Hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma - Yargıtay 23. Ceza Dairesi 2015/2459 Esas 2015/3661 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
23. Ceza Dairesi
Esas No: 2015/2459
Karar No: 2015/3661
Karar Tarihi: 07.09.2015

Hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma - Yargıtay 23. Ceza Dairesi 2015/2459 Esas 2015/3661 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Satış elemanı olarak çalışan sanığın, şirket adına satış yaptığı müşterilerden tahsil ettiği paraları, şirkete teslim etmeyip kendi kasasında tutmasıyla hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma suçu işlediği iddia edilmiştir. Mahkeme, sanığın suçunu sabit görerek mahkum etmiştir. Ancak zincirleme suç hükümleri tatbik edilirken TCK'nın 43/1 maddesinin gösterilmemesi nedeniyle hüküm BOZULMUŞTUR. Hükmün düzeltilerek onanmasına karar verilmiştir. Sanık hakkında TCK'nın 43/1 maddesi uyarınca zincirleme suç hükümleri tatbik edilerek ceza verilmesi gerekmektedir.
Detaylı Açıklama:
Sanık, katıldığı şirkette satış elemanı olarak çalışıyordu. Şirketin ürünlerini satarak müşterilerden para tahsil etme yetkisi bulunmaktaydı. Ancak sanık, şirket adına satış yapmasına rağmen tahsil ettiği paraları şirkete teslim etmeyip kendi kasasında tuttuğu iddiasıyla hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma suçunu işlemekle suçlanmıştır. Mahkeme, sanığın savunmalarını, katılanın beyanlarını ve dosya kapsamındaki bilgileri değerlendirerek sanığın suçunu sabit görerek mahkum etmiştir.
Ancak sanık hakkında zincirleme suç hükümleri tatbik edilirken TCK'nın 43/1 maddesi gösterilmemiş, sadece CMK'nın 232/6. maddesi uygulanmıştır. Bu durum ise bozmayı gerektirmiştir. Hükmün düzeltilerek onanmasına karar verilmiştir. Sanık hakkında TCK'nın 43/1 maddesi uyarınca zincirleme suç hükümleri tatbik edilerek ceza verilmesi gerekmektedir.
23. Ceza Dairesi         2015/2459 E.  ,  2015/3661 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma
    HÜKÜM : Mahkumiyet


    Dosya incelenerek gereği düşünüldü:
    Katılan şirkette satış elemanı olarak çalışan ve ürün satışı yapılan müşterilerden para tahsil etmeye yetkisi bulunan sanığın, anılan şirketin bir kısım ürünlerini satmasına rağmen şirket adına tahsil ettiği paraları şirket kasasına teslim etmeyip, uhdesinde bulundurmak suretiyle hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma suçunu işlediğinin iddia edildiği olayda;
    Oluşa, sanığın savunmalarına, katılanın aşamalardaki beyanlarına ve tüm dosya kapsamına göre; katılana ait şirkette satış elemanı olarak çalışan sanığın, ürünleri adı geçen şirket nam ve hesabına satmak ve tahsil ettiği paraları da katılan şirkete iade etmesi gerekirken, hizmet ilişkisinin gereklerine aykırı hareket ederek tahsil ettiği paraları şirkete iade etmeyip uhdesinde bulundurması şeklinde gerçekleştirdiği sabit görülen eyleminin hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma suçunu oluşturduğuna yönelik mahkemenin kabulünde bir isabetsizlik görülmemiştir.
    Yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin kovuşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya kapsamına göre, sanığın yerinde görülmeyen diğer temyiz itirazlarının reddine, ancak;
    Sanık hakkında zincirleme suç hükümleri tatbik edilirken uygulama maddesi olarak TCK"nın 43/1 maddesinin gösterilmemesi suretiyle CMK"nın 232/6. maddesine muhalefet edilmesi,
    Bozmayı gerektirmiş, sanığın temyiz itirazları bu itibarla yerinde görüldüğünden hükmün 5320 sayılı Kanun"nun 8/1. maddesi gereğince uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK"nın 321. maddesi gereğince BOZULMASINA, ancak yeniden duruşma yapılmasını gerektirmeyen bu hususun aynı Kanun"un 322. maddesi uyarınca düzeltilmesi mümkün bulunduğundan, hüküm fıkrasındaki zincirleme suç hükümlerinin uygulanmasına ilişkin kısımda ""1/4 oranında arttırım yapılarak"" cümlesinden önce gelmek üzere “TCK"nın 43/1 maddesi gereğince” ibaresi eklenmek suretiyle sair yönleri usul ve yasaya uygun olan hükmün DÜZELTİLEREK ONANMASINA, 07.09.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.














    Hemen Ara