Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2022/1373 Esas 2022/3074 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
2. Hukuk Dairesi
Esas No: 2022/1373
Karar No: 2022/3074
Karar Tarihi: 30.03.2022

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2022/1373 Esas 2022/3074 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Sakarya Bölge Adliye Mahkemesi 2. Hukuk Dairesi'nin boşanma davası ile ilgili verdiği karar temyiz edilmiş. Kararın dayandığı delil ve sebeplerde hata görülmemiş ancak ortak çocuğun ihtiyaçlarına göre belirlenen iştirak nafakasının ve davalı kadının yararına belirlenen yoksulluk nafakasının az olduğu belirtilmiş. Türk Medeni Kanunu'nun 4. maddesindeki hakkaniyet ilkesi de dikkate alınarak daha uygun ve adil nafakalar belirlenmemiş, bu nedenle karar kaldırılmış ve bozulmuş. Temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine ve dosyanın ilgili yerlere gönderilmesine karar verilmiştir.
İlgili kanun maddeleri:
- Türk Medeni Kanunu'nun 4. maddesi: \"Hukuki işlem ve eylemlerde medeni ahlak kurallarına uymak, işlem ve eylemlerin hak, hukuk ve adalete aykırı olmaması gereğidir. Ayrıca işlem ve eylemlerin niteliği, gereği ve hukuki sonuçları hakkaniyet kurallarına (özellikle medeni ahlak kurallarına uygun olmalıdır.\"
2. Hukuk Dairesi         2022/1373 E.  ,  2022/3074 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Sakarya Bölge Adliye Mahkemesi 2. Hukuk Dairesi
    DAVA TÜRÜ : Boşanma

    Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda bölge adliye mahkemesi hukuk dairesince verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davalı kadın tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
    1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre, davalı kadının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.
    2-Tarafların gerçekleşen sosyal ve ekonomik durumlarına, nafakanın niteliğine, günün ekonomik koşullarına göre ortak çocuğun ihtiyaçlarına nazaran takdir edilen iştirak nafakası azdır. Mahkemece Türk Medeni Kanunu'nun 4. maddesindeki hakkaniyet ilkesi de dikkate alınarak daha uygun nafakaya hükmedilmesi gerekir. Bu yön gözetilmeden yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve kanuna aykırı olup, bozmayı gerektirmiştir.
    3-Tarafların gerçekleşen sosyal ve ekonomik durumlarına, nafakanın niteliğine, günün ekonomik koşullarına göre davalı kadın yararına takdir edilen yoksulluk nafakası azdır. Mahkemece Türk Medeni Kanunu'nun 4. maddesindeki hakkaniyet ilkesi de dikkate alınarak daha uygun miktarda nafakaya hükmedilmesi gerekir. Bu yön gözetilmeden yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve kanuna aykırı olup, bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda 2. ve 3. bentlerde gösterilen sebeplerle ilgili bölge adliye mahkemesi kararının KALDIRILMASINA, ilk derece mahkemesi kararının BOZULMASINA, bozma kapsamı dışında kalan temyize konu diğer bölümlerinin ise yukarıda 1. bentte gösterilen sebeple ONANMASINA, istek halinde temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, dosyanın ilk derece mahkemesine, karardan bir örneğinin ilgili bölge adliye mahkemesi hukuk dairesine gönderilmesine oybirliğiyle karar verildi.30.03.2022(Çrş.)

    Hemen Ara