Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2022/4003 Esas 2022/5407 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
2. Hukuk Dairesi
Esas No: 2022/4003
Karar No: 2022/5407
Karar Tarihi: 06.06.2022

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2022/4003 Esas 2022/5407 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Bir boşanma davası sonucunda verilen hüküm, kadın tarafından kusur belirlemesi ve tazminatlar, erkek tarafından ise kusur belirlemesi ve tazminat miktarları yönünden temyiz edilmiştir. Ancak erkeğin temyiz cevap dilekçesinin temyiz defterine kaydedilip kaydedilmediği ve temyiz harcının ödenip ödenmediği belirsizdir. Bu nedenle mahkeme, gerekli araştırmayı yaparak dosyayı ilgili mahkemeye iade edilmesine karar vermiştir. İçtihadı Birleştirme Kararı'na göre, temyiz harcı süresinde ödenmezse temyiz isteğinin reddi gerekir. Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 434/3. maddesi, eksik harç ödenmesi halinde yapılacak işlemle ilgili kuralı açıklamaktadır.
2. Hukuk Dairesi         2022/4003 E.  ,  2022/5407 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : ... Bölge Adliye Mahkemesi ...Hukuk Dairesi
    DAVA TÜRÜ : Karşılıklı Boşanma

    Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda bölge adliye mahkemesi hukuk dairesince verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davacı-davalı kadın tarafından kusur belirlemesi ve hükmedilen tazminatlar yönünden; davalı-davacı erkek tarafından ise kusur belirlemesi, hükmedilen tazminatların miktarı yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
    Harca tabii olmasına karşın, harç alınmadan temyiz defterine kaydedilen temyiz dilekçeleri hakkında, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanun'un 434/3 üncü maddesinde öngörülen "eksik harç ödenmesi halinde yapılacak işlemle ilgili kural" katılma yoluyla temyize de kıyas yoluyla uygulanır. Bu durumda temyiz isteği dilekçenin temyiz defterine kayıt olunduğu tarihte yapılmış sayılır. Ancak temyiz harcı mahkeme kalemince hesaplanıp ilgilisinden istendiği halde, süresinde ödenmediği belgelendirilmiş ise, temyiz isteğinin reddi gerekir (25.01.1985 tarihli, 1984/5 Esas ve 1985/1 Karar sayılı İçtihadı Birleştirme Kararı).
    Davalı-davacı erkek, temyize cevap dilekçesinde hükme ilişkin itirazlarını bildirerek kararın bozulması isteğinde bulunmuş ise de; dilekçesinin katılma yoluyla temyiz dilekçesi niteliğinde olup olmadığı, temyiz harcı yatırılmadığı gibi yukarıdaki İçtihadı Birleştirme Kararı doğrultusunda işlem yapılmasını gerekli kılacak şekilde dilekçenin temyiz defterine kaydının bulunup bulunmadığı da anlaşılamamaktadır. Bu konuda mahkemece gerekli araştırma yapılarak davalı-davacı erkeğin temyize cevap dilekçesi temyiz defterine kaydedildiği sonucuna varılır ise dosya kapsamından alınmadığı görülen temyiz harcının alınarak, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 434/3. maddesinde gösterilen usul uygulanmak suretiyle katılma yoluyla temyiz eden davalı-davacı erkekten tahsili ile buna ilişkin makbuzun dosyaya alınmasından sonra gönderilmek üzere dava dosyasının ilgili bölge adliye mahkemesi hukuk dairesine İADESİNE, oybirliğiyle karar verildi. 06.06.2022 (Pzt.)









    Hemen Ara