Yargıtay 4. Ceza Dairesi 2022/11461 Esas 2022/20639 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
4. Ceza Dairesi
Esas No: 2022/11461
Karar No: 2022/20639
Karar Tarihi: 24.10.2022

Yargıtay 4. Ceza Dairesi 2022/11461 Esas 2022/20639 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Sanık tehdit suçundan mahkum edilmiş, ancak uzlaştırma teklifinin yasaya uygun şekilde yapılmamış olması nedeniyle karar bozulmuştur. Ayrıca, sanığın katılan ve mağduru aynı suçla tehdit etmesi nedeniyle zincirleme suç hükümleri gereği bir kez ceza verilip, cezanın TCK’nın 43/2. maddesi ile artırılması gerektiği gözetilmemiştir. Olayın çıkış sebebi ve gelişimi üzerinde dikkatli bir şekilde inceleme yapılmadığından TCK’nın 29. maddesi olan haksız tahrik hükmünün uygulanma olanağı tartışılmamıştır.
- CMK'nın 253. maddesinin dördüncü fıkrasında, büro tarafından görevlendirilen uzlaştırmacının, şüpheli ile mağdur veya suçtan zarar görene uzlaşma teklifinde bulunacağı, uzlaştırmacının, uzlaşma teklifini açıklamalı tebligat veya istinabe yoluyla da yapabileceği düzenlenmiştir.
- TCK'nın 43/2. maddesi, zincirleme suç hallerinde cezanın artırılmasını düzenlemektedir.
- TCK'nın 29. maddesi, haksız tahrik hükmünü içermektedir.
4. Ceza Dairesi         2022/11461 E.  ,  2022/20639 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Tehdit

    KARAR
    Yerel Mahkemece bozma üzerine verilen hükümler temyiz edilmekle, başvurunun süresi ve kararın niteliği ile suç tarihine göre, sanık ... müdafisinin temyiz dilekçesi içeriğinden sanık ... hakkında tehdit suçundan verilen mahkumiyet hükümlerini temyiz ettiği belirlenerek dosya görüşüldü:
    Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
    Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede başkaca nedenler yerinde görülmemiştir.
    Ancak;
    1- CMK'nın 253. maddesinin dördüncü fıkrasında, büro tarafından görevlendirilen uzlaştırmacının, şüpheli ile mağdur veya suçtan zarar görene uzlaşma teklifinde bulunacağı, uzlaştırmacının, uzlaşma teklifini açıklamalı tebligat veya istinabe yoluyla da yapabileceği düzenlenmiş, şüpheli, mağdur veya suçtan zarar görenin, kendisine uzlaşma teklifinde bulunulduktan itibaren üç gün içinde kararını bildirmediği takdirde teklifi reddetmiş sayılacağı belirtilmiştir. Eğer uzlaştırmacı taraflara ulaşamamış ise ancak açıklamalı tebligat veya istinabe yoluyla uzlaşma teklifinde bulunabilecektir. Uzlaştırmacının tarafların bulunduğu yerdeki uzlaştırma bürosuna talimat yazma hak ve yetkisi bulunmamaktadır. Uzlaştırmanın yargı işlemi niteliğinde olduğu nazara alındığında anılan fıkrada sözü edilen açıklamalı tebligat, kazai mercilerce yapılacak tebligatı düzenleyen 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre yapılacak olan tebligattır ve normal posta yoluyla bu işlem gerçekleştirilemeyecektir. Açıklamalı tebligat ya da istinabe işlemi ancak uzlaştırmacıya görev veren uzlaştırma bürosu aracılığıyla yerine getirilebilecektir.
    Bu açıklamalar karşısında, uzlaşma teklifinin katılan ...'na iadeli taahhütlü posta yoluyla gönderildiği, mağdur ...'e hiç teklif edilmediği, sanık ...'ya ise telefonla yalnızca uzlaşma teklifinde bulunmak için çağrı yapılabileceği, bu çağrının da uzlaşma teklifi anlamına gelmeyeceği gözetilmeksizin telefonla teklif işlemi yapıldığı anlaşılmakla, uzlaşma teklifinin taraflara yasaya uygun şekilde ve yöntemince yapılmadığı gözetilmeden, yargılamaya devamla yazılı şekilde hükümler kurulması,
    2- Sanığın mağdur ...'i tehdit etmesinin ardından olaya müdahale eden katılan ...'na da tehdit içerikli sözler söylediği şeklinde kabul edilen olayda; sanığın katılan ve mağduru aynı zaman ve olay bütünlüğü içinde aynı suç işleme kararıyla tehdit ettiğinin anlaşılması karşısında; sanık hakkında zincirleme suç hükümleri gereği bir kez ceza verilip, bu cezanın TCK’nın 43/2. maddesi ile artırılması gerektiği gözetilmeden, katılan ve mağdura yönelik tehdit suçundan ayrı ayrı ceza verilmesi suretiyle fazla ceza tayini,
    3- Sanığın, önce mağdur ...'in tehdit ve hakaret edip kendisine yumruk attığını, yine katılan ...'nun da kendisini tehdit ettiğini beyan etmesi, tanık ...'nın sanığı doğrulaması ve tanık ...'ın da tarafların karşılıklı olarak birbirlerine vurduklarını belirtmesi karşısında; olayın çıkış sebebi ve gelişimi üzerinde durularak sonucuna göre TCK'nın 29. maddesindeki haksız tahrik hükmünün sanık hakkında uygulanma olanağının tartışılmaması,
    Kanuna aykırı ve sanık ... müdafisinin temyiz nedenleri yerinde görülmekle, tebliğnameye aykırı olarak HÜKÜMLERİN BOZULMASINA, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayıp sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine, 24/10/2022 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.

    Hemen Ara