Esas No: 2018/9027
Karar No: 2022/3296
Karar Tarihi: 21.03.2022
Yargıtay 5. Ceza Dairesi 2018/9027 Esas 2022/3296 Karar Sayılı İlamı
5. Ceza Dairesi 2018/9027 E. , 2022/3296 K.Özet:
Mahkeme, suç işlemek amacıyla örgüt kurma, suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma, rüşvet alma ve rüşvet verme, 5015 sayılı Kanun'a muhalefet, 6136 sayılı Kanun'a muhalefet suçlarından kamu davası açıldığını belirtiyor. İlgili kamu kurum veya kuruluşlarının rüşvet alma ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun da 5015 sayılı Kanun'a muhalefet suçlarının zarar göreni olduğu vurgulanıyor. CMK'nin 234/1-b maddesi gereğince kovuşturma evresinde sahip oldukları davaya katılma ve öteki haklarını kullanabilmeleri için İçişleri Bakanlığı ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun dava ve duruşmalardan haberdar edilmeleri gerektiği ifade ediliyor. Dosyada, İçişleri Bakanlığı ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun duruşmadan haberdar edilmedikleri belirtiliyor ve bu noksanlığın giderilmesi için tebellüğ belgelerinin eklenmesi veya tebligat noksanlıklarının giderilmesi gerektiği belirtiliyor. Hükmün temyiz edilmesi halinde ise ek tebliğname düzenlenmesi ve dosyanın mahalline gönderilmesi gerektiği belirtiliyor. Kanun maddeleri ise şöyle detaylandırılabilir:
- 5015 sayılı Kanun: Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu
- 6136 sayılı Kanun: Kıyı Kanunu
- CMK'nin 234/1-b maddesi: Davaya Katılma Hakkı
- CMK'nin 260/1. maddesi: Temyize Konu Edilemeyecek Noksanlıklar
"İçtihat Metni"
İNCELENEN KARARIN;
MAHKEMESİ :Ağır Ceza Mahkemesi
SUÇ : Suç işlemek amacıyla örgüt kurma, suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma, rüşvet alma ve rüşvet verme, 5015 sayılı Kanun'a muhalefet, 6136 sayılı Kanun'a muhalefet
HÜKÜM : Mahkumiyet, beraat, düşürülme
Mahalli mahkemece verilen hükümler temyiz edilmekle dosya incelenerek gereği düşünüldü:
Sanıklardan ... hakkında rüşvet alma ve tüm sanıklar hakkında 5015 sayılı Kanun'a muhalefet suçlarından kamu davası açıldığı, 3628 sayılı Yasa'nın 17 ve 18. maddelerine göre ilgili kamu kurum veya kuruluşlarının rüşvet alma, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun da 5015 sayılı Kanun'a muhalefet suçlarının zarar göreni oldukları, bu sıfatlarının gereği olarak CMK'nin 234/1-b maddesi gereğince kovuşturma evresinde sahip oldukları davaya katılma ve öteki haklarını kullanabilmeleri için İçişleri Bakanlığının ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun dava ve duruşmalardan haberdar edilmeleri gerektiği, diğer yandan aynı Kanun'un 260/1. maddesine göre kamu davasından haberdar edilmemiş bulunup da katılan sıfatını alabilecek surette suçtan zarar görmüş olanların kanun yollarına başvurma haklarının bulunduğu gözetilerek hükmün bildirilmesinin gerektiği, ancak dosyada İçişleri Bakanlığının ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun duruşmadan haberdar edildiklerine ilişkin bilgi ve belgelere rastlanmadığının anlaşılması karşısında; evvela davanın ilgili bakanlık ve kuruma haber verildiğini ve hükmün tebliğ edildiğini gösteren bilgi ve belgeler var ise dosya içine konulmasından, aksi halde anılan tebligat noksanlıklarının giderilerek tebellüğ belgelerinin ve verildiği takdirde temyiz ve cevap dilekçelerinin eklenmesinden, hükmün temyiz edilmesi halinde ise bu konuda ek tebliğname düzenlenmesinden sonra iade edilmek üzere esası incelenmeyen dosyanın mahalline gönderilmesi için Yargıtay C.Başsavcılığına TEVDİNE 21/03/2022 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.