Esas No: 2022/3471
Karar No: 2022/5321
Karar Tarihi: 02.06.2022
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2022/3471 Esas 2022/5321 Karar Sayılı İlamı
2. Hukuk Dairesi 2022/3471 E. , 2022/5321 K.Özet:
Davacı kadın tarafından açılan boşanma davasının kabul edildiği ve tarafların boşanmasına karar verildiği, ancak davacının boşanmanın ferisine ilişkin taleplerinin açık olmadığı için bu konuda karar verilmediği ve davalı erkek yararına manevi tazminat hükmedildiği belirtilen karar, davalı erkek tarafından istinaf edilmiştir. İstinaf incelemesi sonucunda, kararın kusura ilişkin vakıa ve manevi tazminat miktarı yönünden düzeltilip yeniden esas hakkında karar verilmesine karar verilmiş, diğer istinaf itirazları ise esastan reddedilmiştir. Ancak, davalı erkeğin öldüğü ve davacının feragat ettiği beyanı üzerine yapılan incelemeler sonucunda, davacının feragat etmesinin boşanma talebi yönünden hüküm ve sonuç doğurmadığı, evlilik birliğinin ölümle sona erdiği ve boşanma davasının konusuz kaldığı belirlenmiştir. Bu nedenle, kararın bozulması ve konu hakkında yeniden karar verilmesi gerektiği kararlaştırılmıştır.
Kanun maddeleri:
- Türk Medeni Kanunu (TMK) 166/1: Boşanma davası açma sebepleri
- Türk Medeni Kanunu (TMK) 1750: Manevi tazminat hakkı
- Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) 307: Feragatın tanımı
- Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) 309: Feragatın şartları
- Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) 310: Feragatın sonuçları ve işlem süreci
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ : İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 2. Hukuk Dairesi
DAVA TÜRÜ : Boşanma
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda bölge adliye mahkemesi hukuk dairesince verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davalı erkek tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Mahkemece davacı kadın tarafından TMK 166/1 maddesine dayalı olarak açılan boşanma davasının kabulü ile tarafların boşanmalarına, davacı kadının boşanmanın ferisine ilişkin talep sonuçları açık olmadığından bu hususta karar verilmesine yer olmadığına, davalı erkek yararına 1750 TL manevi tazminata hükmedilmiş, davalı erkek tarafından hükmün tamamı yönünden istinaf kanun yoluna başvurulmuş, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 2. Hukuk Dairesince kararın davalı lehine kusura ilişkin vakıa ve manevi tazminat miktarı yönünden gerekçesinin ve hüküm fıkrasının düzeltilmesine, yeniden esas hakkında karar verilmesine, davalının diğer istinaf itirazlarının ise esastan reddine karar verilmiş, bu karar davalı erkek tarafından tüm yönleriyle temyiz edilmiştir.
Davalı erkeğin temyiz talebinden sonra davacı kadın vekili, 25.04.2022 tarihli dilekçe ile davalı erkeğin 25.04.2022 tarihinde öldüğünü, kendilerinin de boşanma davasından feragat ettiğini beyan etmiştir. Dosyanın yapılan incelemesinden, davalı erkeğin nüfus kaydına göre 25.04.2022 tarihinde, davacının feragat beyanından önce öldüğü anlaşılmaktadır. Davalı erkek ilk derece mahkemesince verilen boşanma kararı kesinleşmeden öldüğüne göre, evlilik birliği ölümle sona ermiş ve boşanma davası konusuz kalmıştır. Bu itibarla, davalı erkeğin ölümünden sonra davacı kadının boşanma davasından feragat etmesi boşanma talebi yönünden hüküm ve sonuç doğurmaz. Evlilik ölümle sona erdiğinden boşanma davasının konusuz kaldığı gözetilerek bu hususta bir karar verilmek üzere hükmün bozulmasına karar verilmesi gerekmiştir.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, dosyanın ilgili bölge adliye mahkemesi hukuk dairesine gönderilmesine oy çokluğuyla karar verildi. 02.06.2022 (Prş.)
KARŞI OY YAZISI
Davacı kadın tarafından açılan boşanma davasının yapılan yargılaması sonunda mahalli mahkemece verilen karara karşı davalının başvurusu üzerine bölge adliye mahkemesinde 21.02.2022 tarihinde verilen karara karşı davalı vekili 14.03.2022 tarihinde temyiz incelemesi talebinde bulunduktan sonra davacı vekili 25.04.2022 tarihinde verdiği dilekçe ile davalının öldüğünü belirterek boşanma davasından feragat ettiğini beyan etmiştir.
Feragat, davacının, talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesidir (HMK md. 307).
Feragat, dilekçeyle veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılır. Feragatin hüküm ifade etmesi, karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine bağlı değildir. Feragat, kayıtsız ve şartsız olmalıdır (HMK md. 309).
Feragat, hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilir. Feragat hükmün verilmesinden sonra yapılmışsa, taraflarca kanun yoluna başvurulmuş olsa dahi, dosya kanun yolu incelemesine gönderilmez ve ilk derece mahkemesi veya bölge adliye mahkemesince feragat doğrultusunda ek karar verilir. Feragat, dosyanın temyiz incelemesine gönderilmesinden sonra yapılmışsa, Yargıtay temyiz incelemesi yapmaksızın dosyayı feragat hususunda ek karar verilmek üzere hükmü veren mahkemeye gönderir (HMK md. 310).
Feragat iradesi ile dava sona erdiğine göre HMK 310.uncu maddesi gereğince temyiz incelemesi yapılmaksızın ek karar verilmek üzere dosyanın ilgili bölge adliye mahkemesine gönderilmesine karar verilmesi gerekirken, temyiz incelemesi yapılarak bozma kararı verilmesi şeklindeki sayın çoğunluğun görüşüne katılmıyoruz.