Esas No: 2022/3160
Karar No: 2022/6611
Karar Tarihi: 02.06.2022
Danıştay 6. Daire 2022/3160 Esas 2022/6611 Karar Sayılı İlamı
Danıştay 6. Daire Başkanlığı 2022/3160 E. , 2022/6611 K.Özet:
Hınıs ilçesinde davacıya ait ruhsatsız bir garaj inşaatının yıkımı ve imar para cezası verilmesine ilişkin davada, istinaf mercii tarafından verilen \"temyiz isteminin incelenmeksizin reddine\" kararının \"temyiz isteminin reddine\" olarak düzeltilmesi gerektiği belirtilerek, mahkeme kararı onanmıştır. Kanunlar açısından incelendiğinde, İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 46. maddesi ile bölge idare mahkemelerinin kesin kararlarına karşı başvurulan temyiz yolunda, kararın tebliğinden itibaren otuz gün içinde temyiz edilebileceği ve uygun sebepler gösterildiği takdirde kararın düzeltileceği, maddi yanlışlıkların düzeltilmesinin mümkün olması halinde ise kararın düzeltilerek onanacağı belirtilmiştir.
"İçtihat Metni"
T.C.
D A N I Ş T A Y
ALTINCI DAİRE
Esas No : 2022/3160
Karar No : 2022/6611
TEMYİZ EDEN (DAVACI) : …
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVALI) : … Belediye Başkanlığı - …
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN ÖZETİ : … İdare Mahkemesince davanın reddi yolunda verilen karara karşı yapılan istinaf başvurusunun kesin olarak reddine ilişkin … Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesince verilen kararın, davacı tarafından temyiz edilmesi üzerine anılan ... İdari Dava Dairesince verilen … tarih ve E:…, K:…, Temyiz No:… sayılı temyiz isteminin incelenmeksizin reddine dair kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
SAVUNMANIN ÖZETİ: Savunma verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ …'IN DÜŞÜNCESİ : Temyize konu Bölge İdare Mahkemesi kararının düzeltilerek onanmasına karar verilmesi gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Altıncı Dairesince Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra işin gereği görüşüldü:
İLGİLİ MEVZUAT ve HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 18/6/2014 tarihli, 6545 sayılı Kanunun 20. maddesiyle değişik "Temyiz" başlıklı 46. maddesinde, Danıştay dava dairelerinin nihai kararları ile bölge idare mahkemelerinin maddede sınırlı olarak sayılan davalar hakkında verdikleri kararların, başka kanunlarda aksine hüküm bulunsa dahi Danıştayda, kararın tebliğinden itibaren otuz gün içinde temyiz edilebileceği kuralı yer almış; aynı Kanunun 45/6. maddesinde Bölge İdare Mahkemelerinin 46. maddeye göre temyiz yolu açık olmayan kararlarının kesin olduğu, 48. maddesinin 6. fıkrasında ise temyizin kanuni süre geçtikten sonra yapılması veya kesin bir karar hakkında olması halinde de kararı veren mercii tarafından "temyiz isteminin reddine" karar verileceği, ilgili merciin bu kararlarına karşı, tebliğ tarihini izleyen günden itibaren yedi gün içinde temyiz yoluna başvurulabileceği belirtilmiştir.
Dosyanın incelenmesinden; Erzurum ili, Hınıs ilçesi, … Mahallesinde bulunan ve davacıya ait 40,80 m2 yüzölçümlü garaj inşaatının ruhsatsız yapıldığından bahisle, söz konusu yapının 3194 sayılı İmar Kanununun 32. maddesi uyarınca yıktırılmasına ve anılan Kanunun 42. maddesi uyarınca davacıya 1.162,28-TL imar para cezası verilmesine ilişkin … tarih ve … sayılı Hınıs Belediye Encümeni kararının iptali istemiyle bakılan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
Uyuşmazlıkta; 2577 sayılı Kanunun 48. maddesinin 6. fıkrası gereğince, istinaf mercii tarafından verilecek kesin kararlara karşı kanun yoluna başvurulması halinde, kararı veren istinaf mercii tarafından "temyiz isteminin reddine" karar verilmesi gerekirken, "temyiz isteminin incelenmeksizin reddine" şeklinde karar verildiği görülmüştür.
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinin 1. fıkrasında, idare ve vergi mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri için anılan sebepler sayıldıktan sonra, aynı maddenin 2. fıkrasında, temyiz incelemesi sonunda karardaki maddi yanlışlıkların düzeltilmesinin mümkün olması halinde kararın düzeltilerek onanmasına karar verileceği belirtilmiştir.
Bu durumda, … Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesince "temyiz isteminin incelenmeksizin reddine" olarak verilen kararının, "temyiz isteminin reddine" olarak düzeltilerek karar verilmesi gerekmektedir.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacının temyiz isteminin reddine,
2. Yukarıda özetlenen gerekçeyle … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesince verilen … tarih ve E:…, K:…, Temyiz No:… sayılı "temyiz isteminin incelenmeksizin reddine" olarak verilen kararının "temyiz isteminin reddine" olarak düzeltilmesi suretiyle ONANMASINA,
3. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de anılan Bölge İdare Mahkemesi İdari Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın … İdare Mahkemesine gönderilmesine, 02/06/2022 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.