İftira - Yargıtay 16. Ceza Dairesi 2015/616 Esas 2015/351 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
16. Ceza Dairesi
Esas No: 2015/616
Karar No: 2015/351
Karar Tarihi: 26.03.2015

İftira - Yargıtay 16. Ceza Dairesi 2015/616 Esas 2015/351 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Sanık ve eşi ile katılanlar arasında sık sık tartışmalar yaşanması sonucu, sanığın hakkında soruşturma ve kovuşturma başlatılmasını ya da idari bir yaptırım uygulanmasını sağlamak için bir kimseye hukuka aykırı bir fiil isnat ettiği suçlamasıyla yargılandığı belirtilmektedir. Sanık, savunmasında iftira kastı olmadığını, rencide oldukları için şikayetçi olduklarını beyan etmiştir. Mahkeme, sanığın eyleminin suç işlemediğini bildiği kimseye suç atmak biçiminde olmayıp şikayet hakkını kullanma niteliğinde olduğunu ve yasal unsurları oluşmayan iftira suçundan sanığın beraatine karar verilmesi gerektiğini belirtmiştir. Ancak, mahkeme sanığın mahkumiyetine karar vermiştir. Bu nedenle, sanığın temyiz itirazları yerinde görülmüş ve mahkeme kararı bozulmuştur.
Kanun maddeleri:
- Türk Ceza Kanunu'nun 267/1. maddesi: \"Bir kimsenin suçlanmasına sebep olacak hakkında gerçeğe aykırı isnatta bulunmak\"
- Türk Ceza Kanunu'nun 62. maddesi: \"Suç işleme kastı ve neticesi olmadan suçun maddi unsuruna tekabül eden hareketi gerçekleştiren kişi hakkında ceza verilemez\"
- Türk Ceza Kanunu'nun 50/1-a. maddesi: \"Ceza sorumluluğu ile kovuşturma usulü hakkında kanun hükümlerine uymak\"
- Türk Ceza Kanunu'nun 52. maddesi: \"Ceza hukukunda kanunun suç saydığı fiillerden başka hareketler suç olarak kabul edilemez.\"
16. Ceza Dairesi         2015/616 E.  ,  2015/351 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Asliye Ceza Mahkemesi
    Suç : İftira
    Hüküm : TCK"nın 267/1, 62, 50/1-a, 52. maddeleri uyarınca mahkumiyet
    Dosya incelenerek gereği düşünüldü;
    İftira suçunun oluşabilmesi için; yetkili makamlara ihbar veya şikayette bulunarak işlemediğini bildiği halde, hakkında soruşturma ve kovuşturma başlatılmasını ya da idari bir yaptırım uygulanmasını sağlamak için bir kimseye hukuka aykırı bir fiil isnat edilmesinin gerektiği, somut olayda; sanık ve eşi ile katılanlar arasında sık sık tartışmalar yaşandığı, karşılıklı olarak birbirlerinden şikayetçi oldukları, sanığın savunmasında, yaşanan olaylardan dolayı evinde huzursuzluk olduğunu, iftira kastı olmadığını, rencide oldukları için şikayetçi olduklarını beyan ettiği, sanığın eyleminin suç işlemediğini bildiği kimseye suç atmak biçiminde olmayıp şikayet hakkını kullanma niteliğinde olduğu anlaşılmakla, yasal unsurları oluşmayan iftira suçundan sanığın beraati yerine mahkumiyetine karar verilmesi,
    Kanuna aykırı, sanığın temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan, hükmün bu sebeplerden dolayı BOZULMASINA, 26.03.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Hemen Ara