Esas No: 2022/2684
Karar No: 2022/3928
Karar Tarihi: 25.04.2022
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2022/2684 Esas 2022/3928 Karar Sayılı İlamı
2. Hukuk Dairesi 2022/2684 E. , 2022/3928 K.Özet:
Asliye Hukuk (Aile) Mahkemesi'nde görülen bir davada, korunma kararı kaldırılmıştır. Bunun üzerine davacı tarafından yapılan temyiz başvurusunda adli yardım talebi de bulunulmuştur. Mahkeme, adli yardım talebinin kabul edilmesine karar vermiştir. Ancak korunma kararının kaldırılmasına yönelik istek, korunma altında bulunan çocuğun hak ve menfaatleriyle ilgili olduğu için, dava hakkında ergin olmuş olan çocuğun da davaya dahil edilmesi gerektiği belirtilmiştir. Bu nedenle kararın eksik incelemeyle verildiği ve bozulması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 334-340. maddeleri adli yardım taleplerini, 336/3. madde ise adli yardım talebinin kanun yollarına başvuru sırasında Yargıtaya da yapılabilmesini düzenlemektedir. Aynı Kanun'un 337/1. maddesi ise adli yardım talebi hakkında duruşma yapmaksızın karar verilebileceğini belirtmektedir.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Hukuk (Aile) Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : Korunma Kararı ve Bakım Tedbiri Kararı
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm hakkındaki korunma kararı kaldırılan ... tarafından 22.07.2015 tarihli ek karar yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
1-Korunma kararı kaldırılan ..., temyiz dilekçesinde adli yardım talebinde bulunmuştur. Adli yardıma ilişkin usul ve esaslar Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 334-340. maddelerinde düzenlenmiş olup, aynı Kanunun 336/3. maddesine göre adli yardım talebi kanun yollarına başvuru sırasında Yargıtaya da yapılabilir ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 337/1. maddesi uyarınca da duruşma yapmaksızın talep hakkında karar verilebilir. Korunma kararı kaldırılması istenen adli yardım talebini içeren dilekçesi ve dosya kapsamındaki belge ve bilgiler birlikte değerlendirildiğinde; kendisi ve ailesinin geçimini önemli ölçüde zor duruma düşürmeksizin ödenmesi gereken kanun yoluna başvuru giderlerini kısmen veya tamamen ödeme gücünden yoksun olduğu kanaatine varıldığından, korunma kararı kaldırılanın adli yardım talebinin kabulüne karar vermek gerekmiştir.
2- Temyiz itirazlarının incelenmesine gelince;
Mahkemece ilgili kurumun talebi üzerine, hakkında korunma kararı alınan çocuğun yasal temsilcisine tebligat yapılmadan, dosya üzerinden yapılan inceleme sonucunda, korunma kararının kaldırılmasına karar verilmiştir. 2828 sayılı Kanun uyarınca alınmış olan korunma kararının kaldırılmasına yönelik istek, korunma altında bulunan çocuğun hak ve menfaatleriyle ilgilidir. Bu nedenle davanın, hakkında korunma kararı alınmış olan çocuğa, ergin değilse yasal temsilcisine (veli veya vasisine) yöneltilmesi gerekir. Korunma kararı kaldırılması istenen ... 17.05.1999 doğumlu olup karardan sonra ergin olmuştur. Bu bakımdan mahkemece yapılacak iş davanın korunma kararı kaldırılması istenene husumet yöneltilerek görülmesi, tarafların gösterdiği delillerin toplanıp değerlendirilerek, korunma kararının kaldırılması istenenin ergin olduğu da gözetilerek gerçekleşecek sonucu uyarınca karar vermekten ibarettir. Bu husus gözetilmeden eksik hasım ve inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi doğru görülmemiş, bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda 2. bentte gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre hükmün esasıyla ilgili temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oy birliğiyle karar verildi.25.04.2022(Pzt.)