Esas No: 2022/11597
Karar No: 2022/16397
Karar Tarihi: 24.11.2022
Yargıtay 6. Ceza Dairesi 2022/11597 Esas 2022/16397 Karar Sayılı İlamı
6. Ceza Dairesi 2022/11597 E. , 2022/16397 K.Özet:
Ceza Dairesi tarafından nitelikli yağma ve kasten yaralama suçlarında verilen hükümlerin istinaf başvurusuyla reddedilmesine karar verildiğini içeren bir İçtihat Metni bulunmaktadır. Dosya incelendikten sonra, sanıkların suçları işledikleri tespit edildiği için mahkemece ceza tayininde tüm sanıklar hakkında yağma eylemini kişinin kendisini tanınmayacak bir hale getirdiği için hüküm verildiği belirtilmiştir. Kanunlar olarak 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 149. maddesinin (a-c-d-h) bendleri ile birlikte (b) bendi, ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 288. maddesi hakkında temyiz, ancak hükmün hukuki yönden aykırı olması nedeniyle yapılabilir. Ayrıca, temyiz sebebi sadece hükmün hukuki yönden aykırılığına ilişkin olabilir ve CMK'nın 301/302/1. maddelerine uygun olarak yapılan incelemeler sonucu sanıklar hakkında verilen hükümlerde herhangi bir isabetsizlik bulunmadığına karar verilmiştir.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Ceza Dairesi
SUÇLAR : Nitelikli yağma ve kasten yaralama
HÜKÜMLER : İstinaf başvurusunun esastan reddine
Bölge Adliye Mahkemesince verilen hükümler temyiz edilmekle dosya incelenerek, gereği düşünüldü:
Olay anında olayı gerçekleştiren sanıklardan ...’nın çorap ile yüzünü gizlediği anlaşılmakla; mahkemece ceza tayininde tüm sanıklar hakkında yağma eylemini kişinin kendisini tanınmayacak bir hale koyması suretiyle tedbir alarak 5237 sayılı Yasanın 149. maddesinin 1. fıkrasının (a-c-d-h) bendlerinin yanı sıra (b) bendi ile de uygulama yapılması isabetli olmakla bu husustaki tebliğnamenin bozma isteyen düşüncesine iştirak edilmemiştir.
5271 sayılı CMK'nın 288. maddesinin ''Temyiz, ancak hükmün hukuka aykırı olması nedenine dayanır. Bir hukuk kuralının uygulanmaması veya yanlış uygulanması hukuka aykırılıktır.'', aynı Kanunun 294. maddesinin ''Temyiz eden, hükmün neden dolayı bozulmasını istediğini temyiz başvurusunda göstermek zorundadır. Temyiz sebebi ancak hükmün hukuki yönüne ilişkin olabilir.'' ve aynı Kanunun 301. maddesinin ''Yargıtay, yalnız temyiz başvurusunda belirtilen hususlar ile temyiz istemi usule ilişkin noksanlardan kaynaklanmışsa, temyiz başvurusunda bunu belirten olaylar hakkında incelemeler yapar.'' şeklinde düzenlendiği de gözetilerek sanık ... ve sanıklar müdafiilerinin bu kapsamda olan temyiz istemlerine yönelik yapılan incelemede;
Oluş ve dosya içeriğine göre, olay tarihinde sanıkların katılana yönelik gerçekleşen nitelikli yağma ve kasten yaralama suçlarından kurulan hükümlerde herhangi bir isabetsizlik bulunmadığı anlaşılmıştır.
Ayrıca dosyada CMK'nın 289. maddesinde sayılan hukuka kesin aykırılık hâllerinin herhangi birinin varlığı da tespit edilememiştir.
Yapılan yargılamaya, dosya içeriğine göre, sanıklar hakkında nitelikli yağma ve kasten yaralama suçlarındandan kurulan hükümlerde ileri sürülen temyiz sebepleri yönünden bir isabetsizlik bulunmadığı anlaşılmakla, 5271 sayılı CMK'nın 302/1. maddesi uyarınca, sanık ... ve sanıklar müdafiilerinin yerinde görülmeyen TEMYİZ İSTEMLERİNİN ESASTAN REDDİ ile tebliğnameye kısmen aykırı kısmen uygun olarak HÜKÜMLERİN ONANMASINA, dosyanın mahkemesine gönderilmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına iadesine, 24.11.2022 tarihinde oybirliği ile karar verildi.