Esas No: 2022/5837
Karar No: 2022/6457
Karar Tarihi: 18.05.2022
Yargıtay 10. Ceza Dairesi 2022/5837 Esas 2022/6457 Karar Sayılı İlamı
10. Ceza Dairesi 2022/5837 E. , 2022/6457 K.Özet:
Sanıklar Cengiz, Ayşegül ve Mehmet Ali, uyuşturucu madde ihraç etme suçundan mahkûm olmuştur. Ancak, TCK'nın 188. maddesinin 2. fıkrasında belirtilen \"non bis in idem\" kuralı gereği, aynı fiilden dolayı iki kez cezalandırmayı önlemek için \"görünüşte içtima\" kabul edilmiştir. Bu nedenle, sanıkların KKTC'de cezalandırılmalarına karşın, Türkiye'de ikinci kez yargılanması mümkün değildir. Sanıkların uyuşturucu maddeleri Türkiye'den ihraç ettiklerine dair bilgi ya da delil bulunmamakla birlikte, beyanları nedeniyle ceza verilmesine yer olmadığına karar verilmesi gerektiği savunulmuştur. Sanık ...'ın ise diğer sanıklarla ilişkisi bulunmakla birlikte, yeterli ve kesin delil olmadığından beraatına karar verilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Kanun maddeleri olarak TCK'nın 188. maddesi ve 192. maddesi, CMK'nın 223. maddesi ve 5237 sayılı TCK'nın 13. maddesinin 1. fıkrasının (a) ve (b) bentleri belirtilmiştir.
"İçtihat Metni"
İNCELENEN KARARLA
İLGİLİ BİLGİLER
Mahkeme : SİLİFKE Ağır Ceza Mahkemesi
Karar Tarihi- Numarası : 10/02/2022 - 2020/501 esas ve 2022/49 karar
Suç : Uyuşturucu madde ihraç etme
Hüküm : Mahkûmiyet
Temyiz Edenler : Sanıklar müdafileri
Dosya incelendi.
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ :
A) Sanıklar Cengiz, Ayşegül ve Mehmet Ali hakkında "uyuşturucu madde ihraç etme" suçundan kurulan mahkûmiyet hükümlerinin incelenmesinde;
Failin, uyuşturucu veya uyarıcı maddeyi ihraç etmesi durumunda, biri "Türkiye'de işlenen ihraç" diğeri ise "yabancı ülkede işlenen ithal" olmak üzere iki suç oluşur. Ancak TCK'nın 188. maddesinin 2. fıkrasındaki "uyuşturucu veya uyarıcı madde ihracı fiilinin diğer ülke açısından ithal olarak nitelendirilmesi dolayısıyla bu ülkede yapılan yargılama sonucunda hükmolunan cezanın infaz edilen kısmı, Türkiye'de uyuşturucu veya uyarıcı madde ihracı dolayısıyla yapılacak yargılama sonucunda hükmolunan cezadan mahsup edilir" hükmünden hareketle, aynı fiilden dolayı iki kez cezalandırmayı önlemek için "non bis in idem" kuralı benimsenmiş ve bu iki suç arasında "görünüşte içtima" olduğu kabul edilmiştir.
"Görünüşte içtima" durumunda fail, sadece daha ağır sonuç doğuran suçtan, suçlardan birisi için cezalandırma koşulu gerçekleşmediğinde ise diğer suçtan dolayı cezalandırılır.
Somut olayda, 01.05.2006 tarihinde KKTC’de suç konusu esrar ile yakalanan sanıklar ...ve .... ile daha sonra kolluk ifadesi alınan sanık ...’in KKTC’deki savunmalarında esrarı satmak için Türkiye’de bulunan sanık ...’dan temin ettiklerini, sanık ...’ün KKTC’ye getirdiğini söylemişlerdir.
Girne Ağır Ceza Mahkemesinin 5115/2006 sayılı dava dosyası ile sanıkların uyuşturucu madde ithali ve tasarrufu suçlarından cezalandırılmalarına karar verilmiş olup, 5237 sayılı TCK'nın 13. maddesinin 3. fıkrası uyarınca, aynı maddenin 1. fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde yazılı suçlar dışında kalan "yabancı ülkede işlenen ithal" suçundan dolayı hakkında KKTC'de hüküm verilmiş olan sanıkların bu suç nedeniyle Türkiye'de yargılanması mümkün değildir.
Belirtilen durumlara göre; suç konusu uyuşturucu maddeyi Türkiye'den ihraç ettiklerine ilişkin hiçbir bilgi ve delil bulunmadığı halde, ihraç suçunu kendi beyanları ile ortaya çıkaran sanıklar hakkında, etkin pişmanlıkları nedeniyle TCK'nın 192. maddesinin 1. fıkrası ile CMK'nın 223. maddesinin 4. fıkrası uyarınca "uyuşturucu veya uyarıcı madde ihraç etme" suçundan dolayı "ceza verilmesine yer olmadığına" karar verilmesi gerektiği gözetilmeden "mahkûmiyet" hükmü kurulması,
Yasaya aykırı, sanıkların müdafilerinin temyiz itirazları bu nedenle yerinde olduğundan, hükümlerin BOZULMASINA,
B) Sanık ... hakkında "uyuşturucu madde ihraç etme" suçundan kurulan mahkûmiyet hükmünün incelenmesinde;
Kendisinde herhangi bir uyuşturucu madde ele geçmeyen sanığın savunmasının aksine, diğer sanıklardan ele geçirilen uyuşturucu madde ile ilgisi olduğuna ilişkin diğer sanıkların sonradan döndükleri soyut beyanları dışında, kuşkuyu aşan yeterli ve kesin delil bulunmadığı gözetilmeden, beraati yerine mahkûmiyetine karar verilmesi,
Yasaya aykırı, sanık müdafiinin temyiz itirazları bu nedenle yerinde olduğundan, hükmün BOZULMASINA,
18/05/2022 tarihinde oy birliği ile karar verildi.