Esas No: 2012/5939
Karar No: 2012/7979
Karar Tarihi: 19.12.2012
Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2012/5939 Esas 2012/7979 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Davacı arsa sahipleri, davalı kooperatif ile yaptıkları \"Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi\"ne dayanarak asansör yapılmamış olması nedeniyle oluşan değer kaybı ve sözleşmeye aykırı olarak teras katta yapılan 4 adet çekme kat daireden davacılara ait olanlarının tespit edilmesi talebiyle dava açmışlardır. Mahkeme, davacılara ait olan bağımsız bölümlerin belirlenerek tesciline karar vermiştir. Ancak, infazda tereddüt yaratacak şekilde tespit hükmü kurulması doğru olmadığı gerekçesiyle karar bozulmuştur.
Kanun Maddeleri: Kat Mülkiyeti Kanunu.
"İçtihat Metni"
Mahkemesi :Asliye Hukuk Hakimliği
Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki davalı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:
- K A R A R -
Davacı arsa sahipleri tarafından davalı kooperatif aleyhine 04.10.1995 tarihli Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi"ne dayanılarak açılan davada; binaya asansör yapılmamış olması nedeniyle oluşan değer kaybı 3.000,00 TL"nin davalıdan alınarak davacılara verilmesine, sözleşmeye aykırı olarak teras katta yapılan 4 adet çekme kat daireden sözleşmede arkadan üçüncü kat üstü olarak tabir edilen dairelerden birisinin davacılara 1/2 oranında ait olduğunun tespitine, bu bölümdeki daireyi seçmekte davacıların muhtariyetine, kalan üç adet teras kattaki dairenin %20 payının davacılara ait olduğunun tespitine, bodrum katta fazladan yapılan bağımsız bölümün %20 payının davacılara ait olduğunun tesbitine, davacılara fiilen teslim edilen dairelerin ferdileştirme yapıldığında adlarına tesciline karar verilmiş; karar, davalı kooperatif tarafından temyiz edilmiştir.
1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazları yerinde görülmemiş, reddi gerekmiştir.
2-Davalı kooperatif 04.10.1995 tarihli Düzenleme Şeklinde Gayrimenkul Satış Vaadi ve Daire Karşılığı İnşaat Sözleşmesi ile davacılara ait ... ilçesi, ... mahallesi ... Caddesi, 11 ada 3 parsel sayılı taşınmaz üzerine zemin kat hariç üç katlı bina inşaatı yapımını üstlenmiştir. Sözleşmeye göre her katta 5 daire ve teras katta bir daire olmak üzere toplam 21 daireli bina inşaa edilecek, arsa sahiplerine binanın ön tarafından 2, arka tarafından 2 ve teras katından 1 daire olmak üzere toplam 5 daire verilecektir. Sözleşmenin yerel ve hukuki şartlar bölümünün 3. maddesine göre de inşaat devam ederken mevzuat ve belediye yetkili organları tarafından alınan kararlar sonucunda meydana gelen değişikliklerin mevcut durumundan daha fazla kat ilavesine müsaade etmesi halinde ek olarak inşaa edilecek bağımsız bölümler arsa sahibi ile kooperatif arasında %20 oranında arsa sahiplerine ait olmak koşulu ile paylaşacaklardır. Kat karşılığı inşaat sözleşmesinin düzenlenmesini müteakip 20.10.1995 tarihinde 3 parsel nolu taşınmaz tapusunun tamamiyle davalı kooperatife devredildiği gelen tapu kaydından anlaşılmaktadır. Davacı arsa sahiplerinin sözleşme gereği
almaları gereken dört adet daireyi teslim alarak fiilen kullandıkları dosya içindeki belgelerle sabittir. Uyuşmazlık konusu olan teras kattaki fazladan yapılan daireler ile bodrum kattaki daire olup, davacılar teras kattaki 1 dairenin tamamı ile fazladan yapılan 3 dairenin %20"si ve bodrum katta yapılan bir dairenin %20"si oranında hak talebinde bulunmaktadırlar.
Sözleşmeye konu olan taşınmaz yönünden ilk olarak 12.12.1995 tarihinde asıl inşaat ruhsatının 30.06.1998 ve 09.09.1998 tarihlerinde ise tadilat ruhsatlarının alındığı anlaşılmakta olup, binanın tamamı için 14.06.1999 tarihinde yapı kullanma izin belgesi düzenlenmiş, bu belgede 30.06.1998 tarih ve 98/15 nolu tadilat ruhsatının esas alındığı belirtilmiştir. Bu tadilat ruhsatından sonra 09.09.1998 tarihinde ayrı bir tadilat ruhsatı da düzenlenmiş olup, binanın fiili durumunun yapı kullanma izin belgesine uygun olmadığı da keşif sonucu alınan bilirkişi raporları içeriğinden anlaşılmaktadır.
Davacı arsa sahipleri tarafından tapu tamamen kooperatife devredilmiş olmakla sözleşmeye dayalı olarak açılan iş bu dava kapsamında müstakilen davacılara ait olacak bağımsız bölümler ile davacıların sözleşme gereği %20 pay talep edebilecekleri bağımsız bölümlerin ayrı ayrı belirlenmesi ve infazı kabil olacak şekilde tescil hükmü kurulması gerekir. Bina ön ve arka cephesinden 4 adet dairenin davacılara teslim edildiği ihtilâfsız olup, davacılar bu dairelerle ilgili olarak açtıkları davadan feragat ettiklerini bildirdiklerinden mahkemece yeniden oluşturulacak bilirkişi kurulundan rapor alınarak inşaatın fiili durumuna göre her katta kaç bağımsız bölüm olduğunun, her bir bağımsız bölüme isabet eden arsa paylarının kat irtifakı kurulmasına esas olacak şekilde belirlenmesi ve bilirkişilere bağımsız bölüm listesi düzenlettirilmesi gerekir. Bu bağımsız bölüm listesine göre davacılara teras katta yapılan 4 adet çekme kattan hangisini tercih ettikleri sorularak belirlenmeli, bu daire ile yine terasta yer alan üç adet dairenin ve bodrum katta fazladan yapılan bir adet bağımsız bölümün %20 paylarına isabet eden arsa payları toplamının davacılar adına tesciline karar verilmesi gerekir.
Tüm bu yönler gözetilmeyerek ve infazda tereddüt yaratacak şekilde tespit hükmü kurulması doğru olmamış, kararın açıklanan bu nedenlerle bozulması gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda 1. bentte yazılı nedenlerle davalının diğer temyiz itirazlarının reddine, hükmün 2. bentte açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, fazla alınan temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davalıya geri verilmesine, 19.12.2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.