"İçtihat Metni"
Reşit olmayan mağdureyi zorla kaçırmaya iştirak suçundan sanık Mustafa M....."in TCK"nun 64. maddesi aracılığı ile 430/1, 433 ve 59/2. maddeleri uyarınca 2 yıl 1 ay ağır hapis cezası ile cezalandırılmasına, sürücü belgesinin 2918 sayılı Kanunun 119/2. maddesi uyarınca takdiren 3 ay süreyle geri alınmasına ilişkin İzmir 4. Ağır Ceza Mahkemesinden verilen 20.6.2001 gün ve 321-236 sayılı hüküm sanık tarafından temyiz edilmekle dosyayı inceleyen Yargıtay 5. Ceza Dairesince 13.11.2002 gün ve 4331-7570 sayı ile;
"Sanık Mustafa"nın sürücü belgesinin geri alınması cezasına TCK"nun 59. maddesinin uygulanıp uygulanmayacağının tartışılmaması" isabetsizliğinden bozulmuştur.
Yerel Mahkeme 27.3.2003 gün ve 20-72 sayı ile;
"2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 119/2. maddesinde, diğer cürümlerden (yani 2918 sayılı Yasanın 41/e madde ve bendinde yazılı suç dışındaki cürümlerden) mahkûmiyet halinde mahkemece ceza süresini geçmemek üzere sürücü belgesinin geri alınmasına da karar verilebilir denmektedir.
Buradaki yaptırım sanığın eyleminin asli cezası olmadığı gibi fer"i cezası da değildir, sadece bir tedbirden ibarettir. Sürücü belgesinin geri alınması, asli ya da fer"i ceza olarak kabul edilmiş olsa idi TCK.nun 59.maddesi ile indirim yapılması gerekirdi.
Ancak, 2918 sayılı Yasanın 119/2. maddesinde açıkça diğer cürümlerden mahkûmiyet halinde mahkemece ceza süresini geçmemek üzere geçici olarak sürücü belgelerinin geri alınmasına da karar verilebilir dendiğine göre öncelikle uygulama maddelerine göre sanığa ceza verilecek ve sonra da sonuç cezayı geçmemek üzere sürücü belgesinin geri alınmasına karar verilecektir. Nihai cezanın verilip tespit edilmesinden sonra artık tedbir mahiyetindeki yaptırım olan sürücü belgesinin geri alınma süresinde TCK.nun 59. maddesi ile bir indirim yapılması gerekip gerekmediğinin tartışılmasına gerek yoktur." gerekçesiyle önceki hükümde direnmiştir.
Bu hükmün de sanık vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya Yargıtay C.Başsavcılığının "onama" istekli 25.6.2004 günlü tebliğnamesiyle Birinci Başkanlığa gönderilmekle Ceza Genel Kurulunca okundu, gereği konuşulup düşünüldü.
CEZA GENEL KURULU KARARI
İncelenen dosyada;
Sanığın reşit olmayan mağdureyi zorla kaçırma suçuna iştirakten dolayı TCK"nun 430/1, 433 ve 59. maddeleri uyarınca cezalandırılmasına, sürücü belgesinin 2918 sayılı Kanunun 119/2. maddesi gereğince 3 ay süreyle geri alınmasına ilişkin hüküm Özel Dairece, sürücü belgesinin geri alınması cezasına TCK"nun 59. maddesinin uygulanıp uygulanmayacağının tartışılmaması nedeniyle bozulmuş, önceki hükümde direndiğini belirten Yerel Mahkeme ise kararında, sürücü belgesinin geri alınması halinde TCK"nun 59. maddesinin uygulanıp uygulanmayacağı hususunu bozma kararı doğrultusunda ayrıntılı bir şekilde ele alıp tartışmıştır.
Ceza Genel Kurulunun süreklilik gösteren kararlarında açıklandığı üzere, bozma kararı doğrultusunda işlem yapmak, bozmada belirtilen hususları tartışmak, yeni kanıtlara dayanmak, ilk kararda yer almayan yeni ve değişik gerekçelerle hüküm kurmak, direnme kararı niteliğinde olmayıp bozmaya eylemli uyma sonucu verilen yeni bir karardır. Bu karara karşı yasa yoluna başvurulduğunda temyiz incelemesi Özel Dairece yapılmalıdır.
İncelenen dosyada, bozma kararı doğrultusunda tartışılan hususlar Özel Dairece incelenM....., bu yön denetlenM.....tir. Özel Dairece incelenmeyen bir hususun doğrudan doğruya ve ilk kez Ceza Genel Kurulunca ele alınması olanaksız olduğundan, saptanan eylemli uyma ne-deniyle dosyanın incelenmek üzere Özel Daireye gönderilmesine karar verilmelidir.
SONUÇ : Açıklanan nedenlerle, Yerel Mahkemenin son kararı bozmaya eylemli uyma niteliğinde olduğundan, dosyanın temyiz incelemesi yapılmak üzere 5. Ceza Dairesine gönde-rilmek üzere Yargıtay C.Başsavcılığına tevdiine, 21.09.2004 günü oybirliği ile karar verildi.