Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2021/8014 Esas 2022/912 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
2. Hukuk Dairesi
Esas No: 2021/8014
Karar No: 2022/912
Karar Tarihi: 07.02.2022

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2021/8014 Esas 2022/912 Karar Sayılı İlamı

2. Hukuk Dairesi         2021/8014 E.  ,  2022/912 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : Kayyımlık Kararının Kaldırılması

    Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davalı ... vekili tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
    Dava ve birleşen dava kayyımlığın kaldırılması istemine ilişkindir.
    4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 427. maddesinde, "Bir kimsenin uzun süreden beri bulunamaması veya oturduğu yerin bilinememesi veya ortada bulunmayan ve miras açıldığında sağ olup olmadığı ispatlanamayan mirasçının payının resmen yönetilmesi amacıyla kayyım atanmasının gerektiği hallerde; vesayet makamı, bu kimselerin malları üzerinde Hazinenin hak ve menfaati bulunup bulunmadığını, mahallin en büyük mal memurluğundan araştırır. Hazinenin hak ve menfaatinin söz konusu olduğunun anlaşılması halinde, mahallin en büyük mal memurunu yönetim kayyımı tayin eder." hükmü yer almaktadır.
    Tüm dosya içeriği ve toplanan delillerden, ... ada ... parsel sayılı taşınmaz maliklerinden ..., ..., ... ve ...’ya kayyım atandığı, bahsi geçen şahıslara ait dosyada yer alan veraset ilamlarındaki kimlik bilgileriyle tapu kaydındaki kimlik bilgilerinin birbiriyle çeliştiği anlaşılmıştır. Bu durumda, tapu kayıt maliki ile veraset ilamında adı geçen şahısların davacıların murisi olduğu hususunda tereddüt hasıl olmuştur. Şöyle ki; kayyım atanması istemine ait davalar kamu düzeni ile yakından ilgili olup, mahkemeler hiçbir kuşku ve duraksamaya neden olmaksızın gerekli araştırmayı yaparak karar vermek durumundadır.
    Kayyımlığın kaldırılmasına ilişkin davalarda re'sen araştırma ilkesi geçerlidir. Mahkemece, konuya ilişkin kanun hükümleri ve kanunun amacı gözetilerek; sadece dosyada bulunan mirasçılık belgeleri ile yetinilmeden; detaylı bir şekilde araştırma yapılıp, dava konusu taşınmaza ait ilk tesisinden itibaren bütün tedavülleri ile birlikte tapu kayıtları ve dayanak belgelerinin ilgili tapu müdürlüğünden, vergi kaydıyla ilgili bilgi ve belgelerin belediye başkanlığından ve Vergi Dairesi Müdürlüğünden getirtilip kayıt ve belgelerde kimlik bilgilerinin bulunması halinde bu hususların ayrıntılı olarak araştırılıp, tapu maliki ile kayyım atanan kişi ve mirasçıları arasındaki irtibatın araştırılması, tapu kaydı ve veraset belgesinde adı geçen kişilerin kimlik bilgilerinin farklılığı karşısında gerekirse mahkemece tapuda isim tashihi davası açmak üzere süre verilmesi ve dava açıldığı takdirde sonucu beklenerek buna göre bir değerlendirme yapılması, ve toplanan bütün deliller birlikte değerlendirilerek, kayyım atanan kişinin tapu malikinin mirasçısı ile aynı kişi olup olmadığı hususu kuşkuya yer bırakmayacak şekilde belirlenerek oluşacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken, eksik inceleme ve araştırmayla davanın kabulüne karar verilmesi doğru görülmemiştir.
    SONUÇ: Temyiz edilen hükmün, yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, oy birliğiyle karar verildi. 07.02.2022 (Pzt.)

    Hemen Ara