Esas No: 2021/5799
Karar No: 2022/112
Karar Tarihi: 17.01.2022
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2021/5799 Esas 2022/112 Karar Sayılı İlamı
2. Hukuk Dairesi 2021/5799 E. , 2022/112 K.Özet:
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 38. Hukuk Dairesi'nin verdiği karar, Bakanlığın koruma ve bakımı altındaki bir çocuğun evlat edinilmesinde ana baba rızasının aranıp aranmayacağına ilişkindir. Kararda açıklandığı üzere, Türk Medeni Kanunu'nun 312. maddesi gereği, evlat edinme amacıyla kuruma yerleştirilen bir çocuğun evlat edinilmek üzere aile yanına yerleştirilmesinden önce, eksik olan ana veya babanın rızasının aranıp aranmayacağına dair karar verilmesi gerekmektedir. Kararda bahsi geçen çocuğun güncel nüfus kaydında, daha önce evlat edinildiği bilgisi bulunmuştur. Bu sebeple kararın bozulması gerektiği sonucuna varılmıştır.
TMK'nın 312. maddesi, evlat edinme işlemi sırasında eksik olan ana veya babanın rızasının aranması gerekip gerekmediğine dair hükümler içermektedir. Maddeye göre, çocuk evlat edinilmek amacıyla kuruma yerleştirilmiş ve ana veya babadan biri rızasını vermemişse, oturduğu yer mahkemesi, evlat edinecek kişinin veya aracılık kurumunun istemi üzerine, rızanın aranıp aranmayacağına karar verir. Ancak çocuk evlat edinme amacıyla kuruma yerleştirilmeden önce ana veya babanın rızasının aranması gerekmektedir.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ : İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 38. Hukuk Dairesi
DAVA TÜRÜ : Evlat Edinmede Ana-Baba Rızasının Aranmaması
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda bölge adliye mahkemesi hukuk dairesince verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davacı kurum tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Dava dilekçesinde, çocuk mahkemesinin bakım tedbiri kararı gereği Bakanlığın koruma ve bakımı altında olan Kader’in evlat edinilmesinde ana baba rızasının aranmamasına karar verilmesi istenilmiştir.
İlk derece mahkemesince, evlat edinmede ana baba rızasının aranmamasına karar verilmesi istenen küçüğün kuruma yerleştirilmiş olduğundan TMK'nın 312/1 hükmü gereği rızanın aranmaması kararının ancak evlat edinme işlemleri sırasında verilmesinin mümkün olduğu gerekçesi ile davanın reddine karar verilmiştir.
Davanın reddine dair verilen karar davacı vekili tarafından istinaf edilmiş, bölge adliye mahkemesince istinaf başvurusunun esastan reddine karar verilmesi üzerine, davacı kurum vekilince istinaf isteminin esastan ret kararı temyiz edilmiştir.
Dava, küçüğün gelecekte evlat edindirme hizmetlerinden yararlandırılacağı ileri sürülerek TMK’nın 311. maddesindeki sebepler ile anne ve babanın evlat edinmede rızasının aranmamasına karar verilmesi istemine ilişkindir.
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 312. maddesinde “Küçük, gelecekte evlat edinilmek amacıyla bir kuruma yerleştirilir, ana ve babadan birinin rızası eksik olursa, evlât edinenin veya evlât edinmede aracılık yapan kurumun istemi üzerine ve kural olarak küçüğün yerleştirilmesinden önce, onun oturduğu yer mahkemesi bu rızanın aranıp aranmamasına karar verir. Diğer hallerde, bu konudaki karar evlât edinme işlemleri sırasında verilir.” hükmü getirilmiştir.
Üzerinde durulması gereken husus; TMK'nın 312. maddesinde çocuğun evlat edinilmesinde eksik olan ana ve/veya babanın rızasının aranmaması için davanın ne zaman açılabileceği ve bu kapsamda madde metninde ifade edilen "kural olarak küçüğün yerleştirilmesinden önce" ibaresinden ne anlaşılması gerektiğidir.
Nitekim bu husus; Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 23.12.2020 tarihli ve 2017/1926 Esas, 2020/1057 Karar sayılı ilamında tartışılmıştır. Dairemizce de benimsenen görüşe göre; "...madde metninde geçen ikinci “yerleştirilme” ifadesinin küçüğün evlât edinecek kişi veya ailenin yanına yerleştirilmesi olarak anlamak gereklidir. Diğer bir deyişle, bu fıkra kapsamında düzenlenen ana ve/veya babanın rızasının aranıp aranmayacağına yönelik karar, aracı kuruma yerleştirilen küçüğün evlât edinecek kişi veya ailenin yanına yerleştirilmesinden önce verilmelidir. Nitekim burada amaç, devletin koruması altına alınmış olan küçüğün, evlât edinilmek üzere aile yanına yerleştirilmesinden önce, rızanın aranıp aranmaması sorununun çözülmüş olması, küçüğün evlât edinme amacıyla yerleşmesinden sonra olumsuz bir karar verilmesi hâlinde doğacak zararların önlenmesidir. Küçük, Tüzük hükümleri gereğince, evlât edinme amacıyla yerleştirilmiş ise, rızanın aranıp aranmaması kararı artık TMK'nın 312/2 maddesi gereğince evlât edinme işlemleri sırasında verilecektir. Zira bu kararın evlât edinme işlemleri başlamadan önce yani kurumdaki evlât edinilecek küçük evlât edinecek kişi veya ailenin yanına yerleştirilmeden önce verilmesi, evlât edinme sürecini hızlandıracak ve bu durum da küçüğün yararına olacaktır (Er, s. 73)."
Somut olaya gelince, ilk derece mahkemesince evlat edinilmek istenen çocuğun kuruma yerleştirildiğinden bahisle davanın reddine karar verilmesi doğru değil ise de; Re'sen UYAP ortamında yapılan araştırma neticesinde; küçük Kader’in güncel nüfus kaydında, İstanbul Anadolu 13. Aile Mahkemesi'nin 2017/997 Esas, 2018/575 Karar sayılı, 10.09.2018 kesinleşme tarihli kararıyla evlat edinildiği bilgisinin bulunduğu anlaşıldığından; davanın konusu kalmamıştır. Bu sebeple, bölge adliye mahkemesinin istinaf isteminin esastan reddine dair kararı kaldırılarak, ilk derece mahkemesi hükmünün, konusu kalmayan dava hakkında hüküm kurulmasına yer olmadığına karar verilmek üzere bozulması gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan sebeplerle, bölge adliye mahkemesi kararının KALDIRILMASINA, ilk derece mahkemesi kararının BOZULMASINA, dosyanın ilk derece mahkemesine, karardan bir örneğin bölge adliye mahkemesine gönderilmesine, oy birliğiyle karar verildi. 17.01.2022 (Pzt.)