Muhafaza görevini kötüye kullanma - Yargıtay 16. Ceza Dairesi 2015/911 Esas 2015/865 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
16. Ceza Dairesi
Esas No: 2015/911
Karar No: 2015/865
Karar Tarihi: 21.04.2015

Muhafaza görevini kötüye kullanma - Yargıtay 16. Ceza Dairesi 2015/911 Esas 2015/865 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

16. Ceza Dairesi tarafından verilen 2015/911 E. ve 2015/865 K. sayılı kararda, bir kişinin muhafaza görevini kötüye kullanma suçuyla suçlanmasına rağmen, kişinin yediemin olarak teslim aldığı hacizli malları koruma görevini yerine getirdiği ve teslim amacı dışında tasarrufta bulunmadığı gerekçesiyle beraat kararı verildiği belirtilmiştir. Mahkeme, sanığın teslim edilen malları satma, yok etme, kaybetme gibi teslim amacı dışında tasarrufta bulunduğuna dair bir iddianın bulunmadığını ve mahcuzların satışına ilişkin usulüne uygun bir tebligatın da yapılmadığını tespit etmiş ve bu sebeple satışın düşürüldüğüne hükmetmiştir.
Kararda geçen kanun maddeleri:
- Türk Ceza Kanunu'nun 257. maddesi: \"Muhafaza görevini kötüye kullanma\" suçunu düzenler.
- Konkordato Kanunu'nun 286. maddesi: Bu madde, hacizli mal tesliminde yedieminin görevlerini açıklar ve yedieminin malı teslim edip teslim almış sayılması için yapması gerekenleri belirtir.
16. Ceza Dairesi         2015/911 E.  ,  2015/865 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Sulh Ceza Mahkemesi
    Suç : Muhafaza görevini kötüye kullanma
    Hüküm : Beraat

    Dosya incelenerek gereği düşünüldü:
    Muhafaza görevini kötüye kullanma suçunun failinin, kendisine yediemin olarak teslim edilen hacizli malları aynen saklayarak koruma ve yetkili merci tarafından istenildiğinde kendisine teslim edilen yerde aynen iade etmekle yükümlü olduğu, yediemin olarak teslim edilen malların, tebligata rağmen satış yerine götürülmemesinin, teslim amacı dışında tasarrufta bulunma sayılamayacağı, somut olayda; sanığın teslim edilen malları satma, yok etme, kaybetme gibi teslim amacı dışında tasarrufta bulunduğuna dair bir iddianın bulunmadığı gibi mahcuzların satışına ilişkin usulüne uygun bir tebligatın da yapılmadığı bu sebeple satışın düşürüldüğü anlaşılmakla mahkemenin takdir ve değerlendirmesinde bir isabetsizlik görülmediğinden tebliğnamedeki bozma öneren düşünceye iştirak edilmemiştir.
    Yapılan yargılama sonunda sanığa yüklenen suçun unsurlarının oluşmadığı gerekçeleri gösterilerek mahkemece kabul ve takdir kılınmış olduğundan, katılan vekilinin yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle beraate ilişkin hükmün ONANMASINA, 21.04.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


    Hemen Ara