Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2022/4914 Esas 2022/6286 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
2. Hukuk Dairesi
Esas No: 2022/4914
Karar No: 2022/6286
Karar Tarihi: 27.06.2022

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2022/4914 Esas 2022/6286 Karar Sayılı İlamı

2. Hukuk Dairesi         2022/4914 E.  ,  2022/6286 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : Soybağının Reddi

    Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davacı tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
    6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 120. maddesine göre “Davacı, yargılama harçları ile her yıl Adalet Bakanlığınca çıkarılacak gider avansı tarifesinde belirlenecek olan tutarı, dava açarken mahkeme veznesine yatırmak zorundadır. Avansın yeterli olmadığının dava sırasında anlaşılması hâlinde, mahkemece, bu eksikliğin tamamlanması için davacıya iki haftalık kesin süre verilir.” Mahkemece gider avansının tamamlanması için muhtıra ile iki haftalık kesin süre verilir ve bu muhtırada verilen kesin süre içinde yatırılacak gider avansı miktarı ile gider avansının yatırılmaması ya da tamamlanmamasının sonuçları açıkça yazılır. Verilen kesin süre içerisinde muhtırada belirtilen gider avansının tamamlanmaması durumunda mahkeme HMK 114/1-g ve 115/2 maddeleri gereğince davanın dava şartı yokluğundan reddine karar verir.
    Somut olayda, mahkemece, verilen kesin sürede gider avansının yatırılmadığı gerekçesiyle davanın dava şartı yokluğundan reddine karar verilmişse de, gider avansının yatırılması için davacı tarafa yapılan tebligatta, davacının yatırması gereken gider avans tutarı belirlenmemiş, açıkça yatırması gereken tutar davacıya bildirilmemiştir. Bu nedenle davacıya usulüne uygun şekilde muhtıra çıkarıldığından söz edilemez. O halde mahkemece yapılacak iş, dosyada gider avansı yoksa usulüne uygun olarak yeniden muhtıra düzenlenerek sonucuna göre işlem yapılması, dosyada yeterli gider avansı varsa işin esasını incelenerek bir karar verilmesinden ibarettir. Bu husus gözetilmeksizin usulüne uygun çıkarılmış bir muhtıra olmadığı halde davanın açılmamış sayılmasına karar verilmesi doğru görülmeyip, kararın bozulmasına karar verilmesi gerekmiştir.
    SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan sebeple BOZULMASINA, temyiz peşin harcın istek halinde yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oy birliğiyle karar verildi. 27.06.2022 (Pzt.)

    Hemen Ara