Esas No: 2022/4254
Karar No: 2022/5801
Karar Tarihi: 14.06.2022
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2022/4254 Esas 2022/5801 Karar Sayılı İlamı
2. Hukuk Dairesi 2022/4254 E. , 2022/5801 K.Özet:
Mahkeme Dairesi'ne sunulan bir boşanma davası sonrasında yapılan muhakeme sonucu verilen karar temyiz edildi. Davalı-davacı erkek tarafından yapılan temyiz talebinin sebebi ise, davanın sonuçlanması için yapılan sözlü yargılamanın usulsüz gerçekleşmesiydi. Karara göre, davacı kadının açtığı dava kabul edilirken, kusur belirlemesi, tazminatlar, eksik inceleme ve mazeret dilekçesinin reddi yönünde karar verildi. Ancak, mahkemenin bu kararı verirken, HMK'nın 186. maddesinde yapılan değişiklikle ilgili olarak davetiyelerde verilen uyarıları yerine getirmediği belirtildi. Bu nedenle, mahkeme kararı usul ve yasaya aykırı bulunarak bozuldu. Sonuç olarak, mahkeme yeniden tarafları davet ederek, sözlü yargılama aşamasını gerçekleştirmesi gerekiyordu.
Kanun Maddeleri:
- 6100 sayılı HMK'nın \"Sözlü yargılama\" başlıklı 186. maddesi
- Yapılan değişiklik sonrası 186. madde (7251 sayılı Kanun'un 20. maddesi)
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : Karşılıklı Boşanma
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davalı-davacı erkek tarafından kadının davasının kabulü, kusur belirlemesi, tazminatlar, eksik inceleme ve mazeret dilekçesinin reddi yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
6100 sayılı HMK’nın “Sözlü yargılama” başlıklı 186. maddesinin ilk halinde;
“Mahkeme, tahkikatın bitiminden sonra, sözlü yargılama ve hüküm için tayin olacak gün ve saatte mahkemede hazır bulunmalarını sağlamak amacıyla iki tarafı davet eder. Taraflara çıkartılacak olan davetiyede, belirlenen gün ve saatte mahkemede hazır bulunmadıkları takdirde yokluklarında hüküm verileceği hususu bildirilir.
Sözlü yargılamada mahkeme, taraflara son sözlerini sorar ve hükmünü verir." hükmü yer almakta iken;
28/07/2020 tarihli ve 31199 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7251 sayılı Kanun’un 20. maddesi ile yapılan değişiklik ve ekleme sonucu 186. madde;
“Mahkeme, tahkikatın bittiğini tefhim ettikten sonra aynı duruşmada sözlü yargılama aşamasına geçer. Bu durumda taraflardan birinin talebi üzerine duruşma iki haftadan az olmamak üzere ertelenir. Hazır bulunsun veya bulunmasın sözlü yargılama için taraflara ayrıca davetiye gönderilmez.
Sözlü yargılamada mahkeme, taraflara son sözlerini sorar ve hükmünü verir. Şu kadar ki, 150. madde hükmü saklıdır.” şeklinde düzenlenmiştir.
Somut olayda tahkikat aşaması yukarıda belirtilen HMK’nın 186. maddesindeki değişikliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce başlamış olup değişikliğin yürürlüğe girdiği tarihten sonraki celselerde davalı-davacı erkek vekilinin mazeret dilekçeleri kabul edilmiş, duruşma günlerini Uyap üzerinden öğrenilmesine karar verilmiştir. 17/12/2021 tarihli tahkikat celsesinde mahkemece davalı-davacı erkek vekilinin son mazeret dilekçesi reddedilmiş, davacı-davalı kadın vekilinin tahkikatın tümü hakkındaki açıklamasından sonra tahkikatın bittiği belirtilerek sözlü yargılama aşamasına geçilmiş ve davalı-davacı erkek vekilinin yokluğunda hüküm tefhim edilmiştir. Ne var ki HMK’nın 186. maddesindeki değişikliğin yürürlük tarihi sonrası davalı-davacı erkek vekiline “Tahkikatın bittiğinin tefhim edilmesinden sonra yokluğunda aynı duruşmada sözlü yargılama aşamasına geçileceğine” dair ihtarı da içerecek şekilde tahkikat duruşma gününü bildirir davetiye
çıkarılmaksızın davalı-davacı erkek vekilinin yokluğunda sözlü yargılamaya geçilerek hüküm tesisi hukuki dinlenilme hakkının (HMK m .27) ihlali niteliğindedir. O halde mahkemece yapılacak iş; sözlü yargılama için ayrı gün tayin ederek tarafları davet etmek ve sonucu uyarınca karar vermekten ibarettir. Açıklanan bu hususlara riayet edilmeksizin yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre sair temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 14.06.2022 (Salı)