Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 2014/8306 Esas 2014/17212 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
18. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/8306
Karar No: 2014/17212
Karar Tarihi: 01.12.2014

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 2014/8306 Esas 2014/17212 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Dava, bir kısıtlının vasisinin değiştirilmesi talebiyle açılmıştır. Mahkeme, yetkisizlik kararı vermiştir. Ancak Yargıtay, bu kararın doğru olmadığını belirtmiştir. Çünkü Türk Medeni Kanunu'na göre vesayet işlerinde yetki, kısıtlının yerleşim yeri olan vesayet dairelerine aittir ve vesayet makamının izni olmadan kısıtlı yerleşim yerini değiştiremez. Adres Kayıt Sistemi Yönetmeliği'ne göre yerleşim yeri adreslerinin tutulmasında kişinin yazılı beyanı esas alınır ve bu beyan eski sabit oluncaya kadar geçerlidir. Bu doğrultuda, mahkemenin yetkisizlik kararının hatalı olduğu ve kısıtlının vasisinin değiştirilmesi talebinin Sulh Hukuk Mahkemesince değerlendirilmesi gerektiği belirtilmiştir. Kanun maddeleri ise Türk Medeni Kanunu'nun 411. ve 412. maddeleri ile 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu'nun 7/g maddesine dayanmaktadır.
18. Hukuk Dairesi         2014/8306 E.  ,  2014/17212 K.
"İçtihat Metni"

MAHKEMESİ : Sulh Hukuk Mahkemesi

Dava dilekçesinde, vasinin değiştirilmesi istenilmiştir. Mahkemece yetkisizlik kararı verilmiş, hükmün vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya elektronik ortamda Dairemize gönderilmiştir.

Y A R G I T A Y K A R A R I
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Davacı dava dilekçesinde; kısıtlı..."e diğer kızı ..."nin vasi olarak atandığını, ancak vasinin görevini kötüye kullandığını, mahkemeden izin almadan kısıtlıyı borç altına sokan tasarruflarda bulunduğunu, vasi olarak anlaşmalı boşanma protokolünün altına imza attığını, kısıtlının halen kendi yanında kaldığını, vasinin değiştirilmesini talep etmiş, mahkemece, 05.03.2014 tarihli ek karar ile kısıtlının Bursa"da ikamet etmesinden bahisle yetkisizlik kararı verilerek dosya ... Sulh Hukuk Mahkemesine gönderilmiştir.
Türk Medeni Kanunu"nun 411. maddesi gereğince vesayet işlerinde yetki, küçüğün veya kıstılının yerleşim yerindeki vesayet dairelerine aittir. Bu yetki kesindir ve mahkemece doğrudan gözetilir. Aynı Yasanın 412. maddesi uyarınca ise; vesayet makamının izni olmadıkça vesayet altındaki kişi, yerleşim yerini değiştiremez. 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu"nun 7/g maddesine göre; kişilerin yerleşim yeri adreslerinin nüfus aile kütüklerinde bulunması zorunludur. Bu kanuna dayanılarak çıkartılan Adres Kayıt Sistemi Yönetmeliğinin 131. maddesine göre, yerleşim yeri adreslerinin tutulmasında kişinin yazılı beyanı esas alınır. Adres beyan formundaki bildirimler eski sabit oluncaya kadar geçerlidir.
Somut olayda; dosya kapsamından....."ın ... Sulh Hukuk Mahkemesince kısıtlandığı, kısıtlının yerleşim yerinin değiştirilmesine ilişkin izin verildiğine dair bir karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde yetkisizlik kararı verilmesi doğru görülmemiştir.
Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, 01.12.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.


Hemen Ara