Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2022/2447 Esas 2022/3723 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2022/2447
Karar No: 2022/3723
Karar Tarihi: 25.05.2022

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2022/2447 Esas 2022/3723 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Davacılar, ortaklığın giderilmesi isteğiyle davalılar aleyhine dava açtılar. Mahkeme, davayı kabul ederek satış suretiyle ortaklığın giderilmesine karar verdi. Ancak, tapu kaydında yanlış yazılan kimlik bilgileri nedeniyle kararın bozulması gerektiği belirtildi. Paydaşlığın giderilmesi davaları, paylı mülkiyet veya elbirliği mülkiyetine konu taşınır veya taşınmaz mallarda paydaşlar arasında mevcut birlikte mülkiyet ilişkisini sona erdirip ferdi mülkiyete geçmeyi sağlayan, iki taraflı, tarafları için benzer sonuçlar doğuran davalardır. HMK'nın 27. maddesi uyarınca davada bütün paydaşların yer alması zorunludur. Paydaşlığın giderilmesi davaları sonucunda kazanan ve kaybeden taraftan söz edilemeyeceğinden yargılama giderleri ve vekalet ücreti taraflara payları oranında yükletilir.
7. Hukuk Dairesi         2022/2447 E.  ,  2022/3723 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi

    Davacı vekili tarafından, davalılar aleyhine 13/06/2005 gününde verilen dilekçe ile ortaklığın giderilmesi istenmesi üzerine Yargıtay 14. Hukuk Dairesinin bozma ilamına uyularak yapılan duruşma sonunda; davanın kısmen kabulüne dair verilen 19/01/2016 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davalı ... ve ... vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün evrak incelenerek gereği düşünüldü:

    K A R A R

    Dava, ortaklığın giderilmesi isteğine ilişkindir.
    Davacılar vekili, İstanbul ili, Üsküdar ilçesi 85 ada 73 parsel sayılı taşınmazdaki ortaklığın satış suretiyle giderilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece, davanın kabulü ile satış suretiyle ortaklığın giderilmesine karar verilmiştir.
    Hükmü, davalı ... ile ... vekili temyiz etmiştir.
    Paydaşlığın (ortaklığın) giderilmesi davaları, paylı mülkiyet veya elbirliği mülkiyetine konu taşınır veya taşınmaz mallarda paydaşlar (ortaklar) arasında mevcut birlikte mülkiyet ilişkisini sona erdirip ferdi mülkiyete geçmeyi sağlayan, iki taraflı, tarafları için benzer sonuçlar doğuran davalardır.
    Paydaşlığın giderilmesi davasını paydaşlardan biri veya birkaçı diğer paydaşlara karşı açar. HMK'nın 27. maddesi uyarınca davada bütün paydaşların yer alması zorunludur. Paydaşlardan veya ortaklardan birinin ölümü halinde alınacak mirasçılık belgesine göre mirasçılarının davaya katılmaları sağlandıktan sonra işin esasının incelenmesi gerekir.
    Paydaşlığın (ortaklığın) giderilmesi davaları iki taraflı, taraflar için benzer sonuçlar doğuran davalar olup sonuçta kazanan ve kaybeden taraftan söz edilemeyeceğinden yargılama giderleri ve vekalet ücretinin taraflara payları oranında yükletilmesi gerekir.
    Somut olaya gelince; tapu kayıt maliklerinden İlhan’ın nüfus kayıtlarında soyadı "Hattatoğlu" olmasına rağmen tapu kaydında "Hatatoğlu"; aynı şekilde tapu kayıt maliklerinden Haziye’nin adı ve soyadının nüfus kayıtlarında "..." olmasına rağmen tapu kaydında "..." olarak yazılı olduğu anlaşılmaktadır.
    Bu durumda mahkemece, tapu kaydında yanlış yazılan kimlik bilgilerinin nüfus kayıtlarına göre düzeltilmesi davası açmak üzere davacı tarafa makul bir süre ve yetki verilmesi, tapu kaydı ile nüfus kayıtları arasındaki çelişki giderildikten ve tapu sicilinde gerekli düzeltme de yapıldıktan sonra ortaklığın giderilmesi talebi hakkında karar verilmesi gerekirken bu husus gözetilmeden karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, davalı ... ile ... vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin yatırılan harcın yatıranlara iadesine, 25.05.2022 tarihinde oy birliği ile karar verildi.

    Hemen Ara