Esas No: 2022/2197
Karar No: 2022/2934
Karar Tarihi: 28.03.2022
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2022/2197 Esas 2022/2934 Karar Sayılı İlamı
2. Hukuk Dairesi 2022/2197 E. , 2022/2934 K.Özet:
Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen bir davada, korunma kararının kaldırılması talebi reddedildi. Karar temyiz edilince, yapılan değerlendirme sonucu davacının adli yardım talebinin kabul edilmesine karar verildi. Ancak, temyiz dilekçesi ve ek kararın Cumhuriyet Savcısına usulsüz tebliği ve çocuk hakkındaki kararın kaldırılmasını talep eden kuruma tebliğ edilmemesi nedeniyle dosyanın iadesine karar verildi. Kanunun 334-340. maddeleri adli yardım taleplerini düzenlerken, 336/3. maddesi adli yardım talebinin Yargıtay’a da yapılmasına olanak vermektedir. Ayrıca, Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 337/1. maddesi uyarınca talep hakkında karar verilebilir. Tebligat usulü ise Tebligat Kanunu’nun 43. maddesinde belirtilmektedir.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : Korunma Kararının Kaldırılması
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm hakkındaki korunma kararı kaldırılan ... tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
1-Hakkında korunma kararı kaldırılan ..., temyiz dilekçesinde adli yardım talebinde bulunmuştur. Adli yardıma ilişkin usul ve esaslar Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 334-340. maddelerinde düzenlenmiş olup, aynı Kanunun 336/3. maddesine göre adli yardım talebi kanun yollarına başvuru sırasında Yargıtaya da yapılabilir ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 337/1. maddesi uyarınca da duruşma yapmaksızın talep hakkında karar verilebilir. ...`in adli yardım talebini içeren dilekçesi ve dosya kapsamındaki belge ve bilgiler birlikte değerlendirildiğinde; kendisi ve ailesinin geçimini önemli ölçüde zor duruma düşürmeksizin ödenmesi gereken kanun yoluna başvuru giderlerini kısmen veya tamamen ödeme gücünden yoksun olduğu kanaatine varıldığından, hakkında korunma kararı kaldırılan ...'in adli yardım talebinin kabulüne karar vermek gerekmiştir.
2-Korunma kararı verilmesi için talepte bulunan Cumhuriyet Savcısına, 25.04.2008 tarihli ek karar ve temyiz dilekçesinin tebliği, zabıt katibine tebliğ edilmek suretiyle yapılmıştır. Cumhuriyet Savcılığına tebligat, tebliğ olunacak evrakın aslının Cumhuriyet Savcısına gösterilmesi suretiyle olur. Tebligatın yapıldığının belgelendirilmesi (tevsiki) için, Cumhuriyet Savcısı, tebliğ evrakının aslına "Görüldü" yazarak altını imza eder (Teb. K. m.43). Ancak yapılan tebligat eğer bir sürenin başlangıcı olacaksa, tebliğ tarihi tebliğ evrakının aslının altına yazılır ve imza edilir (Teb. K. m.43). O halde, Cumhuriyet Savcısına 25.04.2008 tarihli ek karar ve temyiz dilekçesinin tebliği usulsüzdür. Ayrıca çocuk hakkındaki korunma kararının kaldırılmasını talep eden kuruma da 25.04.2008 tarihli ek karar ve temyiz dilekçesinin tebliğ edilmediği anlaşılmaktadır. Buna göre 25.04.2008 tarihli ek karar ve temyiz dilekçesinin Cumhuriyet Savcısına ve korunma kararının kaldırılmasını talep eden kuruma usulüne uygun tebliği sağlanıp, yasal temyiz ve cevap süresinin beklenilmesinden sonra gönderilmek üzere dosyanın mahalli mahkemesine iadesine karar vermek gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda 1. bentte gösterilen sebeple ...`in adli yardım talebinin KABULÜNE, 2. bentte gösterilen sebeple dosyanın mahalli mahkemesine İADESİNE, oy birliğiyle karar verildi.28.03.2022 (Pzt.)