Danıştay 5. Daire 2020/1414 Esas 2022/4374 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
5. Daire
Esas No: 2020/1414
Karar No: 2022/4374
Karar Tarihi: 08.06.2022

Danıştay 5. Daire 2020/1414 Esas 2022/4374 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Davalı idare bünyesinde görev yaparken 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin eki listesinde isminin yer alması sebebiyle kamu görevinden çıkarılan davacının, OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu'na göreve iade talebiyle yaptığı başvurunun reddedilmesi üzerine açtığı dava reddedilmiştir. Davacının temyiz başvurusu da reddedilerek İdare Dava Dairesi kararı onanmıştır. Davacı tarafından ileri sürülen hususların idare dava daireleri tarafından incelendiği ve hiçbir nedenin varlığı bulunmadığı belirtilmiştir. Ağır Ceza Mahkemesi kararına atıfta bulunularak, davacının FETÖ/PDY silahlı terör örgütüyle iltisak ve irtibatının olduğu sonucuna varılmıştır. Kararın dayandığı kanun maddeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. ve 50. maddeleri, AİHS'in 7. maddesi ve Anayasa'nın 38/1. maddesidir.
Danıştay 5. Daire Başkanlığı         2020/1414 E.  ,  2022/4374 K.

    "İçtihat Metni"

    T.C.
    D A N I Ş T A Y
    BEŞİNCİ DAİRE
    Esas No : 2020/1414
    Karar No : 2022/4374

    Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı): ...
    Karşı Taraf (Davalı) : ... Bakanlığı
    Vekili : ...

    İstemin Özeti : Davalı idare bünyesinde görev yapmakta iken, 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararname eki listesinde ismine yer verilmek suretiyle kamu görevinden çıkarılan davacı tarafından, göreve iade talebiyle OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonuna yaptığı başvurunun reddine ilişkin ... tarih ve ... sayılı işlemin iptali ile bu işlem nedeniyle yoksun kaldığı iddia olunan tüm parasal haklarının yasal faiziyle birlikte ödenmesine ve özlük haklarının iadesine karar verilmesi istemiyle açılan davanın reddi yolunda verilen ... İdare Mahkemesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun açıklamalı olarak reddine ilişkin ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdare Dava Dairesi'nin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
    Temyiz İsteminde Bulunan Davacının İddialarının Özeti: Davacı tarafından, Bölge İdare Mahkemesi tarafından AİHS'in 7. maddesi ve Anayasa'nın 38/1. maddesi ihlal edilerek karar verilmesinin hukuka aykırı olduğu, iltisak veya irtibatın bir kişiyi terör örgütü mensubu veya terör suçlusu yapamayacağı, irtibat ve iltisak kavramlarının ceza ve disiplin hukuku açısından herhangi bir anlam taşımadığı ve istihbari nitelik arzettiği, idarenin düzenleyici işlemleriyle suç ve ceza konulamayacağı, mahkemece Anayasa'da yer alan suç ve cezaların kanuniliği ilkesi ihlal edilerek davanın reddine karar verildiği, OHAL KHK'larının OHAL ile ilgisi bulunmayan konularda çıkarıldığı, hakkında çalıştığı kurum tarafından herhangi bir disiplin sürecine tabi tutulmadığı, somut ve inandırıcı deliller ortaya konulmadan OHAL'in amacına aykırı bir şekilde ihraç edildiği, KHK ile getirilen kuralların olağanüstü hal sonrasında uygulanmalarının mümkün olmadığı, işlendiği tarihte yürürlükte olan yasaların suç saymadığı ve tarafınca gerçekleştirilen ''yasal program kullanma, yasal bankaya para yatırma'' eylemlerinin hukuka uygun olduğu iddia edilmektedir.

    Davalı İdarenin Savunmasının Özeti: Temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.

    Danıştay Tetkik Hakimi : ...
    Düşüncesi : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Dava Dairesi kararının gerekçe eklenmek suretiyle onanması gerektiği düşünülmektedir.

    TÜRK MİLLETİ ADINA
    Karar veren Danıştay Beşinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
    Bölge idare mahkemesi idare dava daireleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin varlığı halinde mümkün olup, davacı tarafından ileri sürülen hususlar bunlardan hiçbirisine uymamaktadır.
    Bununla birlikte, dava dosyasında yer alan davacı hakkındaki tespitler ile davacı hakkında yürütülen ceza yargılaması neticesinde; ... Ağır Ceza Mahkemesi'nin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararında yer alan;
    "...Sanık adına kayıtlı gsm hattına ait bylock içerikleri celbedilmiş, incelenmesinden; sanığın ... nolu ID'yi kullandığı, kullanıcı adının "...", şifresinin "..." olduğu, tespit edilebilen giriş sayısının 1, son online tarihinin 13.11.2014 olduğu, sanığın bylock kişi listesine ekli kişiler bulunduğu anlaşılmış, bylock tutanaklarına ilişkin Aydın İl Emniyet Müdürlüğünce düzenlenen 30.10.2017 tarihli araştırma yazısında ... ID nolu bylockun gerçek kullanıcısının sanık olabileceğinin değerlendirildiği görülmüştür..." tespitleri dikkate alındığında davacının örgütün gizli haberleşme programı olan Bylock programını kullandığı ve FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile iltisak ve irtibatının bulunduğu sonucuna varılmıştır.
    ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdare Dava Dairesi'nin yukarıda belirtilen kararı ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın yukarıda belirtilen gerekçenin eklenmesi suretiyle ONANMASINA, temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, adli yardım talebinin daha önce kabul edilmiş olması nedeniyle temyiz aşamasında tahsil edilmeyen yargılama giderinin tahsili için Mahkemesince müzekkere yazılmasına, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de belirtilen İdare Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece Mahkemesine gönderilmesine, 08/06/2022 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.

    Hemen Ara