Esas No: 2022/3319
Karar No: 2022/4905
Karar Tarihi: 15.06.2022
Danıştay 5. Daire 2022/3319 Esas 2022/4905 Karar Sayılı İlamı
Danıştay 5. Daire Başkanlığı 2022/3319 E. , 2022/4905 K.Özet:
Özet: Davalı idare bünyesinde polis memuru olarak görev yaparken 672 sayılı KHK eki listesinde ismi yer alarak kamu görevinden çıkarılan davacı, OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu'nun reddettiği göreve iade talebinin ve parasal hakların ödenmesi istemi ile açtığı davanın reddi üzerine temyiz başvurusu yapmıştır. Davacının temyiz istemi Bölge İdare Mahkemesi tarafından reddedilmiştir. Danıştay Beşinci Dairesi, davacının suçlu olduğuna dair hapis cezasının Yargıtay tarafından onaylandığını belirterek, mahkeme kararının hukuka ve usule uygun olduğuna ve bozulması için yeterli neden bulunmadığına karar vermiştir. Kararda belirtilen kanun maddeleri: Anayasa Madde 129, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu Madde 49, 50, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu Madde 339/1.
"İçtihat Metni"
T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2022/3319
Karar No : 2022/4905
Temyiz Eden (Davacı) : …
Karşı Taraf (Davalı) : … Bakanlığı / ANKARA
Vekili : Av. …
İstemin Özeti : Davalı idare bünyesinde polis memuru olarak görev yapmakta iken, 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararname eki listesinde ismine yer verilmek suretiyle kamu görevinden çıkarılan davacı tarafından, göreve iade talebiyle OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonuna yaptığı başvurunun reddine ilişkin … tarih ve … sayılı işlemin iptali ile işlem nedeniyle mahrum kaldığı parasal haklarının yasal faiziyle ödenmesine karar verilmesi istemiyle açılan davanın reddi yolunda verilen ... İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun reddine ilişkin … Bölge İdare Mahkemesi ... İdare Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Temyiz İsteminde Bulunan Davacının İddialarının Özeti: Hukukun üstünlüğü ilkesine ve Anayasanın 129. maddesine açıkça aykırı olarak, savunma hakkı tanınmadan, adil bir disiplin süreci işletilmeden, adil yargılanma hakkı ve mahkemeye erişim hakkı tanınmadan kamu görevinden çıkarıldığı, FETÖ/PDY ile irtibat ve iltisakının somut bir şekilde ortaya konulmadığı, ömür boyu kamu görevinde çalışamama gibi son derece ağır sivil ölüme yol açan bir cezanın verilmesinin ve somut herhangi bir gerekçe içermeksizin adının KHK ile zikredilmesi suretiyle lekelenmeme hakkının ihlal edilmesinin hukuka aykırı olduğu, Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunan hiçbir yapı, oluşum veya grupla herhangi bir bağının bulunmadığı, geçmiş hizmetleri olumlu, sicil notu yüksek, sicili temiz bir devlet memuru olduğu, Kanun Hükmünde Kararname ile tesis edilen kamu görevinden çıkarılmasına ilişkin işlemin hukukun temel prensiplerinin ihlaline sebebiyet verdiği iddia edilmektedir.
Davalı İdarenin Savunmasının Özeti: Bölge İdare Mahkemesi kararında usul ve esas bakımından hukuka aykırılık bulunmadığı, davacının temyiz iddialarının 2577 sayılı Kanun'un 49. maddesinde sayılan sebeplerden hiçbirisine uymadığı belirtilerek temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi : İdare Dava Dairesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Beşinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
Bölge idare mahkemesi idare dava daireleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkündür.
Dava dosyasında yer alan belgeler ve UYAP kayıtlarının incelenmesinden; "silahlı terör örgütüne üye olma" suçunu işlediği gerekçesiyle davacı hakkında hapis cezası verildiği ve anılan cezanın Yargıtayca onanarak kesinleştiği anlaşılmaktadır.
… Bölge İdare Mahkemesi ... İdare Dava Dairesinin yukarıda belirtilen kararı ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın ONANMASINA, temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, davacının adli yardım istemi kabul edildiğinden, adli yardım kararından dolayı tahsili ertelenmiş olan temyiz aşamasındaki yargılama giderlerinin, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 339. maddesi, 1. fıkrası uyarınca, davacıdan tahsili için Mahkemesince müzekkere yazılmasına, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de belirtilen İdare Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece Mahkemesine gönderilmesine,15/06/2022 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.