Esas No: 2021/10392
Karar No: 2022/302
Karar Tarihi: 20.01.2022
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2021/10392 Esas 2022/302 Karar Sayılı İlamı
2. Hukuk Dairesi 2021/10392 E. , 2022/302 K.Özet:
Davacı erkek, ortak çocukların geçici velayetinin davalı kadından alınarak kendisine verilmesi talebiyle bir dava açmıştır. Ancak mahkeme, davacının bu talebi boşanma davası kapsamında ileri sürebileceğini söyleyerek davanın usulden reddine karar vermiştir. Yüksek Mahkeme ise bu kararı bozmuş ve davacının geçici velayetin yeniden düzenlenmesini dava yoluyla istemesinde hukuki yarar olduğunu belirterek, tarafların gösterdikleri deliller toplanıp, boşanma davasının sonuçlanıp sonuçlanmadığı araştırılmalı ve davanın esasının incelenmesi gerektiğini ifade etmiştir.
Kanun Maddeleri: Boşanma Hukuku Kanunu madde 182-183, Medeni Kanun madde 333.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : Velayetin Değiştirilmesi
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davacı tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Davacı erkek, davalı ile boşanma davalarının bulunduğunu, o davada ortak çocukların geçici velayetinin davalı kadına verildiğini, ancak annenin velayetin gereklerini yerine getirmediğini iddia ederek ortak çocukların geçici velâyetinin davalıdan alınarak kendisine verilmesi talebiyle dava açılmış, mahkeme davacının velâyet talebini boşanma davası kapsamında ileri sürebileceği, ayrı bir dava açmakta hukuki yararının bulunmadığından bahisle davanın usulden reddine karar verildiği görülmüştür. İş bu davaya konu talep velâyete ilişkin olup kamu düzenini ilgilendirdiği gibi, davacı erkeğin geçici velayetin yeniden düzenlenmesini boşanma dosyası dışında dava yoluyla istemesinde hukuki yararıda bulunmaktadır. O halde varsa tarafların gösterdikleri deliller toplanarak taraflar arasında boşanma davasının sonuçlanıp sonuçlanmadığının araştırılması, sonuçlanıp kesinleşmiş ise dosya arasına alınması, yargılama devam ediyorsa boşanma davasıyla birleştirme hususu da değerlendirilmek suretiyle davanın esasının incelenmesi gerekirken, yazılı gerekçe ile davanın reddine karar verilmesi usul ve kanuna aykırı olup, bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 20.01.2022 (Per.)