Esas No: 2022/5941
Karar No: 2022/6403
Karar Tarihi: 29.06.2022
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2022/5941 Esas 2022/6403 Karar Sayılı İlamı
2. Hukuk Dairesi 2022/5941 E. , 2022/6403 K.Özet:
Aile Mahkemesi'nde görülen karşılıklı boşanma davasında, mahkemece asıl davanın reddi ve ferileri yönünden verilen karar davacı-karşı davalı tarafından, karşı davanın reddi ve ferileri yönünden verilen karar da davalı-karşı davacı tarafından temyiz edilmiştir. Daire, mahkemece yapılan tespitlere ilişkin yeterli gerekçenin olmadığı gerekçesiyle kararı bozmuştur. Ancak mahkeme, bozma ilamına uygun hüküm kurmamıştır. Bu nedenle, mahkeme kararı usul ve kanuna aykırıdır ve temyiz edilen hükmün bozulmasına karar verilmiştir.
Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 297/1-e maddesi, bozma ilamına uygun hüküm kurulmasını ve gerekli tespitlerin yapılmasını zorunlu kılmaktadır.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : Karşılıklı Boşanma
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davacı-karşı davalı kadın tarafından asıl davanın reddi ve ferileri yönünden; davalı-karşı davacı erkek tarafından ise karşı davanın reddi ve ferileri yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Mahkemece verilen hüküm, Dairemizin 21.04.2021 tarih 2020/6954 Esas, 2021/2408 Karar sayılı ilamı ile "İlk derece mahkemesi tarafından tarafların dava açıldıktan sonra aralarında yaşanan olayları affettikleri belirtilmiş ise de, tarafların kusurlu davranışlarına ilişkin herhangi bir tespitte bulunulmadığı gibi hangi olayın sabit olduğu ve af kapsamında kalan kusurlar gerekçede tartışılmamıştır. Mahkemece tarafların sabit kabul edilen kusurlarına ilişkin tespit yapıldıktan sonra af hususunun değerlendirilmesi gerekir. Hüküm bu yönüyle yeterli gerekçeden yoksundur. Açıklanan nedenlerle karar, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 297/1-e maddesindeki unsurları içermemektedir. Bu haliyle gerekçesiz şekilde karar oluşturulması usul ve kanuna aykırı olup, bozmayı gerektirmiştir." gerekçesiyle bozulmuş, mahkemece bozma kararına uyulmuştur. Bozma kararına uyulması halinde, bozma gereğinin aynen yerine getirilmesi gerekmektedir. Bozma ilamında, mahhekece, tarafların kusurlu davranışlarına ilişkin herhangi bir tespitte bulunulmadığı, hangi olayın sabit olduğu ve af kapsamında kalan kusurların gerekçede tartışılmadığı belirtilmiştir. O halde mahkemece, tarafların kusurlu davranışlarına, hangi olayın sabit olduğuna ve af kapsamında kalan kusurlu davranışların nelerden ibaret olduğuna ilişkin gerekçede bir tespitte bulunması, bozma ilamına uygun hüküm kurulması gerekirken, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 297/1-e maddesindeki unsurları içermeyerek, yeterli gerekçeden yoksun şekilde bozma ilamına uyulmasına rağmen karar oluşturulması usul ve kanuna aykırı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine oy birliğiyle karar verildi. 29.06.2022 (Çar.)