Esas No: 2022/317
Karar No: 2022/1852
Karar Tarihi: 28.02.2022
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2022/317 Esas 2022/1852 Karar Sayılı İlamı
2. Hukuk Dairesi 2022/317 E. , 2022/1852 K.Özet:
Adana Bölge Adliye Mahkemesi 2. Hukuk Dairesi tarafından verilen kararda, bir babalık davasında vekillerin özel yetkiyi içeren vekâletname sunması gerektiği belirtilmiştir. Daha önce davanın iadesine karar verilmiş olmasına rağmen, vekâletnamede özel yetki bulunmaması nedeniyle davacının takip edebilmek için davalılar vekilinden özel yetkiyi içeren vekâletname istenmediği, bu konuda sonuçların ihtar edilmediği belirtilmiştir. Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 74. maddesi gereği, bu tür davalarda vekillerin özel yetkiyi içeren vekâletname sunması zorunlu tutulmaktadır. Bu nedenle davanın ilgili bölge adliye mahkemesine iadesine karar verilmiştir.
Kanun maddeleri:
- Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 74. maddesi: \"Kişiye sıkı sıkıya bağlı haklarla ilgili davaları açmak ve takip etmek hakkı, ancak kendisi veya kanuni temsilcisi tarafından kullanılır. Vekil, açıkça bu hakkı kullanmak üzere yetkilendirilmedikçe, kişiye sıkı sıkıya bağlı haklarla ilgili davalara bakamaz ve bu davalarda işlem yapamaz.\"
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ : Adana Bölge Adliye Mahkemesi 2. Hukuk Dairesi
DAVA TÜRÜ : Babalık Davası
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda bölge adliye mahkemesi hukuk dairesince verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davalı tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Taraf vekillerinin dosya içerisinde bulunan vekâletnameleri genel vekâletname olduğu, açıkça yetki verilmemiş ise vekilin, kişiye sıkı sıkıya bağlı haklarla ilgili davaları açamayacağı ve takip edemeyeceği (HMK m. 74), soybağına ilişkin davalar kişiye sıkı sıkıya bağlı haklara ilişkin olduğu için bu tür davalarda vekâletnamede özel yetki bulunması gerektiği gerekçesiyle daha önce davanın iadesine karar verilmişse de mahkemece taraf vekillerine çıkarılan muhtırada verilen kesin süreye rağmen vekaletname sunulmamasının sonuçları hatırlatılmamıştır. Bu nedenle Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 74. maddesi gereğince babalık davasını açabilmek için davacı, takip edebilmek için davalılar vekilinden özel yetkiyi içeren vekâletname istenmesi, verilmemesi halinde sonuçlarının ihtar edilmesi, bu süre içinde vekâletname verilmemesi halinde, ilgili tarafın temyiz dilekçesinin yetkisiz vekil tarafından verilmesi sebebiyle dikkate alınamayacağı hususu da hatırlatılmak suretiyle bölge adliye mahkemesi kararının ve Yargıtay ilamının asıllara tebliği ile, asıllar tarafından temyiz veya temyizden feragat dilekçesi verilmesi halinde dilekçe eklendikten sonra gönderilmek üzere iadesine karar vermek gerekmiştir.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle dosyanın ilgili bölge adliye mahkemesine İADESİNE, oy birliğiyle karar verildi. 28.02.2022 (Pzt.)