Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2021/4063 Esas 2022/2879 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
6. Hukuk Dairesi
Esas No: 2021/4063
Karar No: 2022/2879
Karar Tarihi: 26.05.2022

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2021/4063 Esas 2022/2879 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Asliye Hukuk Mahkemesinde görülen bir alacak davası sonucunda, davacının motorlu taşıtlar vergisi alacağının rüçhanlı olduğuna ilişkin talebi reddedilmiştir. Ancak Adalet Bakanlığından çıkan ilgili yönetmelik ve ücret tarifesine göre yediemin ücretinin belirlendiği ve davanın kısmen kabul edildiği kararı verilmiştir. Davalı vekili, karara itiraz etmiş ancak sadece vekalet ücreti konusunda karar düzeltilerek onanmıştır. Kararın dayandığı kanun maddesi HUMK’nın 438/7. maddesidir. Karar tarihi itibariyle yürürlükte olan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi Tebliği’ne göre, sıra cetveline itiraz davalarında tahsil hükmü içeren eda hükmü kurulmadığından tayin olunacak vekalet ücreti, maktu tarife üzerinde belirlenmelidir. Karar ve ilam harcı da maktu olarak belirlenip hükmedilmelidir.
6. Hukuk Dairesi         2021/4063 E.  ,  2022/2879 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi


    Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne yönelik verilen hüküm süresi içinde taraf vekillerince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

    K A R A R

    Davacı vekili, motorlu taşıtlar vergisinin rüçhanlı alacak olduğunu, yediemin ücretine Adalet Bakanlığı tarifesinin uygulanması gerektiğini ileri sürerek müvekkili alacağının rüçhanlı alacak olduğunun tespiti ile yediemin ücretinin miktarının tespitini talep ve dava etmiştir.
    Mahkemenin davanın reddine dair kararının davacı vekilince temyiz edilmesi üzerine Yargıtay 23. Hukuk Dairesinin 10.10.2019 tarih ve 2016/4619 E., 2019/4179 K sayılı ilamı ile bozulmuştur. Mahkemece bozmaya uyularak yapılan yargılama sonucu davacının motorlu taşıtlar vergisi alacağının rüçhanlı olduğuna ilişkin talebin reddine, Adalet Bakanlığınca çıkartılan ilgili yönetmelik ve ücret tarifesine göre yediemin ücret alacağının 2.715,00 TL olduğu, gerekçesiyle davanın kısmen kabul kısmen reddine karar verilmiştir
    Kararı davalı vekili temyiz etmiştir.
    1- Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle gerektirici sebeplere, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına ve mahkemece uyulan bozma kararı gereğince hüküm verilmiş olmasına göre, davalı vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan diğer temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.
    2- Sıra cetveline itiraz davalarında tahsil hükmü içeren eda hükmü kurulmadığından tayin olunacak vekalet ücreti, maktu tarife üzerinde belirlenmelidir. Karar ve ilam harcı da maktu olarak belirlenip hükmedilmelidir. Mahkemenin karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi Tebliği’nin 13. maddesine göre; (1) Tarifenin ikinci kısmının ikinci bölümünde gösterilen hukuki yardımların konusu para veya para ile değerlendirilebiliyor ise avukatlık ücreti, davanın görüldüğü mahkeme için Tarifenin ikinci kısmında belirtilen maktu ücretlerin altında kalmamak kaydıyla (7 nci maddenin ikinci fıkrası, 9 uncu maddenin birinci fıkrasının son cümlesi ile 10 uncu maddenin üçüncü fıkrası ile 12 nci maddenin birinci fıkrası, 16 ncı maddenin ikinci fıkrası hükümleri saklı kalmak kaydıyla) Tarifenin üçüncü kısmına göre belirlenir. (2) Ancak, hükmedilen ücret kabul veya reddedilen miktarı geçemez.
    Yukarıda yer verilen açıklamalar karşısında somut olay değerlendirildiğinde; mahkemece davanın kısmen kabul kısmen reddine karar verilmiş ve davalı lehine vekalet ücretine hükmedilmemiştir. Kararın bu nedenle bozulması gerekir ise de, yapılan yanlışlığın giderilmesi yeniden yargılamayı gerektirmediğinden, HUMK’nın 438/7. maddesi uyarınca, aşağıda yazılı olduğu şekilde düzeltilerek onanması gerekmiştir.
    SONUÇ : Yukarıda (1) numaralı bentte açıklanan nedenlerle davalı vekilinin diğer temyiz itirazlarının reddine, (2) numaralı bentte açıklanan nedenlerle, davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile, hüküm fıkrasının 1 numaralı bendinin 4. fıkrasında “verilmesine “kelimesinden sonra gelmek üzere “Davalı taraf kendisini avukatla temsil ettirdiğinden karar günü yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi gereğince belirlenen 2.715- TL vekalet ücretinin davacı taraftan alınarak davalı tarafa verilmesine” cümlesinin eklenerek hükmün düzeltilmiş bu şekliyle DÜZELTİLEREK ONANMASINA, peşin alınan harcın istek halinde iadesine, karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere, 26.05.2022 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.







    Hemen Ara