Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2012/4065 Esas 2012/5639 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
23. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/4065
Karar No: 2012/5639
Karar Tarihi: 02.10.2012

Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2012/4065 Esas 2012/5639 Karar Sayılı İlamı

23. Hukuk Dairesi         2012/4065 E.  ,  2012/5639 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki kat malikleri kurulu kararının iptali, tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
    -K A R A R-
    Davacı vekili, müvekkilinin ... sitesinde kat maliki olarak ikamet ettiğini, ilgili site yönetiminin 19.08.2007 tarihinde kat malikleri kurulu toplantısı yapıp bir takım kararlar aldığını, alınan kararların hukuka uygunluk arz etmediğini, bu sebeple müvekkilinin yönetim ve denetim kurulunu toplantı esnasında ibra etmediği gibi keyfiyeti toplantı tutanağına gerekçe göstermek suretiyle şerh düştüğünü, harcamaların nereye ne şekilde yapıldığına dair hiçbir açıklama ve belgenin mevcut olmadığını ileri sürerek, kat malikleri kurulu kararının iptaline, yapılan harcamaların tespiti ile oluşan zararın tazminine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalılar, davanın Sulh Hukuk Mahkemesinde görülmesi gerektiğini, dava dilekçesinde tazminat bedelinin açıklanmadığını, kat maliklerinin toplam 21 kişiden oluştuğunu, bu kişilerin aynı zamanda ... Konut Yapı Kooperatifi"nin üyeleri olduklarını, toplantıya 19 kişinin katıldığını, kararların davacı dışındakilerin oy birliğiyle yasal çoğunluk oluşturularak alındığını, harcamalarda usulsüzlük ve davacının zararına sebebiyet verilmediğini savunarak, davanın reddini istemişlerdir.
    Mahkemece, iddia, savunma, toplanan kanıtlar,benimsenen bilirkişi raporu ve tüm dosya kapsamına göre, ayrı ayrı parseller üzerinde kat mülkiyeti kurulmasına yasal olanak bulunmadığı için, uyuşmazlığa Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerinin uygulanmayacağı, genel hükümler dairesinde çözümlenmesi gerektiği, ülkede yaşanan ekonomik ve sosyal gelişme ile nüfus artışının doğurduğu işyeri ve konut ihtiyacının karşılanması amacıyla kooperatifler eliyle inşa edilen toplu yapıların kullanımına başlandığının bilinen bir gerçek olduğu, bu nitelikteki toplu yapılaşmalarda maliklerin ortak kullanımına ayrılmış tesis ve alanlarda ısıtma, aydınlatma, temizlik yapılması ve bu yerlerin bir disiplin içinde bakılıp onarılması ve giderlerin karşılanması gerektiği, bu tür yapıların yönetimiyle ilgili uyuşmazlıklara Kat Mülkiyeti Kanunu, Medeni Kanun"un toplu mülkiyete ilişkin hükümleri veya Kooperatifler
    Kanunu"nun uygulanmasının mümkün olmadığı, bu durum karşısında benzer kurum ve kuruluşlar için yasalarımızda öngörülen düzenlemelerden örnekleme yoluyla yararlanılarak hak ve adalete, usul ve dava ekonomisine uygun toplu yapı içinde sosyal barışı sağlayıcı bir çözüm bulunması gerektiği, somut olayda site yönetimi tarafından yapılan harcamalara ait faturaların ve fişlerin düzenli olarak kaydedildiği, harcamaların belgelendirildiği, davacının yapılan harcamaların usulüne uygun yapılmadığı ve kendisinin zarara uğratıldığı iddiasını kanıtlayamadığı gerekçesiyle, davanın reddine karar verilmiştir.
    Kararı, davacı vekili temyiz etmiştir.
    1)Dava dilekçesindeki nitelemeye göre, dava; kat malikleri kurulu kararının iptali ve tazminat istemine ilişkindir. Birden fazla parsel üzerinde kurulu olan sitede kat mülkiyeti ya da kat irtifakı kurulmasına yasal olanak bulunmadığı mahkemece kabul edildiğine ve esasen dosya kapsamına göre de kat irtifakı ya da kat mülkiyeti de kurulmadığına göre uyuşmazlığın anılan Yasa hükümlerine göre çözümlenmesi mümkün olmayıp, gerek kararı alan kat maliklerinin ... Yapı Kooperatifi"nin üyeleri olması ve dava konusu 19.08.2007 tarihli kararın yer aldığı karar defterinde ilgili bölümde "site genel kurulu toplantısı" ibaresinin yazılı bulunması ve gerekse dava dilekçesindeki anlatım ve iddianın ileri sürülüş biçimi karşısında kat maliklerinin kooperatif genel kurulu olarak aldıkları kararın dava konusu yapıldığının kabulü gerekir. Bu durumda, uyuşmazlığa 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu hükümleri uygulanmalıdır. Bu itibarla mahkemenin aksi yöndeki gerekçesinde isabet bulunmamaktadır.
    Kooperatif genel kurul iptali ve tazminat davaları kooperatif tüzel kişiliği hasım gösterilerek açılmalıdır. Kooperatif tüzel kişiliğine husumet yöneltilmemiş ise de, temsilcide hata yapılması halinde dava, husumet yönünden reddedilmemeli ve dava dilekçesi doğru hasma tebliğ edilerek taraf teşkili sağlanmalıdır. Davalıların dava dışı ... Konut Yapı Kooperatifi"nin üyelerinin tamamı olması halinde tüzel kişiliğe husumet yöneltilmiş gibi olacağından, temsilcide yapılan hatanın giderildiği kabul edilip şimdiki gibi işin esasına girilmelidir. ... davalılar, dava dışı kooperatifin üyelerinin tamamı değil ise; doğru hasım olan dava dışı ... Konut Yapı Kooperatifi"ne dava dilekçesi ve duruşma günü tebliğ edilip, varsa delilleri değerlendirildikten sonra kooperatif yönünden oluşacak sonuç doğrultusunda karar verilmelidir. Mahkemece yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda araştırma ve inceleme yapılıp sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken, hukuki nitelemede hataya ve eksik incelemeye dayalı olarak yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiştir.
    2)Bozma nedenine göre, davacı vekilinin esasa yönelik temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine gerek görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda (1) numaralı bentte açıklanan nedenlerle, davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün, davacı yararına BOZULMASINA, (2) numaralı bentte açıklanan nedenlerle, diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, peşin alınan harcın istek halinde iadesine, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere 02.10.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



    Hemen Ara