Esas No: 2022/11227
Karar No: 2022/6181
Karar Tarihi: 29.09.2022
Danıştay 5. Daire 2022/11227 Esas 2022/6181 Karar Sayılı İlamı
Danıştay 5. Daire Başkanlığı 2022/11227 E. , 2022/6181 K.Özet:
Davacı, Kara Harp Okulu'nda askeri öğrenci olarak okurken, askeri okulların kapatılması nedeniyle nasbının yapılmaması ve yoksun kaldığı parasal haklarının tazmini istemiyle dava açtı. Ancak idari davaya konu olabilecek bir işlem bulunmadığı gerekçesiyle davası reddedildi. Davacı bu karara itiraz etti ancak Danıştay Beşinci Dairesi, Bölge İdare Mahkemesi'nin kararının hukuk ve usule uygun olduğunu belirterek davacının temyiz istemini reddetti. Karara göre, 669 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin 104. ve 105. maddeleri uyarınca askeri okulların kapatılması yasama işlemi niteliği taşıdığından, idari davaya konu edilemeyeceği açıklandı.
669 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin 104. ve 105. maddeleri: Askeri okulların kapatılması hakkında düzenlemeler içermektedir.
"İçtihat Metni"
T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2022/11227
Karar No : 2022/6181
Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı): …
Karşı Taraf (Davalılar) : 1- … / …
2- …Bakanlığı / …
Vekili: Av. …
İstemin Özeti : Kara Harp Okulu'nda askeri öğrenci olan davacı tarafından, öğrenimini bitirerek 30/08/2016 tarihi itibariyle subaylığa nasbedilecek iken, 31/07/2016 tarih ve 29787 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 669 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 104. ve 105. maddeleri uyarınca askeri okulların kapatılması ile askeri öğrenciliğinin sonlandırılarak nasbının yapılmaması işleminin iptali ve bu işlemler nedeniyle yoksun kaldığı parasal haklarının yasal faizi ile birlikte tazminine karar verilmesi istemiyle açılan davada; askeri okulların kapatılmasının kanun niteliğini taşıyan bir hukuki düzenleme olan 669 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yapıldığı ve Kanun Hükmünde Kararnamede bu konuda idareye herhangi bir değerlendirme yapma ya da başka yönde işlem tesis etme olanağı tanınmadığı anlaşıldığından, idari davaya konu olabilecek bir işlemin varlığından söz edilmesinin mümkün olmadığı gerekçesiyle davanın incelenmeksizin reddi yönünde …İdare Mahkemesi'nce verilen …tarih ve E:…, K:…sayılı kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun reddine ilişkin …Bölge İdare Mahkemesi …İdare Dava Dairesinin …tarih ve E:…, K:…sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Temyiz İsteminde Bulunan Davacının İddialarının Özeti: Davacı tarafından; gerekçeli karar hakkının ihlal edildiği, idare işleminin maddi içeriği dikkate alınmaksızın sırf adından dolayı idari yargının kapsamı dışında bırakılmasının adalete erişimi engeller nitelikte olduğu, idari işlemin hukuka aykırı olduğu belirtilerek Bölge İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği iddia edilmektedir.
Davalı Milli Savunma Bakanlığının Savunmasının Özeti : Davalı idare tarafından; yasama işlemi niteliğinde olan kanun hükmünde kararnamelerin idari davaya konu edilemeyeceği, davanın incelenmeksizin reddine karar verilmesinde hukuka aykırılık bulunmadığı, temyiz isteminin hukuki dayanaktan yoksun olduğu savunulmaktadır.
Davalı Cumhurbaşkanlığının Savunmasının Özeti : Savunma verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi : İdare Dava Dairesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Beşinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 334. maddesi uyarınca adli yardım talebi İdare Mahkemesince kabul edilmiş olan davacının, aynı Kanun'un 335. maddesinin 3. fıkrasında yer alan "adli yardım, hükmün kesinleşmesine kadar devam eder." düzenlemesi gereğince temyiz aşamasındaki adli yardım talebi hakkında karar verilmesine yer olmadığına karar verilerek gereği görüşüldü:
Bölge idare mahkemesi idare dava daireleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkündür.
…Bölge İdare Mahkemesi …İdare Dava Dairesinin yukarıda belirtilen kararı ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın ONANMASINA, temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, adli yardım talebinin daha önce kabul edilmiş olması nedeniyle temyiz aşamasında tahsil edilmeyen yargılama giderinin tahsili için Mahkemesince müzekkere yazılmasına, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de belirtilen İdare Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece Mahkemesine gönderilmesine, 29/09/2022 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.