Esas No: 2022/1079
Karar No: 2022/3157
Karar Tarihi: 01.06.2022
Danıştay 2. Daire 2022/1079 Esas 2022/3157 Karar Sayılı İlamı
Danıştay 2. Daire Başkanlığı 2022/1079 E. , 2022/3157 K.Özet:
Davacı, aile sağlığı elemanı olarak çalışırken sözleşmesinin sağlık sebebiyle sonlandırılması nedeniyle açtığı davada, ilk derece mahkemesi tarafından reddedilmiştir. Bölge İdare Mahkemesi de temyiz başvurusunu reddetmiştir. Danıştay 2. Dairesi ise, temyiz isteminin reddine karar vermiş ve önceden belirlenmiş kanun maddelerine uygunluk tespitini yapmıştır. Kararda belirtilen kanun maddeleri şunlardır:
- 2577 Sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesi: Nihai kararların temyizen bozulması için sebep olabilecek halleri belirtir.
- Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği'nin 13. maddesi: Aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarının sözleşmelerinin sonlandırılması hallerini belirler.
"İçtihat Metni"
T.C.
D A N I Ş T A Y
İKİNCİ DAİRE
Esas No : 2022/1079
Karar No : 2022/3157
TEMYİZ EDEN (DAVACI) : …
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVALI) : … Valiliği
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN KONUSU : … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın, dilekçede yazılı nedenlerle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması isteminden ibarettir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava Konusu İstem : Dava; Diyarbakır ili, … ilçesi, … Nolu Aile Sağlığı Merkezinde aile sağlığı elemanı olarak görev yapan davacının, sözleşmesinin sona erdirilmesine ilişkin … günlü, … sayılı Diyarbakır Valiliği işleminin iptali istemiyle açılmıştır.
İlk Derece Mahkemesi Kararının Özeti : …. İdare Mahkemesinin … günlü, E:…, K:… sayılı kararıyla; sözleşmeli aile sağlığı elemanı olarak çalışmakta olan davacının, 01/01/2017 tarihinden sözleşmesinin feshedildiği 07/02/2018 tarihine kadar olan bir sözleşme döneminde sağlık sebebiyle yüzseksen günü aşan süreyle (51 gün hastane yatışı, 164 gün hastalık izni) görevini ifa edemediği, fesih öncesi davacının savunmasının alındığı ve feshin Vali tarafından yapıldığı görüldüğünden, davacının sözleşmesinin feshine yönelik tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı, dava konusu işlemin hukuka uygunluğunun saptanması karşısında, davacının bu işlem nedeniyle uğradığını ileri sürdüğü parasal hakların ödenmesine ilişkin talebinin de reddi gerektiği gerekçeleriyle davanın reddine hükmedilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi Kararının Özeti : … Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesinin temyize konu kararıyla; istinaf başvurusuna konu kararın usul ve hukuka uygun olduğu ve kaldırılmasını gerektiren bir neden bulunmadığı belirtilerek istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacı tarafından, 2017 yılının mayıs ayında MS hastalığına yakalandığının anlaşıldığı, bu hastalık nedeniyle uzunca bir süre tedavi gördüğü, hala da tedavisinin devam ettiği, hastalık nedeniyle verilen izinlerin toplam süresi 204 günü bulunca sözleşmesinin sona erdirildiği, izinlerin kötü niyetle alınmadığı, haksız ve gerekçesiz olarak işten çıkarıldığı, yakalandığı hastalık nedeniyle zorluklar yaşamasına rağmen kendi durumuna uygun bir işte çalışma isteğinde bulunduğu, bu talebinin değerlendirilmesi yerine işten çıkarılmasında hukuka uyarlık bulunmadığı ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN CEVABI : Temyiz isteminin reddi gerektiği yolundadır.
DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay İkinci Dairesince, Danıştay Onikinci Dairesinin 08/11/2021 günlü, E:2021/7393, K:2021/5426 sayılı kararıyla Dairemize gönderilen dosyada, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
Bölge İdare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı halinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. DAVACININ TEMYİZ İSTEMİNİN REDDİNE,
2. … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan davacı üzerinde bırakılmasına,
4. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanun'un 7035 sayılı Kanun ile değişik 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın ... İdare Mahkemesine gönderilmesine, 01/06/2022 tarihinde oyçokluğuyla kesin olarak karar verildi.
(X) KARŞI OY :
Diyarbakır ili, … Toplum Sağlığı Merkezine bağlı … Nolu Aile Sağlığı Merkezinde aile sağlığı elemanı olarak görev yapan davacı tarafından, aile sağlığı elemanı sözleşmesinin sona erdirilmesine ilişkin … günlü, … sayılı Diyarbakır Valiliği işleminin iptali istemiyle temyizen incelenmekte olan dava açılmıştır.
Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği'nin (Mülga) "Sözleşmenin yetkili merci tarafından sona erdirilmesi" başlıklı 13. maddesinin 1. fıkrasında; "Aşağıdaki hâllerde, sözleşmeyle çalıştırılan aile hekimi ve aile sağlığı elemanının sözleşmesi, feshi gerektiren fiilin kişiye tebliği tarihinden itibaren yedi gün içinde alınan savunmalar uygun görülmediği takdirde, vali tarafından herhangi bir ihbar veya ikaza gerek duyulmadan sona erdirilir:......f) Sağlık sebebiyle bir sözleşme döneminde yüzseksen günü aşan süreyle görevin ifa edilememesi...." hükmüne yer verilmiştir.
Yukarıda anılan Yönetmelik ile belirlenen fiile karşılık gelen yaptırımın, sözleşmenin feshi sonucunu doğurduğu hususu gözönüne alındığında; bunun, disiplin yaptırımı niteliğinde bir işlem olduğu açık olup, bu işlemin de Anayasal ve yasal düzenlemelerde disiplin yaptırımları için belirlenen ilke ve usullere uygun olarak tesis edilmesi gerekmektedir.
Bu ise, adil yargılanma hakkının bir gereği olarak, tarafsız bir soruşturmacı tarafından yürütülecek, nesnel sonuçlara varılması için lehte ve aleyhte tüm delillerin toplanacağı, bunlar esas alınarak varılacak hukuki sonucun bildirilerek ilgili kamu personeline kendini savunması için olanak sağlanacağı bir soruşturma ile mümkün olabilecektir.
Bu durumda, usulüne uygun şekilde soruşturmacı tayini yoluyla davacının sözleşmesinin feshedilmesini gerektirecek bir eylemde bulunup bulunmadığı araştırılarak, düzenlenecek soruşturma raporunda getirilecek teklife istinaden ve savunma alınmak suretiyle işlemin tesisi gerekirken; bu usule uyulmaksızın, davacının sözleşmesinin feshedilmesi yolundaki dava konusu işlemde hukuka uyarlık, İdare Mahkemesi kararına karşı yapılan istinaf isteminin reddine dair Bölge İdare Mahkemesi kararında ise hukuki isabet bulunmadığından, davacının temyiz isteminin kabulü ile temyize konu kararın bozulması gerektiği oyuyla çoğunluk kararına katılmıyorum.