Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2012/4145 Esas 2012/6920 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/4145
Karar No: 2012/6920
Karar Tarihi: 07.11.2012

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2012/4145 Esas 2012/6920 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Mahkeme, bir eser sözleşmesi nedeniyle eksik iş bedeli alacağı ve cezai şart alacağı tahsili istemeye ilişkin davada hem asıl davanın kısmen kabulüne, hem de birleşen davanın kabulüne karar vermişti. Ancak davalı tarafından temyiz edilmişti. Yapılan inceleme sonucunda, davanın kabul edilen kısımlarına ilişkin alacaklara faiz yürütülebilmesi için alacağın kesin vadede ödenmemiş olması ya da alacaklının ihtarı ile borçlunun temerrüde düşürülmüş olması gerektiği ortaya çıktı. Ancak söz konusu dava kapsamındaki eksik iş bedeli ve cezai şarta ilişkin kesin bir vade ve usulüne uygun bir ihtar belirtilmediği için faiz yürütülemeyeceği belirlendi. Ayrıca, davanın reddedilen kısımları üzerinden davalı yararına vekâlet ücreti takdiri yapılmamış olması da usul ve yasaya aykırı bulunduğundan, kararın belirtilen sebeplerle bozulmasına karar verildi. Kanun maddeleri ise, Borçlar Kanunu'nun 113. maddesi (temerrüt faizi), 652. maddesi (ihtar), ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 326. maddesi (vekâlet ücreti) olarak belirtilmiştir.
15. Hukuk Dairesi         2012/4145 E.  ,  2012/6920 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Asliye Hukuk Hakimliği

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki davalı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış eksiklik nedeniyle mahalline iade edilen dosya ikmal edilerek gelmiş olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:
    - K A R A R -

    Asıl dava eser sözleşmesi nedeniyle eksik iş bedeli alacağının, birleşen dava ise aynı sözleşmeden kaynaklanan cezai şart alacağının tahsili istemine ilişkindir. Mahkemece asıl ve birleşen davanın kısmen kabulüne dair verilen karar davalı vekilince temyiz edilmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davalı vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan diğer temyiz itirazları yerinde görülmemiş, reddi gerekmiştir.
    2-Sözleşmeden kaynaklanan uyuşmazlıklarda talep edilen alacağa temerrüt faizi yürütülebilmesi için alacağın kararlaştırılan kesin vadede ödenmemiş ya da alacaklının yöntemine uygun ihtarı ile borçlunun temerrüde düşürülmüş olması zorunludur. Yanlar arasındaki sözleşmede dava konusu olan eksik iş bedeli ve cezai şartın ödeme tarihine ilişkin kesin vade bulunmadığı gibi davalı usulüne uygun ihtarla temerrüde düşürülmemiştir. Bu nedenle asıl ve birleşen davada kabul edilen alacaklara asıl ve birleşen dava tarihlerinden itibaren faiz yürütülmesi ve birleşen davada cezai şart Türk Lirasına çevrilerek talep edildiğinden kabul edilen miktarın birleşen dava tarihindeki sözkonusu yabancı paranın efektif satış kuru karşılığı Türk Parası cinsinden karşılığına hükmedilmesi gerekirken, bu husus üzerinde durulmadan yazılı şekilde hüküm tesisi doğru olmamıştır.
    Öte yandan asıl ve birleşen davada bilahare istifa etmiş ise de davalı, vekille temsil edildiğinden her iki davada reddolunan kısım üzerinden davalı yararına vekâlet ücreti takdiri gerekirken davalı lehine vekâlet ücreti tayin edilmemesi de usul ve yasaya aykırı görülmüştür.
    Kararın belirtilen sebeplerle bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ:Yukarıda 1. bentte açıklanan nedenlerle davalının diğer temyiz itirazlarının reddine, 2. bent uyarınca kabulü ile hükmün davalı yararına BOZULMASINA, fazla alınan temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davalıya geri verilmesine, 07.11.2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.








    Hemen Ara