Esas No: 2022/1737
Karar No: 2022/2070
Karar Tarihi: 07.03.2022
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2022/1737 Esas 2022/2070 Karar Sayılı İlamı
2. Hukuk Dairesi 2022/1737 E. , 2022/2070 K.Özet:
Mahkeme, karşılıklı boşanma davasında davacı-karşı davalı erkeğin dava talebinin reddine, davalı-karşı davacı kadının dava talebinin kabulüne karar vermiştir. Ancak hüküm kısmında hangi davanın kabul edildiği hangisinin reddedildiği açıklanmadığından, gerekçe ve hüküm arasında çelişki yaratılmıştır. Bu nedenle mahkeme kararı bozulmuştur.
Hüküm kısmında açıklama yapılması gerektiğine, bunun HMK m. 297/2'de belirtildiğine ve gerekçe ve hüküm arasındaki çelişkinin bozma sebebi olduğuna dikkat çekilmiştir. Kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olacak şekilde oy birliğiyle karar verilmiştir.
Kanun maddeleri: HMK m. 297/2
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : Karşılıklı Boşanma
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davacı-karşı davalı erkek tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Dava, karşılıklı olarak açılan evlilik birliğinin sarsılması sebebine dayalı boşanma davasıdır. Mahkemece bozma sonrası kurulan hükmün gerekçesinde davacı-karşı davalı erkeğin davasının reddine, davalı-karşı davacı kadının davasının kabulüne karar verilmiş ancak hüküm kısmında hangi davanın kabul edildiği hangisinin reddedildiği açıklanmadan sadece boşanma kararı verilmiştir. Hükmün sonuç kısmında, gerekçeye ait herhangi bir söz tekrar edilmeksizin, taleplerden her biri hakkında verilen hükümle, taraflara yüklenen borç ve tanınan hakların, sıra numarası altında; açık şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesi gereklidir (HMK m. 297/2). Hükmün gerekçe kısmında davacı-karşı davalı erkeğin davasının reddine, davalı-karşı davacı kadının davasının kabulüne karar verilip, hüküm kısmında hangi davanın kabul edildiği hangisinin reddedildiği açıklanmadan sadece tarafların boşanmalarına karar verilerek gerekçe ile hüküm arasında çelişki yaratılmıştır. Gerekçe ve hüküm arasında yaratılan bu çelişki tek başına bozma sebebi oluşturduğundan, hükmün münhasıran bu sebeple bozulması gerekmiştir.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre temyize konu diğer yönlerin şimdilik incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcın iste halinde yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oy birliğiyle karar verildi. 07.03.2022 (Pzt.)