Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2022/560 Esas 2022/2243 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
2. Hukuk Dairesi
Esas No: 2022/560
Karar No: 2022/2243
Karar Tarihi: 09.03.2022

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2022/560 Esas 2022/2243 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Dava, evlatlık ilişkisinin kaldırılması üzerine açılmıştır. Davacı, evlat edinme işleminin hukuka aykırı olduğunu iddia ederek evlatlık ilişkisinin kaldırılmasını talep etmiştir. Mahkeme, evlat edinmenin esaslı unsurlarında eksiklik olduğu gerekçesiyle davanın kabulü ile evlatlık ilişkisinin kaldırılmasına karar vermiştir. Ancak davalılar tarafından istinaf kanun yoluna başvurulmuş ve istinaf incelemesi yapan bölge adliye mahkemesince istinaf başvurularının esastan reddedilmiştir. Kararda, TMK kanun maddeleri detaylı bir şekilde ele alınmış ve evlatlık ilişkisinin kaldırılması için belirli sebeplerin varlığı gerektiği belirtilmiştir. Kararın sonucunda bölge adliye mahkemesi kararının kaldırılması, ilk derece mahkemesi kararının bozulması, davaya dahil edilmesi için gereken adımların atılması kararlaştırılmıştır. TMK'nin 318. maddesine göre, evlat edinmenin esasa ilişkin diğer noksanlıklardan biriyle sakat olması halinde, Cumhuriyet savcısı veya her ilgilinin evlatlık ilişkisinin kaldırılmasını isteyebilecektir. Ayrıca, dava ehliyeti, taraf sıfatı ve kanuni temsil 6100 sayılı HMK m. 114 uyarınca dava şartıdır ve dava şartı eksikliğinin giderilmesi mümkündür.
2. Hukuk Dairesi         2022/560 E.  ,  2022/2243 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 1. Hukuk Dairesi
    DAVA TÜRÜ : Evlatlık İlişkisinin Kaldırılması

    Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda bölge adliye mahkemesi hukuk dairesince verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davalılar tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
    Dava, evlatlık ilişkisinin kaldırılmasına ilişkindir. Davacı, davalı ...’nın yeğeni olduğunu, evlat edinme işleminin hukuka aykırı olduğunu iddia ederek evlatlık ilişkisinin kaldırılmasını talep ve dava etmiştir. Mahkemece, evlat edinmenin esaslı unsurlarında eksiklik olduğu gerekçesiyle davanın kabulü ile evlatlık ilişkisinin kaldırılmasına karar verilmiştir. Bu karara karşı davalılar tarafından istinaf kanun yoluna başvurulmuştur. İstinaf incelemesi yapan bölge adliye mahkemesince istinaf başvurularının esastan reddine karar verilmiştir.
    4721 sayılı TMK sisteminde, mahkeme kararı ile kurulmuş olan bir evlatlık ilişkisi, ancak, 317 ve 318. maddelerde düzenlenmiş olan sebeplerin varlığı halinde, belirli kişilerin ikame edeceği evlatlık ilişkisinin kaldırılması davası ile kaldırılabilir. TMK'nin 318. maddesi gereği; evlât edinmenin esasa ilişkin diğer noksanlıklardan biriyle sakat olması halinde, Cumhuriyet savcısı veya her ilgilinin evlâtlık ilişkisinin kaldırılmasını isteyebilecektir.
    Dava ehliyeti, taraf sıfatı ve kanunî temsil 6100 sayılı HMK m. 114 uyarınca dava şartı olup, aynı Kanun’un 115/2. maddesi uyarınca da dava şartı eksikliğinin giderilmesi mümkündür. Ancak açılan bir davada ilk önce HMK m. 114’de sayılan dava şartlarının bulunup bulunmadığı incelenmeli, dava şartları mevcut ise işin esası incelenmelidir.
    Evlat edinen davalı ..., bölge adliye mahkemesi kararından sonra 28.11.2020 tarihinde vefat etmiş olduğu için mirasçılarının belirlenerek kararın mirasçıların tebliğ edilmesi için dosyanın iadesine karar verilmiştir. İade sonrasında davalı ...’nın mirasçısı olmadığına ilişkin nüfus müdürlüğü yazısı eklenerek dosya gönderildiğine göre, öncelikle davacının aktif dava ehliyeti olup olmadığının belirlenebilmesi için davacının iddiasını ispata yönelik delillerinin toplanması, davalının mirasçısı olmadığının tespit edilmesi halinde davanın hazineye ihbar edilerek davaya dahil edilmesinin sağlanması ve sonucuna göre karar verilmesi gerektiğinden kararın bozulmasına karar verilmesi gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan sebeple bölge adliye mahkemesi kararının KALDIRILMASINA, ilk derece mahkemesi kararının BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, dosyanın ilk derece mahkemesine, karardan bir örneğinin ilgili bölge adliye mahkemesi hukuk dairesine gönderilmesine oy birliğiyle karar verildi. 09.03.2022 (Çar.)

    Hemen Ara