Esas No: 2011/1498
Karar No: 2011/3526
Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2011/1498 Esas 2011/3526 Karar Sayılı İlamı
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
DAVA : Davacı, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı vekili, müvekkilinin iş sözleşmesinin işveren tarafından haksız ve geçersiz olarak feshedilmiş olduğunu belirterek işe iadesine ve yasal haklarına karar verilmesini istemiştir.
Davalı vekili, davacının iş sözleşmesine ofis sekreteri ..."in 18.06.2009 tarihinde o günlerde yeni atanan genel müdüre yazdığı mektupta kendisine cinsel tacizde bulunulduğu belirtmesi üzerine haklı nedenle son verildiğini, sözleşmenin 4857 sayılı Yasa"nın 25/II-c bendi gereği feshedildiğini savunarak davanın reddini talep etmiştir.
Mahkemece, "Yargısal uygulamada geçerli nedenler olmadan bir kişinin kendisi hakkında böyle bir olayın olduğunu ileri sürmesi kabul edilmemekteysede yukarıda anlaşılan sebepler gözetilerek fesih sebebinin gerçekleşmediği anılan söz ve davranışlar biran için gerçek kabul edilse bile hayatın normal akışı içerisinde objektif olarak yapılan değerlendirmeye göre taciz sayılabilecek söz ve hareketler olmadığı, tanık ... "in böyle bir algılamada bulunduğu" gerekçesi ile davacının iş akdinin haklı ve geçerli bir neden olmaksızın davalı tarafından feshedildiği değerlendirilerek işe iadeye karar verilmiştir.
Hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
İş sözleşmesinin, işçinin doğruluk ve bağlılığa aykırı söz veya davranışları sebebiyle işverence haklı olarak feshedilip feshedilmediği noktasında taraflar arasında uyuşmazlık söz konusudur.
4857 sayılı İş Yasasının 25. maddesinin II. Bendinde, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller sıralanmış ve belirtilen durumlar ile benzerlerinin varlığında işverenin haklı fesih imkanının olduğu açıklanmıştır. Yine aynı maddenin II. bendinin (c) alt bendinde, işçinin işverenin başka bir işçisine cinsel tacizde bulunmasının da işverene haklı fesih imkanı verdiği ifade edilmiştir.
Somut olayda, davacının iş sözleşmesi işyerinde çalışan bayan işçiye cinsel tacizde bulunması nedeniyle 4857 sayılı İş Yasası"nın 25/II-c maddesi hükmü uyarınca feshedilmiştir. Cinsel tacize uğrayan bayan işçi davacı tarafından cinsel tacize uğradığını
18.06.2009 tarihli dilekçe ile işverene bildirmiş, yaşadığı olayları geniş bir şekilde açıklayıp bildirmiştir. Mağdur dışında dinlenen diğer davalı tanığı da davalının fesih sebebi yaptığı olguyu yer, zaman ve olaylara dayanarak doğrulayıcı yönde beyanda bulunmuştur. Kaldı ki, bir bayanın kendisini toplumda küçük düşüreceğini bile bile namus ve haysiyetini ortaya koyarak iddialarda bulunması yaşamın olağan akışına ters düşmektedir.
Tüm dosya içeriği birlikte değerlendirildiğinde; fesih sebebi yapılan olgunun sabit bulunduğunun kabulü ile feshin haklı nedene dayandığı sonucuna varılması gerekirken yazılı gerekçelerle işe iadeye karar verilmesi doğru değildir. Tüm bu nedenlerle işverence yapılan fesih haklı nedene dayandığından işe iade isteğinin reddedilmesi gerektiği halde talebin hatalı gerekçe ile kabulü bozmayı gerektirmiştir.
4857 sayılı İş Yasasının 20/3 maddesi uyarınca Dairemizce aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Yerel mahkemenin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
2-Davanın REDDİNE,
3-Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
4-Davacının yapmış olduğu yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına, davalının yaptığı 30.00 TL yargılama giderinin davacıdan tahsili ile davalıya ödenmesine,
5-Karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre 1.100.00 TL ücreti vekâletin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
Kesin olarak 27/10/2011 gününde oybirliğiyle karar verildi.