Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2022/5827 Esas 2022/6229 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
2. Hukuk Dairesi
Esas No: 2022/5827
Karar No: 2022/6229
Karar Tarihi: 27.06.2022

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2022/5827 Esas 2022/6229 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Davalı kadın tarafından temyiz edilen boşanma davasında verilen karar incelendi. Davacı erkeğin kusurlu davranışlarıyla birlikte sürekli hakaret ettiği, başka bir kadınla yaşamak için evi terk ettiği ve sorumluluklarından kaçındığı tespit edilerek boşanmaya karar verildi. Ancak davalı kadının yoksulluk nafakası konusunda talep ettiği miktarın yetersizliği nedeniyle karar bozuldu ve nafaka miktarının Türk Medeni Kanunu'nun 4. maddesi gereğince yeniden belirlenerek hükmedilmesi gerektiği vurgulandı.
Kanun Maddeleri:
-Türk Medeni Kanunu'nun 4. maddesi - Hakkaniyet ilkesi
2. Hukuk Dairesi         2022/5827 E.  ,  2022/6229 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : Boşanma

    Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davalı kadın tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
    1-Dosyadaki yazılara, bozmaya uygun işlem ve araştırma yapılmış olmasına, delillerin takdirinde bir yanlışlık bulunmamasına göre ve özellikle davacı erkeğin mahkemece kabul edilen kusurlu davranışı yanında kadına sürekli hakaret ettiği, başka bir kadınla yaşamak için evi terk ettiği, kadına ve çocuklara karşı sorumluluklarından kaçındığı boşanmaya sebebiyet veren olaylarda davacı erkeğin tam kusurlu olduğunun ve davalı kadının dilekçelerin karşılıklı verilmesi aşamasında maddi ve manevi tazminat talep etmediğinin ve usulüne uygun yapılmış bir ıslah işleminin de bulunmadığının anlaşılmasına göre, davalı kadının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.
    2-Tarafların gerçekleşen sosyal ve ekonomik durumlarına, nafakanın niteliğine, günün ekonomik koşullarına göre davalı kadın yararına takdir edilen yoksulluk nafakası azdır. Mahkemece Türk Medeni Kanunu'nun 4. maddesindeki hakkaniyet ilkesi de dikkate alınarak daha uygun miktarda nafakaya hükmedilmesi gerekir. Bu yön gözetilmeden yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve kanuna aykırı olup, bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda 2. bentte gösterilen sebeple BOZULMASINA, hükmün bozma kapsamı dışında kalan temyize konu diğer bölümlerinin ise yukarıda l. bentte gösterilen sebeple ONANMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, oy birliğiyle karar verildi. 27.06.2022 (Pzt.)




    Hemen Ara