Esas No: 2022/338
Karar No: 2022/953
Karar Tarihi: 07.02.2022
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2022/338 Esas 2022/953 Karar Sayılı İlamı
2. Hukuk Dairesi 2022/338 E. , 2022/953 K.Özet:
Davacı, biyolojik babasının kimliğinin düzeltilmesini talep etmiş ve yapılan yargılama sonucunda, babalık tespiti yapılarak davanın kabulüne karar verilmiştir. Ancak yapılan yargılama usul ve yasaya aykırı olduğundan ve eksik inceleme yapıldığından Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü kanun yararına bozma talebinde bulunmuştur. 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'na göre babalık tespiti davası gibi kamu düzenine ilişkin olan davaların vekil eliyle açılması gerekmektedir. Ayrıca soybağının tespiti amacıyla vücudundan kan veya doku alınmasına katlanma zorunluluğu bulunmaktadır. Bu yasal şartlara uyulmadığı için karar bozulmuştur. Kanun maddeleri: 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu madde 74, madde 292/1 ve Türk Medeni Kanunu madde 284.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi
DAVA TÜRÜ :Babalık
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, hükmün kanun yararına bozulması Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğünün 03.01.2022 tarihli yazısı ile istenilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü
Davacı, dava dilekçesiyle; biyolojik babasının ... olduğunu belirterek, nüfus kaydında, biyolojik babası olan ...'in babası olarak düzeltilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiş, mahkemece yapılan yargılama neticesinde, davanın kabulü ile; ...' nın ...'in kızı olduğunun tespitine, babalığa hükmen tayinine karar verilmiş, karar 18.09.2020 tarihinde kesinleştirilmiş, Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü'nün 03.01.2022 tarihli yazısı ile, karar ile ilgili kanun yararına bozma talebinde bulunulmuş, dosya Dairemize gönderilmiştir.
Antalya 7. Aile Mahkemesinin 2017/928 Esas, 2020/109 Karar ve 13.02.2020 tarihli dosyasının incelenmesinde; davacı tarafından babalığın tespiti amacıyla dava açıldığı, mahkemece davanın kabulüne karar verilerek,'' Şanlıurfa ili ... İlçesi ... Mahallesi No:6 Hane:... Bsn No:69 da nüfusa kayıtlı ... TC kimlik nolu ...'nın davalı Batman İli Merkez İlçesi ... Mahallesi Cilt No:32 Hane No:4 Bsn No:23 de nüfusa kayıtlı ... TC kimlik nolu ...'in kızı olduğunun tespitine, babalığına hükmen tayinine " şeklinde hüküm kurulduğu görülmüştür.
Dava, babalığın tespiti davası olup, babalığın tespiti istemi şahsa sıkı sıkıya bağlı bir hakkın kullanımı niteliğindedir. 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 74 üncü maddesi uyarınca davanın vekil eliyle açıldığı hallerde vekile bu konuda özel yetki verilmiş olması şarttır.
Babalığın tespiti davası gibi kamu düzenine ilişkin olan bu tür davalarda, hâkim maddi olguları resen araştırır ve kanıtları serbestçe takdir eder. Babalığın tespiti istemli davalarda, 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 284. maddesinde belirtilen koşullar saklı kalmak kaydıyla, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu uygulanır. Hukuk Muhakemeleri Kanununun 292. maddesinin birinci fıkrasında, uyuşmazlığın çözümü bakımından zorunlu ve bilimsel verilere uygun olmak ve ayrıca sağlık yönünden bir tehlike oluşturmamak şartıyla, herkesin soybağının tespiti amacıyla vücudundan kan veya doku alınmasına katlanmak zorunda olduğu, haklı bir sebep olmaksızın bu zorunluluğa
uyulmaması halinde hâkimin incelemenin zor kullanılarak yapılmasına karar vereceği hükme bağlandığından, mahkemece söz konusu hüküm çerçevesinde babalık iddiası ile ilgili olarak DNA testi yaptırılıp, alınacak rapor da gözetilerek oluşacak sonuca göre karar verilmesi gerekirken eksik araştırma ve inceleme ile davalının kabul beyanına itibar edilerek yazılı şekilde davanın kabulü ile "davacının davalı ...'nın kızı olduğunun tespitine, babalığına hükmen tayinine" dair karar verilmesi ve davacı adına babalığın tespiti başvurusunda bulunan vekile özel yetki içeren vekaletneme ibraz etmesi için uygun süre verilmeden yargılamaya devam edilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğünün, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 363/1 inci maddesine dayalı kanun yararına bozma isteğinin açıklanan sebeple kabulü ile hükmün sonuca etkili olmamak üzere BOZULMASINA oybirliğiyle karar verildi. 07.02.2022 (Pzt.)