Esas No: 2022/11378
Karar No: 2022/13448
Karar Tarihi: 01.11.2022
Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2022/11378 Esas 2022/13448 Karar Sayılı İlamı
10. Hukuk Dairesi 2022/11378 E. , 2022/13448 K.Özet:
Davanın konusu hizmet tespiti istemidir. Mahkeme, davanın kabulüne karar vermiştir. Ancak, dava tarafları temyize gitmiştir. Temyiz isteği süresinde olduğu anlaşıldıktan sonra işin gereği düşünülmüş ve temyiz itirazları değerlendirilmiştir. Mahkeme kararında Tebligat Kanunu'nun ilgili maddeleri üzerinde durulmuştur. Şirketlerin adresi için ticaret sicil adresinin kullanılması gerektiği belirtilmiş ve elektronik tebligat yönetmeliği hakkında bilgi verilmiştir. Gıyabi hükmün bu kanunlar doğrultusunda yapılması gerektiği ifade edilerek, davalının adresinin tebliğ edilmesi gerektiği belirtilmiştir. Mahkeme, dosyanın mahalline geri çevrilmesine karar vermiştir. Kararda bahsedilen kanun maddeleri arasında Tebligat Kanunu'nun 12. ve 13. maddeleri, Elektronik Tebligat Yönetmeliği ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun geçici 3. maddesi yer almaktadır.
"İçtihat Metni"
Mahkemesi :Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi
No :
Dava, hizmet tespiti istemine ilişkindir.
Mahkemece, ilâmında belirtildiği şekilde davanın kabulüne karar verilmiştir.
Hükmün, davacı ve davalı Kurum vekilleri tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
Eldeki dosya incelendiğinde davalı ... San. ve Tic. Ltd. Şti.’ye gıyabi hükmün mevzuat hükümlerine aykırı olarak,Tebligat Kanunu 35. madde hükümlerine göre tebliğ edildiği görülmektedir. Şirketlerin adresi, Ticaret Sicil Memurluğunda kayıtlı bulunan adresidir. Öncelikle davalının ticaret unvanı ve adresi Ticaret Sicil Memurluğundan belirlenmelidir. Tebligat Kanununun 12. maddesine göre, hükmi şahıslara tebliğin selahiyetli mümessillerine, bunlar birden ziyade ise yalnız birine yapılır. Aynı Kanunun 13. maddesine göre de; tebliğ yapılacak bu kişiler her hangi sebeple mutad iş saatlerinde işyerinde bulunmadıkları veya o sırada evrakı bizzat alamayacakları bir halde oldukları takdirde tebliği orada hazır bulunan memur veya müstahdemlerinden birine yapılır. Tebligat Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 20 ve 21. maddelerinde de tüzel kişilere yapılacak tebligat usulü belirlenmiştir.
Tebligat Kanununun 7/a maddesinde, “Tebligata elverişli bir elektronik adres vererek bu adrese tebligat yapılmasını isteyen kişiye, elektronik yolla tebligat yapılabilir. Anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlere elektronik yolla tebligat yapılması zorunludur.
Birinci ve ikinci fıkra hükümlerine göre elektronik yolla tebligatın zorunlu bir sebeple yapılamaması hâlinde bu Kanunda belirtilen diğer usullerle tebligat yapılır” denilmiş, elektronik ortamda yapılacak tebligatlara ilişkin usul ve esasları düzenleyen “Elektronik Tebligat Yönetmeliği” çıkarılmıştır (RG 19.1.2103 t. S. 28533).
Yukarıda belirtilen hükümler uyarınca gıyabi hükmün, adı geçen davalının Ticaret Sicilden sicil kayıtları celp edilerek; ticari durumu, aktif olup olmadığı sorularak sorularak, şayet şirketin kayıtlarında şirketin aktif olarak gözüktüğü anlaşılırsa öncelikle, davalı şirketin ticaret sicil kaydındaki adrese Tebligat Kanunu’na uygun olarak normal tebligat yapılması, tebligatın iade gelmesi, tebligat yapılamaması, iade zarfında yeni bir adres tespit edilememesi durumunda, Ticaret Sicil Memurluğundan gelen ticari sicil adresine usulüne uygun tebliğinin sağlanmasına (Tebligat Kanunu 35. maddesine göre) takiben, temyiz süresi geçtikten ve 01.10.2011 tarihinde yürürlüğe giren 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun geçici 3. maddesi yollamasıyla gerektiğinde Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 432. maddesindeki prosedür işletildikten sonra gönderilmek üzere; dosyanın mahalline GERİ ÇEVRİLMESİNE, temyiz itirazlarının bu noksanlık giderilip dosya geldikten sonra incelenmesine, 01.11.2022 gününde oybirliğiyle karar verildi.