Muhafaza görevini kötüye kullanma - Yargıtay 16. Ceza Dairesi 2015/5676 Esas 2015/4811 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
16. Ceza Dairesi
Esas No: 2015/5676
Karar No: 2015/4811

Muhafaza görevini kötüye kullanma - Yargıtay 16. Ceza Dairesi 2015/5676 Esas 2015/4811 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Asliye Ceza Mahkemesi tarafından verilen kararda, muhafaza görevini kötüye kullanma suçu işleyen sanık TCK'nın 289/1, 62, 51, 52. maddeleri gereğince mahkum edilmiştir. Ancak, hakim ceza tayin ederken, TCK'nın 61. maddesindeki ölçütler ile aynı Kanunun 3. maddesinde belirtilen “eylemin ağırlığı ile orantılı ceza verilmesi” ilkesi gözetilmeden, temel adli para cezasına esas birim gün sayısının uygun olmayan bir hacimde belirlenmesi nedeniyle karar bozulmuştur.
Kanun maddeleri:
- TCK'nın 289/1 maddesi: \"Kamu kurum veya kuruluşlarında işgal edilen kadro veya görevlerde, belirlenen usul ve esaslara göre muhafaza edilmesi gereken gizli kalması gereken bilgi, veri veya belgeleri hukuka aykırı olarak açıklayan, ifşa eden veya sizdiran kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.\"
- TCK'nın 62. maddesi: \"Bir suçu işleyen, aynı işi bir kez daha işlediğinde, verilecek ceza birinci fiilden daha ağır ise, ilk fiilin cezası, ikinci fiilin cezasına dahil edilir.\"
- TCK'nın 51. maddesi: \"Asliye Ceza Mahkemesi'nde karara bağlanan suçlarda hapis cezası verilmemiş veya hapis cezasına çevrilmeyen adli para cezası veya hıyarî bir ceza tayin edilmiş ise, Yargıtay'a yapılan temyiz başvurularında, cezanın niteliği ve miktarı itibarıyla hükmün bozulması talepleri reddedilir.\"
- TCK'nın 52. maddesi: \"Asliye Ceza Mahkemesince birden fazla suçtan açılan davalarda, İşlediği suçlardan en yüksek cezayı gerektiren suçtan hüküm tesis edilir.\"
16. Ceza Dairesi         2015/5676 E.  ,  2015/4811 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Asliye Ceza Mahkemesi
    Suç : Muhafaza görevini kötüye kullanma
    Hüküm : TCK"nın 289/1, 62, 51, 52. maddeleri gereğince mahkumiyet

    Dosya incelenerek gereği düşünüldü:
    Katılan vekilinin yerinde görülmeyen sair temyiz itirazlarının reddine ancak;
    Hakim ceza tayin ederken alt ve üst sınırlar arasında takdir hakkına sahip ise de; TCK"nın 61. maddesindeki ölçütler ile aynı Kanunun 3. maddesinde belirtilen “eylemin ağırlığı ile orantılı ceza verilmesi” ilkesi çerçevesinde somut olay irdelenerek temel cezanın saptanması gerektiği gözetilmeden, dosya içeriği ve sanığın sosyal – ekonomik durumuyla uyumlu olmayan gerekçeyle temel adli para cezasına esas birim gün sayısının alt sınırın çok üstünde ve hakkaniyet ölçülerine uyulmadan belirlenmesi;
    Kanuna aykırı, katılan vekilinin temyiz itirazları yukarıda belirtilen nedenle yerinde görüldüğünden, hükmün bu sebepten dolayı BOZULMASINA, 03.12.2015 tarihinde sayın üye N. Özsoy"un karşıoyu ve oyçokluğuyla karar verildi.

    KARŞI OY:
    Mahkemenin temel cezayı belirlerken gösterdiği gerekçelerin dosya içeriği ile uyumlu olması ve belirlediği temel ceza miktarı yönünden takdirinde bir isabetsizlik bulunmadığı bu nedenle kararın onanması gerektiği düşüncesi ile sayın çoğunluğun görüşüne iştirak etmemekteyim. 03.12.2015

    Hemen Ara