Danıştay 5. Daire 2022/6553 Esas 2022/6227 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
5. Daire
Esas No: 2022/6553
Karar No: 2022/6227
Karar Tarihi: 04.10.2022

Danıştay 5. Daire 2022/6553 Esas 2022/6227 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Davacı, kamu görevinden çıkarılmasına ilişkin işlemin hukuka aykırı olduğunu iddia ederek, OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu'na yaptığı başvurunun reddedilmesi nedeniyle dava açmıştır. İdare Mahkemesi'nin reddi kararına yapılan istinaf başvurusu da reddedilince davacı, durumu Danıştay'a taşımıştır. Danıştay Beşinci Dairesi, idare dava daireleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri için İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun belirttiği nedenlerden birinin bulunması gerektiğini belirtmiştir. Bu nedenle, davacının temyiz isteği reddedilmiş ve İdare Mahkemesi kararı onanmıştır. Kararda belirtilen kanun maddeleri şunlardır: Anayasa'nın 15., 121. ve TBMM İç Tüzüğü'nün 128. maddeleri, Anayasa'nın 129. maddesi, 657 sayılı Kanunu'nun devlet memurluğundan çıkarma cezasını gerektiren fiil ve eylemler hakkındaki hükümleri ve İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. ve 50. maddeleri.
Danıştay 5. Daire Başkanlığı         2022/6553 E.  ,  2022/6227 K.

    "İçtihat Metni"

    T.C.
    D A N I Ş T A Y
    BEŞİNCİ DAİRE
    Esas No : 2022/6553
    Karar No : 2022/6227

    Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı) : …
    Vekili : Av. …

    Karşı Taraf (Davalı) : … Bakanlığı / ANKARA
    Vekili : Av. …

    İstemin Özeti : Davalı idare bünyesinde görev yapmakta iken, 670 sayılı Kanun Hükmünde Kararname eki listesinde ismine yer verilmek suretiyle kamu görevinden çıkarılan davacı tarafından, göreve iade talebiyle OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonuna yaptığı başvurunun reddine ilişkin … tarih ve … sayılı işlemin iptali ile anılan işlem nedeniyle yoksun kaldığı parasal haklarının yasal faiziyle birlikte ödenmesi ve özlük haklarının iadesine karar verilmesi istemiyle açılan davanın reddi yolunda verilen ... İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun reddine ilişkin … Bölge İdare Mahkemesi ... İdare Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

    Temyiz İsteminde Bulunan Davacının İddialarının Özeti: Bağlayıcı nitelikte olmayan tavsiye niteliğindeki MGK kararları dikkate alınarak tesis edilen dava konusu işlemin hukuka aykırı olduğu, kamu görevinden çıkarılmasına ilişkin kanun hükmünde kararnamenin Anayasa'nın 15., 121. ve TBMM İç Tüzüğü'nün 128. maddelerine aykırılık teşkil ettiği, 30 gün içerisinde TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmediği, OHAL döneminde alınan kararların geçici nitelikte olması gerektiği ve kalıcı nitelikte karar alınamayacağı, ölçülülük ilkesinin ihlal edildiği, yürütme ve yasama organlarının kişileri yargılama ve suçlu ilan edip cezalandırma yetkisinin bulunmadığı, yürütme organının Anayasa'nın vermediği bir yetkiyi kullanmak suretiyle işlem tesis ettiği, savunma hakkı tanınmadan ve soruşturma yürütülmeden kamu görevinden çıkarıldığı, Anayasa'nın 129. maddesine aykırı hareket edildiği, 657 sayılı Kanunda düzenlenen devlet memurluğundan çıkarma cezasını gerektiren fiil ve eylemlerden herhangi birine dayanılmaksızın yalnızca KHK hükmüne dayanılarak tesis edilen işlemin hukuka aykırı olduğu, adil yargılanma hakkının, çalışma ve eğitim hakkının, mülkiyet hakkının, masumiyet karinesinin, suç ve cezada kanunilik ilkesinin ihlal edildiği iddia edilmektedir.

    Davalı İdarenin Savunmasının Özeti: Bölge İdare Mahkemesi kararında usul ve esas bakımından hukuka aykırılık bulunmadığı belirtilerek temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.

    Danıştay Tetkik Hakimi : …
    Düşüncesi : İdare Dava Dairesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

    TÜRK MİLLETİ ADINA
    Karar veren Danıştay Beşinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 334. maddesi uyarınca adli yardım talebi kabul edilmiş olan davacının, aynı Kanun'un 335. maddesinin 3. fıkrasında yer alan "adli yardım, hükmün kesinleşmesine kadar devam eder." düzenlemesi gereğince temyiz aşamasındaki adli yardım talebi hakkında karar verilmesine yer olmadığına karar verilerek gereği görüşüldü:
    Bölge idare mahkemesi idare dava daireleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkündür.
    … Bölge İdare Mahkemesi ... İdare Dava Dairesinin yukarıda belirtilen kararı ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın ONANMASINA, temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, adli yardım talebinin daha önce kabul edilmiş olması nedeniyle temyiz aşamasında tahsil edilmeyen yargılama giderinin tahsili için Mahkemesince müzekkere yazılmasına, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de belirtilen İdare Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece Mahkemesine gönderilmesine, 04/10/2022 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.

    Hemen Ara