Esas No: 2022/2153
Karar No: 2022/3016
Karar Tarihi: 29.03.2022
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2022/2153 Esas 2022/3016 Karar Sayılı İlamı
2. Hukuk Dairesi 2022/2153 E. , 2022/3016 K.Özet:
Davalı kadın, boşanma kararına itiraz ederek temyiz etmiştir. Mahkeme, eşit kusurlu oldukları gerekçesiyle davacı erkeğin boşanma talebini kabul etmiştir. Ancak yapılan yargılama sonucunda görülmüştür ki davacı erkek, boşanma sebebi yaratıp birlikte yaşamaktan kaçınmıştır ve davalı kadın kusurlu bir davranışta bulunmamıştır. Bu nedenle kararda belirtilen kusura ilişkin gerekçe doğru değildir ve kararın düzeltilerek onanması gerekmektedir. Kararda TMK'nın 166/4. maddesi uyarınca eylemli ayrılık hukuki sebebi gösterilmiştir. HUMK'nın 438/7 maddesi kullanılmıştır.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : Boşanma
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davalı kadın tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre, davalı kadının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.
2-Davacı erkek tarafından TMK’nın 166/4. maddesinde düzenlenen eylemli ayrılık hukuki sebebine dayalı boşanma davası açılmış, mahkemece tarafların kusurlu davranışlarının ispatlanamadığı gerekçesiyle eşit kusurlu oldukları kabul edilerek, davacı erkeğin davasının kabulüne karar verilmiştir. Karar davalı kadın tarafından hükmün tamamı yönünden temyiz edilmiştir.
Mahkemece tarafların kusurlu davranışlarının ispatlanamadığı gerekçesiyle eşit kusurlu oldukları kabul edilerek erkeğin davasının kabulüne karar verilmiş ise de; yapılan yargılama ve toplanan delillerden davacı erkeğin ilk davayı açarak boşanma sebebi yaratıp birlikte yaşamaktan kaçındığı, davalı kadının ise kusurlu bir davranışının ispatlanamadığı anlaşılmaktadır. Gerçekleşen bu duruma göre boşanmaya sebep olan olaylarda davacı erkeğin tam kusurlu olduğunun kabulü gerekir. Mahkemece belirlenen kusura ilişkin gerekçe doğru değil ise de hüküm sonucu itibariyle doğru olduğundan ve yeniden yargılamayı gerektirmediğinden, kusura ilişkin gerekçenin açıklanan şekilde değiştirilerek ve düzeltilerek onanmasına karar vermek gerekmiştir. (HUMK 438/7).
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda 2. bentte gösterilen sebeple kusura ilişkin gerekçenin düzeltilmek suretiyle, temyize konu diğer bölümlerinin ise yukarıda 1. bentte gösterilen sebeple ONANMASINA, temyiz peşin harcın istek halinde yatırana geri verilmesine, iş bu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oy birliğiyle karar verildi. 29.03.2022 (Salı)