Esas No: 2021/1372
Karar No: 2022/3514
Karar Tarihi: 27.04.2022
Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2021/1372 Esas 2022/3514 Karar Sayılı İlamı
11. Hukuk Dairesi 2021/1372 E. , 2022/3514 K.Özet:
Davacı, Rota Emlak Müşavirlik İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ve \"ROTA\" markasına yönelik tecavüz iddiasıyla davalıya karşı davayı açmıştır. Davacı, davalının \"zingat.com\" web sitesi üzerinden marka hakkına tecavüz niteliğinde ilanlar yayınladığını iddia etmiş ve hukuka aykırı içeriği kaldırmakla yükümlü olan davacının yasal sorumluluklarını yerine getirmekten kaçındığını öne sürmüştür. Mahkeme, davacının ihtar göndermesine rağmen davalının içerikleri kaldırmadığını tespit etmiştir. Bunun sonucunda, davalının davacının marka haklarına tecavüz ettiğine karar verilmiş ve davalıdan 1.860,31 TL maddi, 2.000,00 TL manevi tazminatın davacıya ödenmesine hükmedilmiştir. Davalı tarafından yapılan temyiz başvurusu reddedilmiştir.
SMK 151/2-b maddesi, sınai mülkiyet hakkına tecavüz edenin elde ettiği net kazancı belirten bir madde olarak kararda yer almıştır. SMK'nın 149/1-ç maddesi ise marka hakkına tecavüz vuku bulduğunda manevi tazminata karar verilmesi gerektiğini düzenlemektedir.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :FİKRİ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ
Taraflar arasında görülen davada Ankara 3. Fikri ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi’nce bozmaya uyularak verilen 19.11.2020 tarih ve 2020/21 E. - 2020/331 K. sayılı kararın Yargıtayca incelenmesi taraf vekilleri tarafından istenmiş ve temyiz dilekçelerinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçeler, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
Davacı vekili, davacının “Rota Emlak Müşavirlik İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi” ve “ROTA” markasını 2007 yılında 36. sınıfta tescil ettirdiğini, koruma sürelerinin halen devam ettiğini, davalıya ait “www.zingat.com” web sitesi üzerinden davacının marka hakkına tecavüz niteliğinde, “Rota İnşaat ve Gayrimenkul”, “Rota Emlak Mimarlık & Gayrimenkul”, “Coldwell Banker Rota Gayrimenkul”, “M. Rota Gayrimenkul Danışmanlığı” ve “Rota Emlak ve Gayrimenkul Danışmanlık Hizmetleri” adları altında toplamda 50 adet ilan olduğunun tespit edildiğini, hukuka aykırı içeriği kaldırmakla yükümlü olan ve yer sağlayıcı konumunda bulunan davalının yasal sorumluluklarını yerine getirmekten kaçındığını, davalının eylemlerinin davacının marka haklarına tecavüz oluşturduğu ve men’i gerektiğini ileri sürerek davacının markasına tecavüzün ve haksız rekabetin tespitine, ref’ine ve men’ine, davacının uğradığı zararın tazmini için fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla şimdilik 100.-TL maddi ve 5.000.-TL manevi tazminatın davalıdan tahsiline karar verilmesini istemiştir.
Davalı vekili, davacı tarafça “Rota” ibaresini içeren birtakım ilanların kaldırılmasının talep edildiğini, ancak davalının markalar arasında iltibas ihtimali bulunup bulunmadığının tespiti hususunda yetkin ve yükümlü olmadığını, bir markanın tescil edilmiş olmasının benzer her marka ile iltibas ya da tecavüz oluşturduğu anlamına gelmeyeceğini, bir an için davalının davanın tarafı olduğu kabul edilse dahi iddia edilen zararın oluşmasında hiçbir kusuru bulunmadığını, sorumluluğunun bulunmadığını savunarak, davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
Mahkemece, Dairemiz bozma ilamına uyularak ve tüm dosya kapsamına göre yapılan yargılama sonucunda; içerik sağlayıcı sıfatı bulunmayan internet yer ve hizmet sağlayıcı kuruluşların tazminat sorumluluğundan bahsedebilmek için, imkan sağladıkları içeriğin hukuka aykırı ve marka hakkına tecavüz niteliğinde olduğunun bilmeleri gerektiği, bunun için de önceden hak sahipleri tarafından uyarılmaları ve hukuka aykırı içeriği makul süre içerisinde kaldırmalarını yer ve hizmet sağlayıcı kuruluşlardan talep etmeleri ve ayrıca hak sahiplerinin, içeriğin kaldırılmasını talep ederken, kendilerinin önceden elde edilmiş üstün hak sahibi olduklarını gösteren yaklaşık ispata yeterli delillerini de anılan kuruluşlara sunmuş olmaları gerektiği, somut olayda davacının hukuka aykırı içerikleri kaldırması için noter vasıtası ile davalıya davadan önce ihtar gönderdiği ve bu ihtara rağmen davalı tarafından içeriklerin kaldırmadığı, davalı şirketin 01.01.2016 - 29.03.2017 tarihleri arasında satış faturaları ve 2016-2017 yıllarına ait defter ve belgeler üzerinden yapılan incelemede; SMK 151/2-b Sınai Mülkiyet hakkına tecavüz edenin elde ettiği net kazancın 1.860,31 TL olduğu tespit edildiği, ayrıca marka sahibinin ticari kişisel varlığında meydana gelen bu olumsuz sonuçların giderilebilmesi için kanun koyucunun, SMK'nın 149/1-ç maddesiyle marka hakkına tecavüz vuku bulduğunda manevi tazminata karar verilmesi gerektiğini hüküm altına aldığı, tarafların ekonomik durumları, ihlal olunan hakkın mahiyeti, tecavüzün etkileri, tecavüzün ulaştığı kitle, fiilin ve kusurun ağırlığı, paranın satın alma gücü ibraz olunan belgeler ve eylemin gerçekleştirilme biçimi karşısında manevi tazminat miktarının 2.000,00 TL olarak saptanmasının hakkaniyete uygun olacağı gerekçesi ile, davanın kısmen kabulüne, davalının eyleminin davacı adına tescilli 2007/34813 sayılı "ROTA" ve 2007/60684 sayılı "ROTA EMLAK MÜŞAVİRLİK İNŞAAT TURİZM SANAYİ TİCARET LTD. ŞTİ" markasına tecavüz ve haksız rekabet teşkil ettiğinin tespitine, haksız rekabet ve markaya tecavüzün ref'i ve men'ine, 1.860,31 TL maddi, 2.000,00 TL manevi tazminatın davalıdan alınarak davacıya verilmesine ve fazlaya dair istemlerin reddine karar verilmiştir.
Karara karşı, taraf vekillerince temyiz kanun yoluna başvurulmuştur.
Dosyadaki yazılara, mahkemece uyulan bozma kararı gereğince hüküm verilmiş olmasına ve delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, taraf vekillerinin bütün temyiz itirazları yerinde değildir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı, taraf vekillerinin bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı bakiye 26,30 TL temyiz ilam harcının temyiz eden davacıdan alınmasına, aşağıda yazılı bakiye 197,37 TL temyiz ilam harcının temyiz eden davalıdan alınmasına, 27/04/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.