Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2013/1753 Esas 2013/3408 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/1753
Karar No: 2013/3408
Karar Tarihi: 27.05.2013

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2013/1753 Esas 2013/3408 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Davalı tarafından yapılan imalat işi bedeli nedeniyle dava açılmış ve davalı tarafından temyiz edilmiştir. Davalı, imalat işinde eksiklikler olduğunu ve davacının işi eksiksiz ve hatasız bir şekilde tamamlaması gerektiğini savunmuştur. Mahkeme, davacı yüklenicinin işi tam ve eksiksiz bir şekilde tamamladığını ispatlaması gerektiğine karar vermiştir. Ancak, davalının savunmasında, 1.Asliye Hukuk Mahkemesi'nin açtığı farklı bir davanın da bu dava ile ilgili olduğu belirtilmiştir. Mahkeme, her iki davanın birleştirilerek sonuca varılması gerektiğini ancak bunun yerine eksik inceleme ile karar verildiğini vurgulayarak kararı bozmuştur.
Kanun Maddeleri: İş Kanunu, Borçlar Kanunu, Hukuk Muhakemeleri Kanunu
15. Hukuk Dairesi         2013/1753 E.  ,  2013/3408 K.

    "İçtihat Metni"



    Mahkemesi :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki davalı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:

    - K A R A R -

    Dava eser sözleşmesinden kaynaklanan alacak talebine ilişkin olup mahkemece davanın kısmen kabulüne dair verilen karar davalı tarafından temyiz edilmiştir.
    Davacı davasında davalıya yaptığı imalâttan kaynaklanan alacağının ödenmediğini, icra takibine de itiraz edildiğini belirterek itirazın iptâline karar verilmesini istemiştir.
    Davacı yüklenicinin yaptığı imalâtın bedeline hak kazanabilmesi için imalâtı eksiksiz ve kusursuz olarak davalıya teslim ettiğini ispatlaması gerekir. Davalı savunmasında imalâtta eksik-kusurlar bulunduğunu, bunlarla ilgili olarak ... 1.Asliye Hukuk Mahkemesi"nin 2011/31 Esas sayılı dosyasında açtığı davanın derdest olduğunu belirtmiştir. Bu durumda her iki dava arasında fiili ve hukuki bağlantı bulunmakta olup birinin sonucu diğerini etkileyecek durumdadır. Mahkemece her iki davanın birleştirilerek sonuca varılması yerine eksik inceleme ile davanın kısmen kabulüne karar verilmesi doğru olmamış bozulması uygun bulunmuştur.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle kararın temyiz eden davalı yararına BOZULMASINA, bozma nedenine göre davalının sair temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik yer olmadığına, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davalıya geri verilmesine, 27.05.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Hemen Ara