Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2021/10022 Esas 2022/1894 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
2. Hukuk Dairesi
Esas No: 2021/10022
Karar No: 2022/1894
Karar Tarihi: 28.02.2022

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2021/10022 Esas 2022/1894 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 1. Hukuk Dairesi'nin 2021/10022 E. ve 2022/1894 K. sayılı kararı boşanma davasına ilişkindir. Davalı erkek tarafından temyiz edilen hüküm, gerekçesiz şekilde verildiği gerekçesiyle bozulmuştur. Mahkeme kararlarının gerekçeli olarak yazılması Anayasanın 141/3. maddesi ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 297. maddesi ile zorunlu kılınmıştır. Kararlar; iki tarafın iddia ve savunmalarının özeti, anlaştıkları ve anlaşamadıkları hususlar, çekişmeli konular hakkında toplanan deliller, delillerin tartışılması, ret ve üstün tutulma nedenleri, sabit görülen vakıalarla bunlardan çıkarılan sonuç ve hukuki sebeplerin açıkça gösterilmesi gerekmektedir. Mahkeme tarafından boşanma sebebi olarak belirtilen kusurlu davranışların neler olduğu gerekçeli olarak açıklanmamıştır. Bu nedenle, gerekçesiz şekilde hüküm kurulması usul ve kanuna aykırıdır ve bozulması gerekmektedir. Türk Medeni Kanunu'nun 166/1-2 maddelerine göre açılan boşanma davalarında, tarafların kusurlu davranışları açıkça belirtilmelidir. Mahkeme kararının kaldırılması, ilk derece mahkemesi kararının bozulması ve dosyanın ilk derece mahkemesine gönderilmesi oy birliğiyle karar verilmiştir. Kanun maddeleri: Anayasa'nın 141/3. maddesi, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 297. maddesi, Türk Medeni Kanunu'nun 166/1-2 maddeleri.
2. Hukuk Dairesi         2021/10022 E.  ,  2022/1894 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 1. Hukuk Dairesi
    DAVA TÜRÜ : Boşanma

    Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda bölge adliye mahkemesi hukuk dairesince verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davalı erkek tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
    Anayasanın 141/3. maddesi "Bütün mahkemelerin her türlü kararları gerekçeli olarak yazılır" buyurucu hükmünü içermektedir. Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 297. maddesinde de, kararın kapsayacağı hususlar ayrıntılı biçimde belirtilmiş olup, bu maddenin 1. fıkrasının 3. bendine göre; mahkeme kararlarında iki tarafın iddia ve savunmalarının özeti, anlaştıkları ve anlaşamadıkları hususlar, çekişmeli konular hakkında toplanan deliller, delillerin tartışılması, ret ve üstün tutulma nedenleri, sabit görülen vakıalarla bunlardan çıkarılan sonuç ve hukuki sebebin açıkça gösterilmesi zorunludur. Mahkemece, "tarafların birbirlerine yönelik ... ve saygılarının kalmadığı, davalının boşanmak istemediğini bildirmesine rağmen cevap dilekçesinde davacının ailesinin yanındaki davranışlarından rahatsız olduğu, eşini trip yapmakla suçladığı, evliliğin devamında taraflar ve sosyal açıdan yarar kalmadığı kanaatına varıldığından davanın kabulü ile tarafların boşanmalarına," şeklinde yetersiz gerekçe ile karar verilmiş ancak mahkemece; taraflara yüklenen ve Türk Medeni Kanunu'nun 166/1-2 maddesi hükmüne dayalı olarak açılan boşanma davalarında "kusurlu davranışlarının neler olduğu” gösterilmemiştir. Yerel mahkeme, dayanılan delillerde yer alan hangi vakıaların kusur olarak nitelendirdiğini Yargıtay denetimine elverişli şekilde gerekçeli olarak açıklamak zorundadır. Bu nedenle, gerekçesiz şekilde hüküm kurulması usul ve kanuna aykırı olup, bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda gösterilen sebeple bölge adliye mahkemesi kararının KALDIRIMASINA, ilk derece mahkemesi kararının BOZULMASINA, bozma sebebine göre davalının sair temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, istek halinde temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, dosyanın ilk derece mahkemesine, karardan bir örneğinin ilgili bölge adliye mahkemesi hukuk dairesine gönderilmesine oy birliğiyle karar verildi. 28.02.2022 (Pzt.)

    Hemen Ara