Esas No: 2022/3012
Karar No: 2022/4916
Karar Tarihi: 26.05.2022
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2022/3012 Esas 2022/4916 Karar Sayılı İlamı
2. Hukuk Dairesi 2022/3012 E. , 2022/4916 K.Özet:
Davalı kadın tarafından temyiz edilen bir boşanma davasında, mahkeme tarafından dava şartları araştırılmadığı için karar bozuldu. Dosyada bulunan sağlık raporu ve özür raporuna göre davalı kadının hafif derecede mental retardasyon hastalığı olduğu anlaşıldı. Mahkeme, davalı kadının vesayet altına alınıp alınamayacağı konusunda bir heyet raporu alınması gerektiğine karar vererek, yargılamanın bu hususa göre bekletilmesi gerektiğini belirtti. Kararın açıklandığı tarih 26.05.2022.
Kanun Maddeleri:
- Türk Medeni Kanunu'nun 405. maddesi: Vesayet altına alınma
- Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 56. maddesi: Heyet raporu alma görevi
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ : .... Bölge Adliye Mahkemesi ...Hukuk Dairesi
DAVA TÜRÜ : Boşanma
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda bölge adliye mahkemesi hukuk dairesince verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davalı kadın tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Tarafların, taraf ve dava ehliyetine sahip olmaları dava şartlarından (HMK. m. 114/1-d) olup, bu husus kamu düzeniyle ilgilidir. Mahkeme, dava şartlarının mevcut olup olmadığını, davanın her aşamasında kendiliğinden araştırmakla yükümlüdür. Taraflar da dava şartı noksanlığını her zaman ileri sürebilirler (HMK m. 115/1). Dosya içinde bulunan ekonomik ve sosyal durum araştırmasından davalı kadının hafif derecede mental reterdasyon hastalığının olduğu, IQ sunun 71 olduğunun tespit edildiği ve yine dosya içinde davalı kadının özür raporu olduğu anlaşılmaktadır.
Bu durumda mahkemece yapılacak iş davalı kadına ait tüm tedavi evrakları ile dosyada toplanan diğer deliller hep birlikte tam teşekküllü sağlık kuruluşuna gönderilerek, heyet raporu alınmak suretiyle Türk Medeni Kanunu'nun 405. ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 56. maddesi uyarınca davalı kadının vesayet altına alınmasının gerekip gerekmediğinin araştırılması ve bu hususun bir ön sorun sayılarak sonucuna kadar yargılamanın bekletilmesinden ibarettir. Bu yön göz önünde tutulmadan yargılamaya devam olunarak işin esası hakkında karar verilmesi usul ve kanuna aykırı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Yukarıda gösterilen sebeple bölge adliye mahkemesi kararının KALDIRILMASINA, ilk derece mahkemesi kararının BOZULMASINA, bozma sebebine göre diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcın istek halinde yatırana geri verilmesine, dosyanın ilk derece mahkemesine, karardan bir örneğinin ilgili bölge adliye mahkemesi hukuk dairesine gönderilmesine oy birliğiyle karar verildi. 26.05.2022 (Prş.)