Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2011/18213 Esas 2012/9851 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/18213
Karar No: 2012/9851

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2011/18213 Esas 2012/9851 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Davacı işçi, iş sözleşmesinin geçerli sebep olmadan işveren tarafından feshedildiğini ileri sürerek feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini talep etti. Davalı işveren ise iş sözleşmesinin geçerli sebep ile feshedildiğini savundu. Mahkeme davacının uygun bir işte çalıştırılması yolu denenmeden iş sözleşmesinin feshinin geçerli sebebe dayanmadığı gerekçesi ile davanın kabulüne karar verdi.
Dosya içeriğine göre, davacı işçinin sık sık rapor alarak iş akışını ve düzeninin bozulmasına sebebiyet vermesinden dolayı işveren tarafından iş sözleşmesinin feshedildiği görülmüştür. Davacının sık sık aldığı kısa süreli raporlar işyerinde çalışma düzeninin olumsuz etkilenmesine yol açtığı için iş sözleşmesinin feshi geçerli sebep niteliğindeydi.
Kararda geçen kanun maddeleri:
- 4857 sayılı İş Kanunu’nun 18 ve devamı maddeleri: İş sözleşmesinin feshi ile ilgili hükümleri düzenler.
- 4857 sayılı Kanun'un 20. maddesi: İşverenin iş sözleşmesini feshedebilmesi için geçerli sebepleri belirler.
22. Hukuk Dairesi         2011/18213 E.  ,  2012/9851 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : İstanbul 1. İş Mahkemesi
    TARİHİ : 04/10/2011
    NUMARASI : 2010/1138-2011/781

    Davacı işçi, iş sözleşmesinin geçerli sebep olmadan işverence feshedildiğini ileri sürerek feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini, işe başlatılmama halinde ödenmesi gereken tazminat ile boşta geçen süre ücretinin belirlenmesini istemiştir.
    Davalı işveren, iş sözleşmesinin geçerli sebeple feshedildiğini belirterek davanın reddine karar verilmesi gerektiğini savunmuştur.
    Mahkemece davacının hastalığı sebebiyle uygun bir işte çalıştırılması yolu denenmeden iş sözleşmesinin feshinin geçerli sebebe dayanmadığı gerekçesi ile davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Taraflar arasında iş sözleşmesinin feshinin haklı veya geçerli sebebe dayanıp dayanmadığı uyuşmazlık konusu olup, normatif dayanak 4857 sayılı İş Kanunu’nun 18 ve devamı maddeleridir.
    Dosya içeriğine göre davacı işçinin iş sözleşmesi, sık sık rapor alarak iş akışını ve düzeninin bozulmasına sebebiyet vermesi ve buna bağlı olarak oluşan verimsizliği sebebiyle işveren tarafından feshedilmiştir. Dosyadaki bilgi ve belgelere göre davacının fesihten önceki son altı ay değişik tarihlerde ve farklı rahatsızlıklardan dolayı yirmibir kez toplam ellialtı gün rapor aldığı, işverence bu durumun işyerinde olumsuzluklara yol açtığı ve verimini etkilediğinden söz edilerek davacının uyarıldığı, buna rağmen davacının aynı tutumunu sürdürmesi üzerine davacıdan savunması alınarak iş sözleşmesinin feshedildiği anlaşılmaktadır. Davacının sık sık aldığı kısa süreli raporlardan dolayı işyerinde çalışma düzeninin olumsuz etkileneceği, iş düzeninin bozulacağı açıktır. Bu durum iş sözleşmesinin feshi için geçerli sebep niteliğinde olduğundan, işverence yapılan feshin geçerli sebebe dayandığı gözetilmeden davanın reddi yerine yazılı gerekçe ile davanın kabulü bozmayı gerektirir.
    4857 sayılı Kanun"un 20. maddesinin 3. fıkrası uyarınca, hükmün bozulmak suretiyle ortadan kaldırılması ve aşağıdaki gibi karar verilmesi gerekmiştir.
    HÜKÜM: Yukarıda belirtilen nedenlerle;
    1-Mahkemenin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
    2-Davanın REDDİNE,
    3-Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
    4-Davacının yapmış olduğu yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına, davalının yaptığı 570,00 TL yargılama giderinin davacıdan tahsili ile davalıya ödenmesine,
    5-Karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre 1.200,00 TL vekâlet ücretinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
    6-Peşin alınan temyiz harcının isteği halinde davalıya iadesine, kesin olarak 14.05.2012 tarihinde oybirliği ile karar verildi.          

     

    Hemen Ara