Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2014/6367 Esas 2014/6814 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/6367
Karar No: 2014/6814
Karar Tarihi: 25.11.2014

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2014/6367 Esas 2014/6814 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Dava, bir eser sözleşmesi çerçevesinde yapılan onarım işinde meydana gelen hasarın tazmini için açılmıştır. Mahkeme, yüklenicinin kusuru olmadığına dair bilirkişi raporlarına dayanarak davayı reddetmiştir. Ancak kanun hükmü gereği yüklenici, eserin amacına uygun olarak ifa edilmesini sağlamak ve olası tehlikeleri iş sahibine bildirmekle yükümlüdür. Bu yükümlülüğü yerine getirmediği takdirde zarardan sorumlu olur. Dolayısıyla davacının zararının hesaplanması gerekmektedir. Kararda geçen kanun maddeleri 818 sayılı Borçlar Kanunu'nun 355 ve devamı maddeleridir.
15. Hukuk Dairesi         2014/6367 E.  ,  2014/6814 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Çorum 1. Sulh Hukuk Hakimliği
    Tarihi :22.04.2014
    Numarası :2009/572-2014/418

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:
    - K A R A R -
    Dava, eser sözleşmesinden kaynaklanan ayıplı imalât sonucu uğranılan zararın davalıdan rücuen tahsili istemine ilişkindir. Davalı cevap vermemiş, yokluğunda yapılan yargılama sonunda mahkemece davanın reddine karar verilmiş, karar, davacı tarafından temyiz edilmiştir.
    Taraflar arasında düzenlenen sözleşme ile Sağlık Müdürlüğü Hizmet Binasının onarım işi davalı tarafından yükümlenilmiş, 31.10.2005 tarihinde inşaatın geçici kabulü yapılmıştır. Kesin kabulü yapılmamış, 22.11.2008 tarihinde binanın dış sıvasının, bina yanına park eden iki araç üzerine düşmesi sonucu maddi hasar meydana gelmiş, hasar bedeli sigorta şirketince davacıya rücu edilmiş ve davacı tarafından ödenmiştir. Eldeki davada bu tazminatın davalı sorumluluğunda olduğu belirtilerek davalıdan tahsili istenmektedir. Mahkemece de kabul edildiği üzere uyuşmazlık, sözleşme tarihinde yürürlükte bulunan 818 sayılı mülga Borçlar Kanunu"nun 355 ve devamı maddelerinde düzenlenen eser sözleşmesinden kaynaklanmaktadır. Davacı iş sahibi, davalı yüklenicidir. Kural olarak işinin uzmanı sayılan yüklenici eseri fen ve sanat kurallarına, amacına, sözleşmesine uygun ifa etmekle yükümlüdür. Eserin amacına uygun ifa edilmesini tehlikeye koyacak bir hâl olursa bu hususta iş sahibini derhal haberdar etmekle yükümlüdür. Aksi halde bunların sonucuna katlanmak zorundadır (BK 357/III.).
    Mahkemece alınan bilirkişi raporlarında, dökülmenin tuvaletlerin bulunduğu bölümde meydana gelmesinin yüklenicinin kusurundan değil, duvarın yüksek su ve nem tutma kapasitesine sahip olmasından kaynaklandığı, bu nedenle de yüklenici firmanın zarardan sorumlu olmadığı sonucuna varılmıştır. Oysa yukarıda değinilen Yasa hükmü uyarınca yüklenici uyarı görevini yapmakla yükümlü olup, bu görevini yerine getirdiği kanıtlanamadığından sonucuna katlanmakla ve iş sahibinin zararını ödemekle yükümlüdür. O halde davacının uğradığı zararın bilirkişiden ek rapor alınarak hesaplatılıp hüküm altına alınması gerekirken eksik inceleme ve bilirkişi görüşü ile bağlı kalınarak hükme varılması usul ve yasaya aykırı olmuş, kararın bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulüyle hükmün davacı yararına BOZULMASINA, karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere 25.11.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.




    Hemen Ara