Esas No: 2012/5304
Karar No: 2012/13958
Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2012/5304 Esas 2012/13958 Karar Sayılı İlamı
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ : Antalya 4. İş Mahkemesi
TARİHİ : 22/12/2011
NUMARASI : 2009/708-2011/677
Davacı belirli süreli hizmet sözleşmesinin süresinden önce feshedildiğini ileri sürerek, bakiye ücret alacağının davalıdan tahsilini istemiştir.
Davalı, davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece davalılar arasında asıl işveren alt işveren ilişkisinin olduğunu, belirli süreli hizmet sözleşmesinin süresinden önce alt işverence feshedildiği gerekçesiyle bakiye dönem ücret alacağınının davalılardan birlikte tahsiline karar verilmiştir.
Karar davalı ..... A.Ş. vekilince temyiz edilmiştir.
4857 sayılı İş Kanunu"nun 2/6 son cümlesi uyarınca asıl işveren, alt işverenin işçilerine karşı o işyeri ile ilgili olarak bu kanundan, iş sözleşmesinden veya alt işverenin taraf olduğu toplu iş sözleşmesinden doğan yükümlülüklerden alt işverenle birlikte sorumludur. 4857 sayılı Kanun ile asıl işverenin, bu kanundan, iş sözleşmesinden ve alt işverenin taraf olduğu toplu iş sözleşmesinden doğan yükümlülüklerden sorumlu tutulması şeklindeki düzenleme, asıl işverenin sorumluluğunun genişletilmesi olarak değerlendirilmelidir. Bu durumda, ihbar, kıdem, kötüniyet ve işe iade sonucu işe başlatmama tazminatları ile ücret, fazla çalışma, hafta tatili, bayram ve genel tatili, yıllık izin, ikramiye, pirim, yemek yardımı, yol yardımı gibi tüm işçilik haklarından birlikte sorumluluk esastır. Kanunun kullandığı “birlikte sorumluluk” deyiminden tam teselsülün, dolayısı ile müşterek ve müteselsil sorumluluğun anlaşılması gerekir.
Otel müşterilerine su sporları hizmeti vermek üzere 21.05.2009-01.07.2009 arasında geçerli 21.05.2009 tarihli davalılar arasında imzalanan su sporları hizmet-işletme sözleşmesi dosya kapsamında bulunmaktadır.
Davacı işçi alt işveren işçisi olup, iş sözleşmesi alt işveren tarafından feshedildiğinden, asıl işverenin iş ilişkisinde sözleşmenin taraf sıfat bulunmadığından, asıl işverenin bakiye dönem ücret alacağı yönünde bir yükümlülüğünden söz edilemez. Asıl işverenin bakiye dönem ücretinden sorumluluğu bulunmamaktadır.
Bakiye dönem ücret alacağından asıl işveren ile alt işverenin yukarıda belirtilen birlikte sorumlulukları fesih tarihinde ilişkinin devamına bağlıdır. Başka bir anlatımla, fesih tarihinde asıl işveren alt işveren ilişkisi sona ermiş ise birlikte sorumluluktan söz edilemez. Somut olayda, davalı alt işveren, iş sözleşmesinin feshedildiği tarihte alt işverenlik ilişkisinin mevcut bulunmamaktadır. Dosyada mevcut hizmet alım sözleşmenin 21.05.2009-01.07.2009 tarihleri arasında geçerli olduğu belirtilmiştir. Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarında iş sözleşmesinin 03.07.2009 tarihinde sona erdiği görülmektedir. İş sözleşmesinin feshedildiği tarihte alt işverenlik ilişkisi fesih tarihi itibariyle devam etmediğinden asıl işverenin bakiye dönem ücret sorumluluğu düşünülemez. Böyle bir durumda anılan davalı hakkında açılan davanın reddine karar verilmelidir. Yazılı şekilde karar verilmiş olması hatalı olmuştur.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 19.06.2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.