Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 2014/9937 Esas 2014/16545 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
18. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/9937
Karar No: 2014/16545
Karar Tarihi: ......2014

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 2014/9937 Esas 2014/16545 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Sulh Hukuk Mahkemesine yapılan başvuruda, hükümlünün vasi atanması istenilmiştir. Mahkeme davanın kabulüne karar vermiş ve atanacak vasi hükümlü tarafından temyiz edilmiştir. Temyiz, vasinin şahsına itiraz niteliğindedir. Türk Medeni Kanununun 422. maddesi gereğince, sulh hukuk mahkemesi, vasinin şahsına yapılan itirazları veya vasın ileri sürdüğü kaçınma sebeplerini incelemekle görevlidir. Vasi adayının temyiz dilekçesi, vesayet makamının atadığı vasinin şahsına karşı yapılan itiraz olarak kabul edilip öncelikle sulh hukuk mahkemesince değerlendirilmelidir. İtiraz nedenleri yerinde görülmediği takdirde dosya, denetim makamı olan asliye hukuk mahkemesine gönderilerek kesin bir karar verilmelidir. Kararda geçen kanun maddeleri: Türk Medeni Kanunu 397, 407, 422.
(Kapatılan) 18. Hukuk Dairesi         2014/9937 E.  ,  2014/16545 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi

    Dava dilekçesinde, hükümlü ..."a vasi atanması istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm kısıtlı adayı tarafından temyiz edilmiştir.

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    ... Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü"nün yazısı ile hükümlü ..."a, Türk Medeni Kanununun 407. maddesi gereğince vasi atanması istenilmiş, mahkemece davanın kabulüne dair verilen karar, kısıtlanan ... tarafından, vasi olarak atanan oğlu ... ile aralarının iyi olmadığı gerekçesiyle temyiz edilmiştir.
    Temyiz, vasinin şahsına itiraz niteliğindedir.
    Türk Medeni Kanununun 422. maddesi gereğince vasinin şahsına- sıfatına karşı yapılan itirazları veya vasinin ileri sürdüğü kaçınma sebeplerini (özürleri) inceleme görevi, öncelikle vesayet makamı olan sulh hukuk mahkemesine, onun kabul etmemesi halinde denetim makamına aittir. Türk Medeni Kanunu"nun 397. maddesinde de denetim makamı görevinin asliye hukuk mahkemesine ait olduğu hükme bağlanmıştır. Açıklanan bu hukuki düzenlemelere göre; vasi adayının temyiz dilekçesinin, vesayet makamının atadığı vasinin şahsına karşı itiraz olarak kabul edilip yapılan bu itirazların öncelikle sulh hukuk mahkemesince değerlendirilmesi, itiraz nedenleri yerinde görülmediği takdirde buna ilişkin kararla birlikte evrakın denetim makamı olan asliye hukuk mahkemesine gönderilmesi ve denetim makamınca bu konuda kesin bir karar verilmek üzere dosyanın mahkemesine İADESİNE, ........2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.







    Hemen Ara