Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2012/2927 Esas 2012/4815 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
23. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/2927
Karar No: 2012/4815
Karar Tarihi: 11.07.2012

Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2012/2927 Esas 2012/4815 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Bu mahkeme kararı, bir kooperatif üyesinin konutunda projeye aykırı imalat yaptığı gerekçesiyle ihraç edilmesi ve bu ihraç kararının iptali davasının sonucunda verilmiştir. Mahkeme, ihraç kararının davacıya tebliğ edilip edilmediğinin tespit edilemediğini ve davacının yapması gereken hususların netlik kazanmadığını belirterek, davayı kabul etmiş ve ihraç kararının iptaline karar vermiştir. Kararda ismi geçen kanun maddeleri ise belirtilmemiştir.
23. Hukuk Dairesi         2012/2927 E.  ,  2012/4815 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi


    Taraflar arasındaki ihraç kararının iptali davasının bozma kararına uyularak yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
    -K A R A R-
    Davacı vekili, müvekkilinin davalı kooperatifin ortağı iken, 06.01.2006 tarihli yönetim kurulu kararı ile kendisine ait konutta projeye aykırı imalatlar yaptığı gerekçesiyle kooperatif ortaklığından ihraç edildiğini ancak ihraç kararı öncesinde müvekkiline projeye aykırı kısımların neler olduğu ve bu durumun giderilmesi için makul bir süre verilmediğini ileri sürerek, ihraç kararının iptalini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, davacıya konutunda projeye aykırı olarak yapmış olduğu imalatları projeye uygun hale getirmesi için birden çok kez ihtarname gönderilerek uygun mehiller verilmesine rağmen davacının gerekli düzeltmeleri yapmadığını, ihraç kararının usul ve yasaya uygun olduğunu savunarak, davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, iddia, savunma, Yargıtay 11. Hukuk Dairesi"nin bozma ilamı doğrultusunda yapılan yargılama sonucunda delillerin değerlendirilmesine ve tüm dosya kapsamına göre, 14.12.2002 tarihli genel kurul kararının davacıya tebliğ edilip edilemediğinin tespitinin mümkün bulunmadığı, davacı lehine hareket edilerek genel kurulun davacıya tebliğ edilmediğinin kabul edilmesi gerektiği, zira ihraç kararının davacı açısından ağır bir yaptırım olup genel kurul kararı ile davacının yapması gereken hususların davacıya tebliğinin netlik kazanamadığı, buna göre bilirkişi raporu ile tespit edilen 10 aylık makul sürenin verilip verilmediğinin de belirlenemeyeceği gerekçesiyle, davanın kabulü ile 06.01.2006 tarihli ihraç kararının iptaline karar verilmiştir.
    Dosyadaki yazılara, mahkemece uyulan bozma kararı gereğince hüküm verilmiş olmasına ve bozmanın kapsamı dışında kesinleşmiş olan yönlere ilişkin temyiz itirazları incelenemeyeceğine göre, davalı vekilinin temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, davalı vekilinin tüm temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, alınması gereken harç peşin yatırıldığından yeniden harç alınmasına yer olmadığına, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere 11.07.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



    Hemen Ara