Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2012/1245 Esas 2012/15978 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/1245
Karar No: 2012/15978

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2012/1245 Esas 2012/15978 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2012/1245 E.  ,  2012/15978 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Adana 4. İş Mahkemesi
    TARİHİ : 09/12/2011
    NUMARASI : 2011/381-2011/897

    Davacı işçi, iş sözleşmesinin geçerli sebep olmadan işverence feshedildiğini ileri sürerek feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini, işe başlatılmama halinde ödenmesi gereken tazminat ile boşta geçen süre ücret ve diğer haklarının belirlenmesini istemiştir.
    Davalı işveren iş sözleşmesinin geçerli sebeple feshedildiğini belirterek davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece feshin geçerli sebebe dayanmadığı gerekçesi ile feshin geçersizliğine ve davacı işçinin işe iadesine, işe başlatma tazminatının beş aylık ücret tutarı olarak ve çalıştırılmadığı süre için en çok dört aylık ücret ve diğer haklarının belirlenmesine karar verilmiştir.
    Hüküm davalı tarafından temyiz edilmiştir.
    Dosya içeriğine göre, davacının iş sözleşmesinin ... Bank"ın davalı banka ile birleşmesi üzerine yeniden yapılanması yönünde alınan işletmesel kararın uygulanması sonucu feshedildiği anlaşılmaktadır. Söz konusu birleşme üzerine personel fazlalığı meydana gelip gelmediği, meydana gelmişse bu fazlalağı gidermesi yönünde davalı işverence yapılan uygulamaların ne olduğu açık bir şekilde ortaya konulması gerekmektedir. Davalı işverence alınan işletmesel karar doğrultusunda  gerçekleştirilmiş olan fesih işleminin hukuka aykırı olup olmadığının saptanması bakımından bankacılık işlerinde uzman üçlü bilirkişi kurulunca inceleme yaptırılarak ... Bank"ın davalı banka ile birleşmesinden dolayı istihdam fazlalağı oluşup oluşmadığı, oluşmuş ise fazla personelin davalı bankanın Adana"daki başka şubelerinde değerlendirilmesi olanağın bulunup bulunmadığı ve aynı pozisyon ve ücretle değenlendirilme imkanın bulunmadığı durumda işverence daha düşük pozisyon ve ücret seviyesinde iş teklif edilebileceğinin ve bunun kabul edilmemesi halinde işletmesel  kararın geçerli sebep oluşturabileceğinin düşünülmesi suretiyle tespit edilmeli bundan sonra bu değişiklik  aleyhe  olsa  dahi  fesih son çare  olduğu düşünülebileceği dikkate alınarak sonuca gidilmelidir. Mahkemece tüm yönler gözetilmeden eksik incelemeyle yazılı şekilde karar verilmesi hatalıdır.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebeplerden BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 06.07.2012 gününde oybirliğiyle karar verildi. 

     

    Hemen Ara